Sad Ripper 18.11.2008 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 jak połączyć czujniki co z reku? czy trzeba kombinować? pewnie tak, ale jak? Mam economic II dospela, a czujników co jeszcze nie - poradzicie?sad ripper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 18.11.2008 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Czujnik CO czy CO2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sad Ripper 18.11.2008 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 czujnik tlenku węgla - co2 jakoś potrzebny mi nie jest - nie przewiduję jakiś nadmiernych stężeń tego gazu:))) co do CO - to też nie przewiduje, ale ma kominek i piec gazowy, więc cholera wie, co się może zdarzyć... sad ripper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radek_sziwa 18.11.2008 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Mysle ze zamiast kombinowac lepiej kupic zwykly czujnik CO (Czadu) z alarmem akustycznym 90dB i po problemnie. Co ci da czujnik sprzezony z reku jak np. odetna prad i nie bedzie jak wentylowac? Tak to przynajmnije sie obudzisz jesli nie zapomnijsz raz na rok wymienic baterii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 18.11.2008 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Ewentualnie można podłączyć czujnik co do instalacji alarmowej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sad Ripper 18.11.2008 15:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 ale właśnie o to mi chodzi - chcę normalny (albo nieco rozbudowany) czujnik podłączyć do reku, żeby poza hałasem przełączał reku na 100% - nie chcę gdybać, ale załóżmy, że ja leżę całkowicie pijany na parterze, kominek się tli, a na górze zgraja małych kilkumiesięcznych i kilkuletnich dzieci siedzi i się dusi. No to ten ryk to je tylko zdenerwuje przed "zejściem". Rozwiązaniem jest przełączenie się reku na 100%, dzięki czemu pomieszczenia się natychmiast przewietrzą (rek mam sporo za duży, więc szybko by to poszło). sad r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 18.11.2008 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 no to głównie zależy od tego jak jest sterowany reku. jeśli masz centralę alarmową to ja bym się oparł o to.czujnik do centrali, przy okazji centrala w taki czy inny sposób może wezwać pomoc i załączyć jedno z wyjść. i teraz to wyjście musi wysterować reku. to może być np. przekaźnik z cewką 12V, który zrobi odpowiednie zwarcie w układzie sterowania reku, który spowoduje włączenie najwyższego biegu. czujka np. satel dg-1 http://www.satel.pl/pl/product/237/DG-1%20CO jeśli bez centrali alarmowej to dość podobnie. np. czujki http://www.gazex.com.pl/p_ddco_dk.htm wersje z końcówką ...P mają przekaźnik który można wykorzystać do włączenia czegoś.http://www.gazex.com.pl/pdf/det_domowe.pdf niestety, nie mam pojęcia jak jest sterowany ten economic II dospela. w zależności od tego jak albo wystarczy zwykłe wpięcie się w układ sterowniczy w odpowiednie miejsce z wyjściem centrali/przekaźnikiem albo trzeba trochę bardziej pokombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts