Szwagier 18.11.2008 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 WitamNa pewno zaraz zarzucicie mnie informacjami że to już na forum było ale ja przesiedziałem na forum kilka wieczorów i nie znalazłem do końca odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.Otóż1. Byłbym bardzo wdzięczny za wszystkie opinie użytkowników pieców z dolnym spalaniem (lub dolnym i górnym w jednym bo takie już też są) ze sterownikiem i wentylatorem. Chodzi mi o to czy jesteście zadowoleni, jak to się sprawuje itp.2. Jakich producentów polecacie, a których odradzacie.3. Jaką uzyskujecie stałopalność i na jakim paliwie. Generalnie interesują mniewszystkie przemyślenia i uwagi użytkownika takiego pieca (złote myśli instalatorów i sprzedawców już mi obrzydły:)) Serdecznie dziękuje za wszystkie opinie i poświęcony czas. Pozdrawaim Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/112055-opinie-u%C5%BCytkownik%C3%B3w-o-piecach-na-paliwa-sta%C5%82e-bez-podajnika/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zenek_akcent 18.11.2008 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Ja mam piec z dolnym spalaniem, sterownikiem , dmuchawą. Uzytkuje dopiero drugi sezon, w poprzednim bylem zadowolony bo nie mialem porownania (poszlo mi 3 t. dom 200 m2, od poczatku X - prawie do połowy maja). W tym nieco mniej radosci ale ze wzgledu na jakosc paliwa . wczesniej polilem polskim weglem a w tym ruskiego sie zachcialo i tu sie zaczyna polka. Wegiel slabo trzyma temp. wlacza sie czesto dmuchawa ,czesto trzeba dorzucac bo znika doslownie w oczach kupa popiołu i generalnie czekam az mi sie skonczy ten wegiel.Piec lokalnego producenta ktory jest popularny w moim regionie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/112055-opinie-u%C5%BCytkownik%C3%B3w-o-piecach-na-paliwa-sta%C5%82e-bez-podajnika/#findComment-2817921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goike 18.11.2008 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Ja mam piec z dolnym spalaniem, sterownikiem , dmuchawą. Uzytkuje dopiero drugi sezon, w poprzednim bylem zadowolony bo nie mialem porownania (poszlo mi 3 t. dom 200 m2, od poczatku X - prawie do połowy maja). W tym nieco mniej radosci ale ze wzgledu na jakosc paliwa . wczesniej polilem polskim weglem a w tym ruskiego sie zachcialo i tu sie zaczyna polka. Wegiel slabo trzyma temp. wlacza sie czesto dmuchawa ,czesto trzeba dorzucac bo znika doslownie w oczach kupa popiołu i generalnie czekam az mi sie skonczy ten wegiel. Piec lokalnego producenta ktory jest popularny w moim regionie Musisz mieć dobrze ocieplony dom skoro przy tej powierzchni spaliłeś 3T. Ja mam piec dolnego spalania Buderus Logano S111 o mocy 24 KW. Powierzchnia użytkowa 180 m2. W zeszłym (pierwszym sezonie po wprowadzeniu się na stałe) spaliłem 5 ton węgla. W tym spodziewam się zużycia na poziomie 4 ton. No ale miało być o wskazówkach na temat użytkowania pieca. Mój piec nie ma żadnych sterowników ani dmuchaw lecz tylko miarkownik ciągu. Pompa obiegowa załącza się przy 68 st. Wcześniej miałem ustawione na 55 stopni i piec dusił się. Miarkownik ciągu mam ustawiony tak że przy tych 68 st całkowicie się zamyka. Piec pali również doskonale drobniejsze kawałki drewna. Tylko trzeba częściej dokładać. Przy paleniu węglem stałopalność wynosi 24 h a nawet więcej przy pełnym załadowaniu piec. Z pieca jestem zadowolony. Jego wybór był uwarunkowany również tym że w zakupionym domu zastałem mały przekrój komina. Jeżeli autor tego tematu będzie zainteresowany szczegółami na temat użytkowania tego pieca to napiszę więcej. Póki co to tyle co miałem do powiedzenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/112055-opinie-u%C5%BCytkownik%C3%B3w-o-piecach-na-paliwa-sta%C5%82e-bez-podajnika/#findComment-2818144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zenek_akcent 18.11.2008 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 "....Musisz mieć dobrze ocieplony dom skoro przy tej powierzchni spaliłeś 3T..."dom mam zbudowany tradycyjna metoda juz nie modna 1,5 pustaka a w srodku 8cm styr. welna na poddaszu 20 cm, styr. posadzka 10 cm - chyba norma. mysle ze trafilem na dobry wegiel bo w tym roku to koszmar, co do 3 ton to moge sie mylic tak do 100kg - chyba ze sprzedawcy byli bardzo uczciwi i mnie nie przekrecili na wadze.Co do pieca chcialbym miec dodatkowo miarkownik, na wypadek slabego paliwa tak aby ograniczyc wyntylator Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/112055-opinie-u%C5%BCytkownik%C3%B3w-o-piecach-na-paliwa-sta%C5%82e-bez-podajnika/#findComment-2818185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts