PiotrC 17.11.2008 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Witam i proszę o poradę. Mam możliwość kupna 5 ha działki rolnej, gleba III klasy, na której znajduje się sad. Miejscowość ma MPZP z tego roku (2008). Natomiast działka jedynie przylega do granic planu, odgrodzona drogą. Tylko działki po drugiej stronie drogi są zabudowane. Z tego co się orientuję to wydanie Warunków Zabudowy nie wchodzi w rachubę ponieważ interesująca mnie działka nie sąsiaduje bezpośrednio z owymi zabudowanymi działkami. To akurat nie jest problem, ponieważ średnia powierzchnia gospodarstw rolnych w gminie wynosi 6 ha, więc dodzierżawiłbym brakujący hektar i mógłbym rozpocząć zabudowę zagrodową (siedliskową). Interesuje mnie natomiast następująca kwestia. Czy po uzyskaniu warunków zabudowy na siedlisko i otrzymaniu pozwolenia na budowę: 1) nadal musiałbym dzierżawić brakujący hektar? jeśli tak to jak długo? 2) mógłbym zostawić sobie np. 0,5 ha, a resztę podzielić na działki 0,3 ha i sprzedać, z tym że w jaki sposób kupujący mogliby uzyskać warunki zabudowy, na zasadzie sąsiedztwa z moją działką? Czy klasa ziemi nie będzie tu stanowić problemu (III kl)? Czy raczej musieliby oni powtórzyć manewr z dodzierżawieniem brakującego areału i wystąpić o warunki zabudowy na siedliska?Drogę dojazdową do nowopowstałych działek, dochodzącą do drogi publicznej oczywiście wydzieliłbym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrC 19.11.2008 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Podnoszę temat. Sprawa dosyć pilna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwaprz 20.11.2008 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Jesli jest plan to nie ma mowy o WZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrC 20.11.2008 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Działka znajduje się poza granicami obowiązującego MPZP. Jedynie przylega do niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwaprz 22.11.2008 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 To w takim razie inna sprawa. Mozesz zrobic tak jak powiedziales, ale jest jedek knyf Co innego WZ a co innego PnB, przy ktorym mozesz miec problemy. Jesli podzielisz dzialki i sprzedasz, zrezygnujesz z dzierzawy wowczas w starostwie mogoc ci nie wydac PnB na budowe siedliska na podstawie WZ uzyskanych wczesniej. A mnianowicie beda one niewazne, gdyz nie bedziez juz mial gospodarstwa rolnego, ale zaledwie dzialke 0.5 ha. Zwob wiec jak nastepuje: 1. Wystap o WZ na dzialke siedliskowa podpisujac z jakims rolnikiem umowe dizerzawy, 2. Wystap szybko o PnB na siedlisko, po jakims miesiacu od zlozenia dokumnetow wystap o podzial swojej dzialki w gminie, jesli bedziesz mial zapis o % zabudowy, musisz wszystko zrobic zgodnie z logika. 3. Teraz majac decuzje o podziale i faktyczny podzial mozesz wystepowac o WZ na poszczegolne dzialki i wowczas mozesz je sprzedac. Tylko wszystko rob z logika, tak aby nie bylo kuchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrC 25.11.2008 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Czy jest jakiś zapis mówiący jaka ma być powierzchnia takich działek? Gdzieś mi się obiła o uszy wielkość 3000 m kwadratowych. Druga sprawa jak wygląda temat klasy ziemi. Czy III klasa nie stanowi tu problemu? Czy fakt, że jest tam sad coś zmienia? Podobno z klasą IIIb nie ma problemów a z IIIa już są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts