Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt NOWOCZESNY pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

Mnie też się podoba, bardzo funkcjonalny i ta wspólna część dzienna - jak się lubi to wprost wymarzone.

Jeżeli chodzi o konserwcaję części drewnianiej to nie obejdzie się bez niej co kilka lat i na pewno w użytkowaniu jest dużo mniej przyjemna niż inne elewacje, ale za to ile ciepła nadaje domom. Stały dylemat czy buty mają być piękne czy wygodne :)

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 161
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

O. Oooo! :o

No ja tez myslalam ze znalazlam 'swoj' projekt a ten mi teraz zaczyna po glowie chodzic :-?

Baaaaaaaardzo funkcjonalny i to mnie w nim ujmuje. Ten ktory ja chce czyli Doskonaly od Domow z Wizja nie jest w polowie tak funkcjonalny (ach! 3 garderoby u gory! ach ach ach!) a do tego ma jeszcze fajny design (podobny).

Szkoda ze nie ma pustki nad salonem ale moglabym to chyba przezyc. Tak samo ma schody na srodku ale w tym projekcie jakos nie bardzo widze jak sie je 'obchodzi' zeby sie nie uderzyc... :roll:

...masz moze zdjecia/ wizualizacje wnetrz?

• 4 weeks później...

Hej,

Wczoraj właśnie (po miesiącach poszukiwań) natknęłam się na projekt „Nowoczesny” MGProject. :D

Moim zdaniem domek jest rewelacyjny: prosty, funkcjonalny i do tego z zewnątrz całkiem fajnie się prezentuje.

My musimy go troszkę powiększyć niestety, brakuje nam 1 pokoju. Planujemy zatem garaż zrobić oddzielnie i dodatkowy pokój umieścić właśnie w garażu. Ale reszta domu jest SUPER!!!

Majonez, Natienka czy zdecydowaliście się na budowę zgodnie z tym projektem?

• 4 months później...

Witam miłośników Nowoczesnego :)

Właśnie zabieramy się do budowy tego domku i chętnie podejmę temat. Sporo czasu upłynęło od ostatniego postu :( czy to oznacza, że fascynacja minęła czy może tak jesteście pochłonięci budową ?????? Może ktoś pochwali się osiagnieciami lub podzieli zdjeciami???

Witam miłośników Nowoczesnego :)

Właśnie zabieramy się do budowy tego domku i chętnie podejmę temat. Sporo czasu upłynęło od ostatniego postu :( czy to oznacza, że fascynacja minęła czy może tak jesteście pochłonięci budową ?????? Może ktoś pochwali się osiagnieciami lub podzieli zdjeciami???

Hej!

Kibicuję... Jak się realizuje płaszczyzna kosztorysowa? My na razie utkneliśmy z finansami, ale miejmy nadzieję w koncu się uda :)

Olinek masz 1 posta a już na nas wszystkich tu wjeżdżasz. lepiej pochwal się na jakim etapie jesteś bo tu jeszcze wszyscy tylko się zachwycają lub przymierzają. Prośba załóż dziennik :)

O!!!!! Ale mi się oberwało :) Może zresztą i słusznie... Cieszę się natomiast, że udało mi się ożywić wątek, niezależnie od konsekwencji :lol:

Myślałam o dzienniku, ale to dla mnie "wyższa szkoła jazdy" choć i czasu wolnego jakoś tak mało... :cry: a to wymaga od piszącego systematyczności i zaangażowania. Chyba, że ktoś z domowników mnie w tym wesprze i pomoże :roll: Może więc na razie będę od czasu do czasu dodawać po parę nowinek??? Jeśli chodzi o postępy w pracach budowlanych to jesteśmy dopiero na samym początku czyli wykopy zrobione i wszystko przygotowane pod wylanie fundamentów - to w piątek. Wykopy całkiem spore, tzn.dom po obrysie robi rzeczywiście wrazenie sporego, ale o taki nam w końcu chodziło :D W projekcie dokonaliśmy niewielkich , minimalnych zmian, ale o tym może jutro... :wink: Och, mówię Wam, już nie mogę się doczekać murów, bo same formalności zajęły nam ponad pół roku!!!!!!!!!!! A jestem niecierpliwa :oops:

Hej Majonez!

Przykro, że utknęliście z finansami :( , ale mam nadzieję, że jakoś dacie radę i zaraz pochwalicie się postępami w pracach :lol: , bo rozumiem, że budujecie ten domek? Na jakim jesteście etapie?

A jeśli chodzi o koszty budowy Nowoczesnego to jesteśmy dobrej myśli, bo już zorientowaliśmy się w materiałach i wiadomo nam, że ceny spadły nawet o połowę :lol: w stosunku do tego czasu w zeszłym roku (lipec/sierpień). Siła robocza jest też tańsza :lol: i postawienie stanu surowego otwartego (od podstaw, z wylaniem tarasu, wejściem, ścianami działowymi) to koszt 25tys. Myślę, że to naprawdę niedużo...? Rok temu dla porównania niżej 40tys.nikt nie chciałby z nami rozmawiać. Dach jest prosty, a więc niedrogi w wykonaniu (poraża nieco liczba okien dachowych - 15!!!!!!!), dom jak wszyscy zauważyli - prosty i nieskomplikowany, a to też ważne przy podliczaniu kosztów.

Jeśli tylko będę mogła coś jeszcze dopowiedzieć - daj znać :lol:

My na razie nie wykopliśmy ani jednej łopaty. Nie ruszamy nic nie mając 100% pewności co do finansowania. Ale po cichu liczę, że da się to w końcu przebrnąć... Innego projektu nie chcę i basta...

Okna dachowe... Oj jest ich trochę. Oczywiście można zrobić partyzanckie działania - tj. wstawić je jak będzie kasa... Albo trochę je zredukować.

Bo wstawienie FAKRO energooszczędnych z bezpieczną szybą w ilości 15 sztuk to trochę sporo. A innych nie chcę - dwa lata temu przeżyłem graobicie w domu na Kaszubach - grad przebijał Veluxy na wylot jak papier. Okna nad łóżkami... Wrażenia jak na wojnie...

Masz jakieś założenia kosztorysowe? Te Mgprojektu realne?

Pozdrawiam

My na razie nie wykopliśmy ani jednej łopaty. Nie ruszamy nic nie mając 100% pewności co do finansowania. Ale po cichu liczę, że da się to w końcu przebrnąć... Innego projektu nie chcę i basta...

Okna dachowe... Oj jest ich trochę. Oczywiście można zrobić partyzanckie działania - tj. wstawić je jak będzie kasa... Albo trochę je zredukować.

Bo wstawienie FAKRO energooszczędnych z bezpieczną szybą w ilości 15 sztuk to trochę sporo. A innych nie chcę - dwa lata temu przeżyłem graobicie w domu na Kaszubach - grad przebijał Veluxy na wylot jak papier. Okna nad łóżkami... Wrażenia jak na wojnie...

Masz jakieś założenia kosztorysowe? Te Mgprojektu realne?

Pozdrawiam

W pełni rozumiem Twoje obawy co do kosztów budowy, obawiam się jednak, że 100% pewności co do wydatków z tym związanych nigdy nie bedziemy mieli :roll:

Powiem Ci natomiast, że po wstępnym rozeznaniu cen materiałów i robocizny, jesteśmy dobrej myśli a nawet więcej - JESTEŚMY PEWNI, że uda nam się postawić ten dom po kosztach znacznie niższych, niż założenia Mgprojektu!!!!!!!!!!!!!! I to jest bardzo budujące :D Jutro lejemy fundamenty (wszystko już pod nie przygotowane), a ekipa daje sobie ok.2mies. na postawienie stanu surowego otwartego - wtedy dopiero będę mogła podzielić się z Tobą faktyczmi kosztami. Chociaż prawdę mówiąc wszyscy doświadczeni mówią, że samo postawienie domu to pikuś w porównaniu z kosztami wykończenia (i tego się obawiam :cry: bo nie lubię fuszerki i stawiam na dobre - czyli raczej nie tanie - wykończenie).

Jeśli chodzi o okna dachowe to dzięki za podpowiedź - może rzeczywiście warto zainwestować w porządne, bo wichury i gradobicia stają się u nas codziennością :cry: , a o zmniejszeniu ich liczby raczej nie myślimy, bo lubimy przeszklenia i min.dlatego ten dom nam się podoba - małe sprostowanie:

jeśli chodzi o projekt Nowoczesny - jest to wybór mojego męża, który też rzekł do mnie po miesiącach żmudnych poszukiwań (moich rzecz jasna) - "innego projektu nie chcę..... i basta!!!!!!!!!!!" I tak już zostało....... Mnie osobiście podobała się duuuuuużo bardziej Joanna też z Mgprojektu, choć bryła z zewnątrz nie była niestety nowoczesna, za to wnętrze - dla mnie BOMBA, idealne w każdym calu!!!!!!!!! Niestety siła argumenów i zdrowego rozsądku mego męża wzięła górę :cry: Głównie chodziło o koszty dachu, a tu - prościzna, niczym na stodole he, he :lol: ale za to ma te 15 okien :lol: :lol: :lol:

Pozdrawiam

osobiście brakuje mi zadaszenia tarasu. Ale to dość łatwo dorobić poprzez wykonanie tarasu podpartego na słupach na wysokości piętra i wyjście z piętra na ten taras. pod spodem zrobi się automatycznie zadaszenie...

albo jakieś inne rozwiązanie - ale zadaszenie by się tam przydało...

Zgadzam się z Tobą w 100% - zadaszenie tarasu przydałoby się - też mi tego baaaardzo brakuje w tym projekcie (a Joanna z Mgprojektu - ma!!!! - i to jakie!!!!!!!!!!!). Na razie jednak robimy bez zadaszenia, a potem się pomyśli, niech się mój mąż pomartwi, skoro tak się upierał przy Nowoczesnym...... :evil:

Nasz taras wypada od strony północnej, także na nadmiar słońca nie będziemy narzekać (świadomy wybór), ale jeśli zadaszenie będzie konieczne, a myślę, że tak, choćby ze wzgl.na zmienność pogody (lubimy życie towarzyskie) - to będziemy coś kombinować :roll:

Pozdrawiam

:D Jutro lejemy fundamenty (wszystko już pod nie przygotowane), a ekipa daje sobie ok.2mies. na postawienie stanu surowego otwartego - wtedy dopiero będę mogła podzielić się z Tobą faktyczmi kosztami. Chociaż prawdę mówiąc wszyscy doświadczeni mówią, że samo postawienie domu to pikuś w porównaniu z kosztami wykończenia (i tego się obawiam

Pozdrawiam

Dzięki wielkie za info! ZAŁÓŻ DZIENNIK BUDOWY I WKLEJ TU LINKA PROSZĘ!!! Nie mogę doczekać się zdjęć :)

Powodzenia.

Pozdrawiam

Majonez

:D Jutro lejemy fundamenty (wszystko już pod nie przygotowane), a ekipa daje sobie ok.2mies. na postawienie stanu surowego otwartego - wtedy dopiero będę mogła podzielić się z Tobą faktyczmi kosztami. Chociaż prawdę mówiąc wszyscy doświadczeni mówią, że samo postawienie domu to pikuś w porównaniu z kosztami wykończenia (i tego się obawiam

Pozdrawiam

Dzięki wielkie za info! ZAŁÓŻ DZIENNIK BUDOWY I WKLEJ TU LINKA PROSZĘ!!! Nie mogę doczekać się zdjęć :)

Powodzenia.

Pozdrawiam

Majonez

Taaak......, załóż dziennik, łatwo powiedzieć, trudniej zrobić :( Muszę kogoś poprosić o pomoc, bo aż tak lotna w tych sprawach niestety nie jestem :oops: Ale obiecuję coś pomyśleć :roll: bo wczoraj syn zrobił parę fotek na wykopach i już jest coś na dobry początek.

pozdrowionka

Bardzo ładny domek.Szkoda ,ze nie da się go zaadoptować do mojej dzialki bo bym go kupil--zamowiłem indywidualny projekt i szlak mnie trafia z tempem prac mojego projektanta.Pare zmian mozna by wprowadzic,ale to tylko male zmiany-indywidualne preferencje mieszkancow.Bardzo ładne połaczenie prostoty z nowoczesnoscia i fajna do tego funkcjonalnosc domku WIELKI BRAWA dla projektanta tego domku.Juz myslalem,że nic nowego nie zobacze a tu prosze.Juz wam go troszke zazdroszcze.POWODZENIA

Bardzo ładny domek.Szkoda ,ze nie da się go zaadoptować do mojej dzialki bo bym go kupil--zamowiłem indywidualny projekt i szlak mnie trafia z tempem prac mojego projektanta.Pare zmian mozna by wprowadzic,ale to tylko male zmiany-indywidualne preferencje mieszkancow.Bardzo ładne połaczenie prostoty z nowoczesnoscia i fajna do tego funkcjonalnosc domku WIELKI BRAWA dla projektanta tego domku.Juz myslalem,że nic nowego nie zobacze a tu prosze.Juz wam go troszke zazdroszcze.POWODZENIA

Dzięki za miłe słowa :wink:

Znam dokładnie projekty pracowni domyzwizją, bo spędziłam nad nimi parę ładnych godzin i też się nimi zachwyciliśmy, a nawet zastanawialiśmy się nad kupnem jednego z nich, ale po wnikliwej analizie okazało się, że w związku z planem zagospodarowania (min.kąt nachylenia dachu, równe połacie dachowe) mamy ograniczony wybór tylko do dwóch-trzech z nich. One z kolei wymagałyby pewnych zmian, bo wnętrze nie do końca odpowiadało naszym oczekiwaniom, no i szukaliśmy domu z dużymi, otwartymi przestrzeniami dla rodziny 5osob. (ważne dla mnie były garderoby, osobna łazienka z sypialni rodziców, spiżarka przy kuchni, kuchnia z wyspą otwarta na salon, itp.). Wizualizacja robi wrażenie, ale cieszę się, bo parę rzeczy na pewno wykorzystam w swoim Nowoczesnym (np.schody mamy takie same - otwarte, bez klatki schodowej, z salonu, zmieniłam też okna kuchenne na narożne, będą szły między meblami - zawsze to coś nowego - dla mnie bomba).

Z tego co piszesz wnioskuję, że podoba nam się styl prosty, funkcjonalny i nowoczesny. Jestem przekonana, że Wasz dom będzie równie piękny, a pewnie i piękniejszy od wszystkich innych i tego Wam życzę :)

Kibicuję w budowie, będę zaglądać do Waszego dziennika :) :) :)

Powodzenia :D

Domy z Wizja to perfekcja wizualizacji-piekny domek do tego ogrodek bajkowy,basenik kazdy o tym śni.Lepsze tylko moga być super realne spacery wirtualne pewnie to kwestia czasu bedziesz zakladac jakieś okulary chodzic do magazynu wybierasz domek w menu i sobie po nim chodzisz badajac wszelkie zakamarki i mierzac domek własnymi stopkami.Rozmarzyłem się troszke:D . Realia są takie,że to domy drogie i nie wszystkich na nie stać,głowna role odgrywaja podobajace się chyba kazdemu przeszklenia i mnostwo drogich detali.Zmieniajac(wprowadzajac oszczedności) choć troszke bańka uroku pryśnie tych domków.Poczekam na nasz projekt jak nie się spodoba mamy pomysł na przerobienie nowoczesnego.Czekam z niecierpliwoscia na Wasz dziennik.Ja troszke zwekałem ze startem dziennika i to bład.Traktuje go jako pamiątke,fajnie bedzie pewnie poczytać go za pare lat przy kominku i troszke jako pomoc w rosterkach dla innych inwestorow.Przydatne wiadomosci mozna znalezsc w dziennikach forumowiczow i to mnie skloniło do pisania mojego moze bedzie pomocny dla innych.Czekam tez na koszty bo bardzo ciekaw jestem.