Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł 14kW dla 130m^2 - wystarczy?

Recommended Posts

Hej,

wiem wiem, temat rzeka, bardzo dużo tego na forum jest, ile ludzi tyle opinii, ale tak dla świętego spokoju spytam i o mój przypadek... :-)

Warunki techniczne:

- nowy dom z porothermu 24cm

- fundamenty ocieplone hydromax'em 10cm

- na chudziaku będzie ok 8cm styropianu (niestety więcej nie możemy dać, aby ładnie wyjść z poziomem podłóg w stosunku do drzwi tarasowych, schodów...)

- fasada: będzie 15cm styropianu (dobrego, o lambda rzędu 0.31-0.33)

- poddasze użytkowne - 16+10cm wełny (też dosyć dobrej, lambda 0.35)

- "stryszek" nad poddaszem też będzie ocieplony

- niecałe 130m^2 powierzchni użytkowej, po podłogach jakieś 150m^2

- bez garażu

- wszystkie pokoje mieszkalne, kuchnia i łazienki będą mieć grzejniki aluminiowe (przy wstępnym liczeniu na zasadzie "co pasuje pod okno" ich suma da ok 11kW przy parametrach 75/65/20)

- w łazienkach, kuchni i przedpokoju dodatkowo podłogówka (w sumie ok 30m^2)

- planowany bojler ok 140-200 L

Po wielu poszukiwaniach trafiłem w końcu na odpowiedni kocioł - chyba ;-) Wybór na razie padł na Kostrzewa Warmet 200 Ceramik.

Do tej pory wszelkie znaki na niebie wskazują, że 14kW w zupełności wystarczy. Jest to kocioł z dolnym spalaniem, zatem tym bardziej nie powinien być przewymiarowany. Jedynym minusem jaki widzę jest mniejsza komora załadowcza, trzeba będzie trochę częściej dokładać paliwa. Następny model ma 18,5kW...

A co Wy o tym sądzicie?

w moim projekcie miałem dobrany kocioł gazowy o mocy 12 KW, na dom o powierzchni 192 m.kw, więc te 14 KW powinno wystarczyć u Ciebie ( mam styropianu 12 cm, i mniej wełny na poddaszu ) , suma sumarum, nie robiłem gazu tylko eko-groszek, kupiłem kocioł 26 KW , bo tyle wychodziło z sumy mocy grzejników , jako że zmieniłem całkowicie ogrzewanie w stosunku do projektu , piec został dobrany niejako na oko przez instalatora.

w moim projekcie miałem dobrany kocioł gazowy o mocy 12 KW, na dom o powierzchni 192 m.kw, więc te 14 KW powinno wystarczyć u Ciebie ( mam styropianu 12 cm, i mniej wełny na poddaszu ) , suma sumarum, nie robiłem gazu tylko eko-groszek, kupiłem kocioł 26 KW , bo tyle wychodziło z sumy mocy grzejników , jako że zmieniłem całkowicie ogrzewanie w stosunku do projektu , piec został dobrany niejako na oko przez instalatora.

Projektem nie warto się sugerować - dla przykładu w naszym domu (oryginalnie projekt był na ok 100m^2) też zaprojektowano kocioł gazowy na 12kW :-)

Projektem nie warto się sugerować - dla przykładu w naszym domu (oryginalnie projekt był na ok 100m^2) też zaprojektowano kocioł gazowy na 12kW :-)

Ilu instalatorów/doradców tyle opinii.

Mój dom to 125+25 ogrzewanego garażu. Przewidziane ogrzewanie gazowe. W projekcie jak byk, że piec o mocy około "24kW np marki Vaillant". Czytam forum i widze, że to przewymiarowane chyba. Miałem na budowie już dwóch hydraulików. Każdy do takiego domu proponował 26kW. W sklepach jak rozmawiałem ze sprzedawcami/instalatorami to samo. 24-26 jeden zaproponował 18 kW.

No i zgłupiałem. Wybrałem Sauniera z zasobnikiem 110l więc do wyboru miałem do 18kW i 26kW. Przewymiarowałem pewnie i kupiłem większy.

Natomiast nie rozumiem, że jeśli jest to rzeczywiście przewymiarowane to jak to jest obliczane w tych projektach ???

Dom jest z MAXa + 15 styro, poddasze 23 cm wełny, 8 sm styro w wylewce. Podłogowe tylko kuchnia, łazienki i wiatrołap )wszystkiego 15m2). Reszta grzejniki.

Zamiast zakładać taki wątek radził bym zainteresować się OZC , posiedzisz kilka wieczorów i będziesz wiedział czy wystarczy czy nie !!!

Ale oczywiście się nie chce, łatwiej zapytać, tylko że w tej materii nikt Ci nie powie :-?

nie rzucaj kamieniem...

OZC jest troszkę bardziej skomplikowane niż chiński kalkulator...

Forum jest po to, żeby pytać...

W sumie zimy coraz cieplejsze. Nie ma gróźb "długotrwałych mrozów". Ja bym taki dał.

Co do komory zasypowej - ja mam ok 200 m^2 podłogi większość podłogówka przy piecu 20 kW. Palę co ok 2 dni na (płaszcz pieca 65 stopni, zasilanie podłogówki ok 43-48 stopni)). Załadunek starcza na 6 godzin (kiepski węgiel, w zeszłym roku starczało to na 8 godzin. Temp w domu ok 22 w strefie dziennej, 24 łazienki, reszta 20. po wygaśnięciu temp utrzymuje się ok 35-40 godzin, spada w tym czasie najwyżej o ok 0,5 stopnia. Potem szybciej, po 2 dobach osiągając 19 stopni w strefie dziennej. Niezależnie czy na zewnątrz jest +5 czy -5.

Jest to kocioł z dolnym spalaniem, zatem tym bardziej nie powinien być przewymiarowany

Jeśli to jest max moc to minimalna będzie niższa więc jak przewymiarujesz to możesz palić z mniejszą mocą!

Np. Najmniejszy Junkers Supraclass ma 6-12,5 KW !A na kotle jest 12,5 KW ,,,

Górne spalanie z kolei ma stałą moc znamionową i wtedy przewymiarowanie będzie błędem i problemem!

Jeśli źle piszę to mnie poprawcie :roll:

Ale przyznaj mi rację że nikt nie dobierze mocy pieca/kotła na podstawie podanego opisu ????

Oczywiście każdy napisze swoją opinię, niestety z tych opinii można tylko zgłupieć bo każdy napisze coś innego!

Zgadzam się, zresztą takie odpowiedzi mnie więcej były przewidywalne (vide wszystkie inne wątki o podobnej tematyce), bardziej chyba mi zależało na opiniach osób które mają podobne warunki i podadzą jakiej mocy mają piec.

A opis starałem się podać jak najdokładniejszy pod względem szczegółów mających wpływ na zapotrzebowanie na ciepło... śmieszą mnie parametry przy kotłach typu "kocioł XX kW dla domów o powierzchni do YY m^2", przecież tyle innych parametrów ma na to wpływ. Albo posty typu "jakiej mocy piec do X m^2" :-)

GosiaIAdam

Widzę że rozumiesz, ale zwróć uwagę że nawet jak ktoś ma identyczny dom to i tak może On się znacząco różnić stratami ciepła!

Nawet jak są identyczne warstwy ocieplenia!

Nad OZC nie myślałeś ??

Moim zdaniem do przejścia ,,,

Sam podchodziłem z 5 razy aż się udało :D

Naprawdę warto !

GosiaIAdam

Widzę że rozumiesz, ale zwróć uwagę że nawet jak ktoś ma identyczny dom to i tak może On się znacząco różnić stratami ciepła!

Nawet jak są identyczne warstwy ocieplenia!

Nad OZC nie myślałeś ??

Myślałem - podchodziłem na razie 2 razy :lol:

Już bardziej spodobał mi się (czytaj: był łatwiejszy ;-) ) Purmo SDG do doboru grzejników - na razie wychodzi mi zapotrzebowanie ok. 8,5kW (ale nie liczyłem korytarza, klatki schodowej... - pokrycie 125m^2 po podłogach, no i uproszczone bo liczy pokoje pełne, a u góry mam skosy). Do tego dochodzi podłogówka i bojler.

No to ja sie podejmuję!

14 KW będzie dobry, lekko przewymiarowany nawet bym powiedział bo chałupa dość dobrze docieplona!

Gdyby nie wentylacja grawitacyjna ( bo chyba taka jest ) to kupił bym 10 KW !

Tylko teraz pytanie!

Czy mam rację ???

Masz rację.

To ponad 100W na m2. To aż nadto. Chyba że wykonanie chałupy spieprzone - ale to nie ma nic do rzeczy bo wtedy to i 25 kW nie wystarczy .. :)