dariusz_s 17.11.2008 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 jak w temacie, zastanawiam się czy da się łatwo zbudować bramę garażowa podnoszoną i czy jest to opłacalne.Jesli ktoś z was ma doświadczenia w budowie takiej bramy to bede wdzięczny za pomoc bądź udostepnienie rysunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 17.11.2008 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 pewnie się da, tylko stosunek jakości do ceny moze być niebardzo korzystny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 18.11.2008 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 jak w temacie, zastanawiam się czy da się łatwo zbudować bramę garażowa podnoszoną i czy jest to opłacalne. Jesli ktoś z was ma doświadczenia w budowie takiej bramy to bede wdzięczny za pomoc bądź udostepnienie rysunków. Jeśli się pytasz czy się da to jak dla mnie oznacza, że nie dasz rady zrobić takiej abyś był z niej zadowolony (jakość i estetyka) i kosztowała by mniej od gotowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 18.11.2008 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Ja się zastanawiam, czy nie zrobić samemu napędu do bramy garażowej - z jednej strony fajna sprawa i bardzo mi się chce , z drugiej - jak napisał zbigmor - koszty osiągnięcia sensownej jakości i estetyki mogą okazać się znacznie wyższe, niż koszt zakupu gotowego napędu. No ale korci mnie to bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adiz1 18.11.2008 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 jak w temacie, zastanawiam się czy da się łatwo zbudować bramę garażowa podnoszoną i czy jest to opłacalne... quote] Podjedź do pierwszego lepszego marketu i sobie obejrzyj jak wygląda taka brama, np "euro star" za 600-700 zł. Z przodu to kawał blachy falistej, ale jest też kilka specjalnych profili, których nie kupisz w pierwszym lepszym sklepie ze stalą. Wykonanie identycznej we własnym zakresie nie ma sensu. Producent klepie ta "masówkę" w tysiącach sztuk więc ma możliwość osiągniecia dobrej ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 18.11.2008 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Zrobic sie da... wszystko... prawie. Pytanie, czy lepiej robic, czy w tym czasie zarabiac. A wiec jak wyceniasz wlasna robocizne a jak zabawe w slusarza (zakladam, ze nie jestes nim), montera itp. No i jakie masz warunki, ile wiertarek, spawarek, obrabiarek, pedzli, mlotkow, nitownic itp. No i od jakiego etapu chcesz robic: kupic stal na metry czy tez kupic gotowe skrzydlo i dostosowac do niego jakis naped. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika80 15.12.2009 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Ja do budowy bramy użyłem rolek jezdnych na kątownik + linka stalowa + przeciwwagi.Same rolki jezdne na katownik,ułożyskowane kosztowały 22 zł w sklepie e-kolka.com.pl (mają nośnosc ok.200 kg wiec aż za dużo i póki co brama śmiga bezproblemów.A sama brama to pare profili i wypełninie z blachy trapezowe wiec nic skomplikowanego -myśle ,ze każdy sobie z tym poradziłby a w kieszeni sporo zostało:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 15.12.2009 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Ja do budowy bramy użyłem rolek jezdnych na kątownik + linka stalowa + przeciwwagi.Same rolki jezdne na katownik,ułożyskowane kosztowały 22 zł w sklepie e-kolka.com.pl (mają nośnosc ok.200 kg wiec aż za dużo i póki co brama śmiga bezproblemów. A sama brama to pare profili i wypełninie z blachy trapezowe wiec nic skomplikowanego -myśle ,ze każdy sobie z tym poradziłby a w kieszeni sporo zostało:-) Zaczepię się tylko o post, aby wyjaśnić jedną kwestię. To co producenci podają jako nośność (rolek, łożysk itp) należy rozumieć trochę inaczej niż większość rozumie. Każdy po zastanowieniu się bez problemu powie, że np. 200kg obciążenia stałego i zmiennego to coś całkiem innego. To samo tyczy się obciążenia w ruchu i w spoczynku. Również należy uwzględniać dokłądność wykonania i montażu. Zwykłe łożysko i rolka pracować powinno z obciążeniami prostopadłymi do osi obrotu, a w rzeczywistości takie nigdy nie występują jako jedyne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 15.12.2009 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Ja do budowy bramy użyłem rolek jezdnych na kątownik + linka stalowa + przeciwwagi. Monika80 - pokash fotkem tej bramy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barteks31 15.12.2009 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Zwykłe łozysko tj: kulkowe jednorzędowe może również przenosić "pewnej wielkości" obciążenia złozone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian65 15.12.2009 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Jeśli chodzi o montaż bramy to mi moja montowała firma, ale myślę, ze samemu tez można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 15.12.2009 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Zwykłe łozysko tj: kulkowe jednorzędowe może również przenosić "pewnej wielkości" obciążenia złozone. Co nie oznacza, że jego nośność będzie taka sama jak tego, które ma tylko obciążenia promieniowe. To co pisałem to uproszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts