Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka siedliskowa - podział i odsprzedaż

PiotrC

Recommended Posts

Witam i proszę o poradę.

Mam możliwość kupna 5 ha działki rolnej, gleba III klasy, na której znajduje się sad. Miejscowość ma MPZP z tego roku (2008). Natomiast działka jedynie przylega do granic planu, odgrodzona drogą.

Tylko działki po drugiej stronie drogi są zabudowane.

Z tego co się orientuję to wydanie Warunków Zabudowy nie wchodzi w rachubę ponieważ interesująca mnie działka nie sąsiaduje bezpośrednio z owymi zabudowanymi działkami.

To akurat nie jest problem, ponieważ średnia powierzchnia gospodarstw rolnych w gminie wynosi 6 ha, więc dodzierżawiłbym brakujący hektar i mógłbym rozpocząć zabudowę zagrodową (siedliskową).

Interesuje mnie natomiast następująca kwestia. Czy po uzyskaniu warunków zabudowy na siedlisko i otrzymaniu pozwolenia na budowę:

1) nadal musiałbym dzierżawić brakujący hektar? jeśli tak to jak długo?

2) mógłbym zostawić sobie np. 0,5 ha, a resztę podzielić na działki 0,3 ha i sprzedać, z tym że w jaki sposób kupujący mogliby uzyskać warunki zabudowy, na zasadzie sąsiedztwa z moją działką? Czy klasa ziemi nie będzie tu stanowić problemu (III kl)? Czy raczej musieliby oni powtórzyć manewr z dodzierżawieniem brakującego areału i wystąpić o warunki zabudowy na siedliska?

Drogę dojazdową do nowopowstałych działek, dochodzącą do drogi publicznej oczywiście wydzieliłbym.

To w takim razie inna sprawa.

Mozesz zrobic tak jak powiedziales, ale jest jedek knyf :) Co innego WZ a co innego PnB, przy ktorym mozesz miec problemy. Jesli podzielisz dzialki i sprzedasz, zrezygnujesz z dzierzawy wowczas w starostwie mogoc ci nie wydac PnB na budowe siedliska na podstawie WZ uzyskanych wczesniej. A mnianowicie beda one niewazne, gdyz nie bedziez juz mial gospodarstwa rolnego, ale zaledwie dzialke 0.5 ha. Zwob wiec jak nastepuje:

1. Wystap o WZ na dzialke siedliskowa podpisujac z jakims rolnikiem umowe dizerzawy,

2. Wystap szybko o PnB na siedlisko, po jakims miesiacu od zlozenia dokumnetow wystap o podzial swojej dzialki w gminie, jesli bedziesz mial zapis o % zabudowy, musisz wszystko zrobic zgodnie z logika.

3. Teraz majac decuzje o podziale i faktyczny podzial mozesz wystepowac o WZ na poszczegolne dzialki i wowczas mozesz je sprzedac.

Tylko wszystko rob z logika, tak aby nie bylo kuchy :)

Czy jest jakiś zapis mówiący jaka ma być powierzchnia takich działek? Gdzieś mi się obiła o uszy wielkość 3000 m kwadratowych.

Druga sprawa jak wygląda temat klasy ziemi. Czy III klasa nie stanowi tu problemu? Czy fakt, że jest tam sad coś zmienia?

Podobno z klasą IIIb nie ma problemów a z IIIa już są.