Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt NOWOCZESNY pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

• Odpowiedzi 161
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziękuję za życzenia. W budowaniu jestem laikiem , także trzymajcie za mnie kciuki . Nie podjąłem ostatecznej decyzji odnośnie materiału , ale na dzień dzisiejszy jest to cegła porotherm , dlatego że wykonawca się w tym specjalizuje ( góral ). Odnośnie zmian jakie wprowadziłem to : powiększenie wiatrołapu , poszerzenie garażu o 1 metr oraz zrobienie balkonu do dwóch pokoi nad salonem . Zmieniam także strop na żelbetowy monolityczny . Pozdrawiam Nemez . Edytowane przez Nemez

Witaj Sisi1, w szkielecie drewnianym warto budować, jeżeli fachowcy czegoś nie zepsują. Dlaczego w sumie upierasz się przy niestandardowych rozwiązaniach? Nie znam nikogo od keramzytu, mam znajomych, którzy postawili dom szkieletowy, oczywiście nie różni się on od typowego murowanego i są zadowoleni.

Nemez, powiększasz wiatrołap przez dobudówkę czy kosztem spiżarni lub garażu? Ej, mam nadzieję, że lepiej Ci pójdzie budowa niż Twojego patrona Pata (lub Mata) ;)

Możecie mi pomóc? Nie kupiłam jeszcze projektu Nowoczesny, a potrzebuję informacji na temat zapotrzebowania tego obiektu na energię. Wypełniam wniosek o przyłączenie do sieci ciepłowniczej i wymagają podania zapotrzebowania ciepła do centralnego ogrzewania, ciepłej wody użytkowej oraz do wentylacji. Zapewne posiadacie charakterystykę energetyczną. Pisałam do MG Projekt, ale nie odpisali więc ratuję się tutaj.

Witajcie. Ja jestem zainteresowany zakupem projektu i budową wersji GALA. W związku z tym mam pytanie do wszystkich, którzy zaczęli budowę lub robili symulację kosztów, ile mniej więcej wyniesie budowa tego domu "pod klucz"? Oczywiście nie chodzi mi jakąś precyzyjną cenę, ale o rząd wielkości, np. do 500 000 zł. Pozdrawiam wszystkich.

witaj kurkuma! ja załatwiam papierki na podłączenie wody,gazu itp do naszej działki,niedługo kupujemy projekt Gali tylko go troszkę zmniejszymy,myślę,że około 1 metra,czytałam,ze ktoś zmniejszył dom o 1,4.Gala to jest cudeńko!!!mam zamiar wybudować dom w technologii szkieletu drewnianego,co o tym myślisz?pozdrawiam

Witam wszystkich,

Także przymierzam się do budowy już na wiosnę domu Gala ale w Szkielecie. Dom będzie budowany w woj Lubelskim, po pierwszych kalkulacjach w firmach stan Deweloperski mamy wyceniony na 510 000 Brutto (Ze schodami drewnianymi i fundamentem), dla ciekawych wycena przedstawiciela Archetonu z Lublina http://www.nieruchomoscitwojdom.pl

Jest to niepokojąco wysoka wycena więc będziemy również robili przymiarkę do murowanego.

Czy ktoś już robił wycenę w szkielecie tego domu? - przydałoby się porównanie.

• 2 weeks później...
Czy buduje moze ktos dom Jurajski rowniez z mg projekt? My juz mamy projekt nie tylko kupiony co -po kilku przerobkach -gotowy do zlozenia w starostwie. Ciekawa jestem jakie wychodza innym wstepne kosztorysy...

• 2 weeks później...

Witam, coś tu cicho ostatnio...

Chciałabym podzielić się z Państwem pewnym pomysłem. Jak już wcześniej było to wspominane, Nowoczesny aż prosi się o dobudowanie wiatrołapu (i wiele osób tak robi). Chodzi o przeniesienie tam spiżarki, aby ułatwiony był dostęp do kuchni i salonu, aby nie trzeba było przechodzić przez spiżarkę lub naokoło schodów. Mi nie podoba się jednak dostawienie takiego "klocka". Byłam już bliska zrezygnowania z Nowoczesnego, ale wczoraj olśniło mojego męża. Jeżeli zmieniłabym na odwrotny bieg schodów i wchodziłoby się na nie od strony okna z luksferów to zrobi się przejście pod schodami do salonu i droga się skróci i nie trzeba przechodzić przez spiżarkę.

Co Państwo na takie rozwiązanie. Jest ok, czy nie zauważam jakiś minusów takiej zmiany?

Pozdrawiam:)

Witajcie, ....chciałam Wam tylko powiedziec, że zdecydowalismy się kupic gotowy dom (nawet z umeblowaniem) i jestesmy w trakcie finalizowania transakcji. Nie zmienia to faktu, że Nowoczesny i Gala to super projekty i może kiedyś wrócimy do pomysłu wybudowania od podstaw, ale na pewno nie teraz....Teraz ciesze sie na wiosnę i czytam o roślinach do ogrodu, bo nie mam zielonego pojęcia o tym, co jak rośnie itp. Trzymam za wszystkich budujących mooooocno kciuki i życze wytrwałości i powodzenia. Bede Was podglądać :)))

witajcie, zastanawiam się nad Jurajskim w lustrzanym odbiciu (w technologii szkieletu niemieckiego drewnianego). Jako, ze oprócz garażu i pomieszczeń gospodarczych jest to wnętrze niemal identyczne z Nowoczesnym, chciałabym się zapytać czy można odwiedzić którąś z budów Nowoczesnego? Drugie pytanie dla osób zachwyconych wyspą w kuchni: nad tą wyspą nie ma żadnego komina. Czy zatem okap tam umiejscowiony musi działać tylko jako pochłaniacz? Jak to działa w praktyce? Pozdrawiam,

Alicjanka

• 1 month później...
Witam, coś tu cicho ostatnio...

Chciałabym podzielić się z Państwem pewnym pomysłem. Jak już wcześniej było to wspominane, Nowoczesny aż prosi się o dobudowanie wiatrołapu (i wiele osób tak robi). Chodzi o przeniesienie tam spiżarki, aby ułatwiony był dostęp do kuchni i salonu, aby nie trzeba było przechodzić przez spiżarkę lub naokoło schodów. Mi nie podoba się jednak dostawienie takiego "klocka". Byłam już bliska zrezygnowania z Nowoczesnego, ale wczoraj olśniło mojego męża. Jeżeli zmieniłabym na odwrotny bieg schodów i wchodziłoby się na nie od strony okna z luksferów to zrobi się przejście pod schodami do salonu i droga się skróci i nie trzeba przechodzić przez spiżarkę.

Co Państwo na takie rozwiązanie. Jest ok, czy nie zauważam jakiś minusów takiej zmiany?

Pozdrawiam:)

Długo nie zaglądałam na forum i widzę, że troszkę sympatyków nowoczesnego przybyło.

Kurkuma, a propos Waszego pomysłu widzę jeden minus - wg planu w miejscu komunikacji stałby stół, a nie bardzo miałabym pomysł gdzie go przestawić. Czy znalazłaś inny projekt, czy nadal nowoczesny na fali? Powiem Ci, że też nie byłam przekonana do tego "klocka" ale teraz bardzo mi się podoba, tym bardziej że w głowie mam wizję ładnego wykonczenia (mam nadzieję, że ładnego: i to już niedługo juhu!!!!) A w środku to rozwiązanie jest idealne (zdjęcia z naszego rzutu parteru wklejałam na początku wątku).

Pozdrawiam wszystkich i nie mogę się doczekać jakiegoś dziennika budowy Nowoczesnego, bo ja sama już raczej nie zacznę, chyba za leniwa jestem na to:) Może z wnętrzami postaram się być bardziej aktywna na forum...