GosiaIAdam 18.11.2008 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Hej, wiem wiem, temat rzeka, bardzo dużo tego na forum jest, ile ludzi tyle opinii, ale tak dla świętego spokoju spytam i o mój przypadek... Warunki techniczne: - nowy dom z porothermu 24cm - fundamenty ocieplone hydromax'em 10cm - na chudziaku będzie ok 8cm styropianu (niestety więcej nie możemy dać, aby ładnie wyjść z poziomem podłóg w stosunku do drzwi tarasowych, schodów...) - fasada: będzie 15cm styropianu (dobrego, o lambda rzędu 0.31-0.33) - poddasze użytkowne - 16+10cm wełny (też dosyć dobrej, lambda 0.35) - "stryszek" nad poddaszem też będzie ocieplony - niecałe 130m^2 powierzchni użytkowej, po podłogach jakieś 150m^2 - bez garażu - wszystkie pokoje mieszkalne, kuchnia i łazienki będą mieć grzejniki aluminiowe (przy wstępnym liczeniu na zasadzie "co pasuje pod okno" ich suma da ok 11kW przy parametrach 75/65/20) - w łazienkach, kuchni i przedpokoju dodatkowo podłogówka (w sumie ok 30m^2) - planowany bojler ok 140-200 L Po wielu poszukiwaniach trafiłem w końcu na odpowiedni kocioł - chyba Wybór na razie padł na Kostrzewa Warmet 200 Ceramik. Do tej pory wszelkie znaki na niebie wskazują, że 14kW w zupełności wystarczy. Jest to kocioł z dolnym spalaniem, zatem tym bardziej nie powinien być przewymiarowany. Jedynym minusem jaki widzę jest mniejsza komora załadowcza, trzeba będzie trochę częściej dokładać paliwa. Następny model ma 18,5kW... A co Wy o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 18.11.2008 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 w moim projekcie miałem dobrany kocioł gazowy o mocy 12 KW, na dom o powierzchni 192 m.kw, więc te 14 KW powinno wystarczyć u Ciebie ( mam styropianu 12 cm, i mniej wełny na poddaszu ) , suma sumarum, nie robiłem gazu tylko eko-groszek, kupiłem kocioł 26 KW , bo tyle wychodziło z sumy mocy grzejników , jako że zmieniłem całkowicie ogrzewanie w stosunku do projektu , piec został dobrany niejako na oko przez instalatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 18.11.2008 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 w moim projekcie miałem dobrany kocioł gazowy o mocy 12 KW, na dom o powierzchni 192 m.kw, więc te 14 KW powinno wystarczyć u Ciebie ( mam styropianu 12 cm, i mniej wełny na poddaszu ) , suma sumarum, nie robiłem gazu tylko eko-groszek, kupiłem kocioł 26 KW , bo tyle wychodziło z sumy mocy grzejników , jako że zmieniłem całkowicie ogrzewanie w stosunku do projektu , piec został dobrany niejako na oko przez instalatora. Projektem nie warto się sugerować - dla przykładu w naszym domu (oryginalnie projekt był na ok 100m^2) też zaprojektowano kocioł gazowy na 12kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 18.11.2008 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 w moim projekcie miałem dobrany kocioł gazowy o mocy 12 KW, na dom o powierzchni 192 m.kw, więc te 14 KW powinno wystarczyć u Ciebie ( mam styropianu 12 cm, i mniej wełny na poddaszu ) , suma sumarum, nie robiłem gazu tylko eko-groszek, kupiłem kocioł 26 KW , bo tyle wychodziło z sumy mocy grzejników , jako że zmieniłem całkowicie ogrzewanie w stosunku do projektu , piec został dobrany niejako na oko przez instalatora. Projektem nie warto się sugerować - dla przykładu w naszym domu (oryginalnie projekt był na ok 100m^2) też zaprojektowano kocioł gazowy na 12kW Ilu instalatorów/doradców tyle opinii. Mój dom to 125+25 ogrzewanego garażu. Przewidziane ogrzewanie gazowe. W projekcie jak byk, że piec o mocy około "24kW np marki Vaillant". Czytam forum i widze, że to przewymiarowane chyba. Miałem na budowie już dwóch hydraulików. Każdy do takiego domu proponował 26kW. W sklepach jak rozmawiałem ze sprzedawcami/instalatorami to samo. 24-26 jeden zaproponował 18 kW. No i zgłupiałem. Wybrałem Sauniera z zasobnikiem 110l więc do wyboru miałem do 18kW i 26kW. Przewymiarowałem pewnie i kupiłem większy. Natomiast nie rozumiem, że jeśli jest to rzeczywiście przewymiarowane to jak to jest obliczane w tych projektach ??? Dom jest z MAXa + 15 styro, poddasze 23 cm wełny, 8 sm styro w wylewce. Podłogowe tylko kuchnia, łazienki i wiatrołap )wszystkiego 15m2). Reszta grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 18.11.2008 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Zamiast zakładać taki wątek radził bym zainteresować się OZC , posiedzisz kilka wieczorów i będziesz wiedział czy wystarczy czy nie !!! Ale oczywiście się nie chce, łatwiej zapytać, tylko że w tej materii nikt Ci nie powie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 18.11.2008 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 160m2 do ogrzania i piec 18KW, weź tez pod uwagę wielkość zasobnika na ciepłą wode.Jak dasz 12KW a zasobnik będzie miał 300l może być mało fajnie z wydalnością pieca.Też kwestia czy masz podłogówkę czy kaloryfery, ja mam i to i to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 18.11.2008 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Zamiast zakładać taki wątek radził bym zainteresować się OZC , posiedzisz kilka wieczorów i będziesz wiedział czy wystarczy czy nie !!! Ale oczywiście się nie chce, łatwiej zapytać, tylko że w tej materii nikt Ci nie powie nie rzucaj kamieniem... OZC jest troszkę bardziej skomplikowane niż chiński kalkulator... Forum jest po to, żeby pytać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 18.11.2008 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Ale przyznaj mi rację że nikt nie dobierze mocy pieca/kotła na podstawie podanego opisu ???? Oczywiście każdy napisze swoją opinię, niestety z tych opinii można tylko zgłupieć bo każdy napisze coś innego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 18.11.2008 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 na podstawie opisu ja się nie podejmuję. Nie podejmuję się zresztą z innego powodu - nie czuję się kompetentny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 18.11.2008 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 W sumie zimy coraz cieplejsze. Nie ma gróźb "długotrwałych mrozów". Ja bym taki dał.Co do komory zasypowej - ja mam ok 200 m^2 podłogi większość podłogówka przy piecu 20 kW. Palę co ok 2 dni na (płaszcz pieca 65 stopni, zasilanie podłogówki ok 43-48 stopni)). Załadunek starcza na 6 godzin (kiepski węgiel, w zeszłym roku starczało to na 8 godzin. Temp w domu ok 22 w strefie dziennej, 24 łazienki, reszta 20. po wygaśnięciu temp utrzymuje się ok 35-40 godzin, spada w tym czasie najwyżej o ok 0,5 stopnia. Potem szybciej, po 2 dobach osiągając 19 stopni w strefie dziennej. Niezależnie czy na zewnątrz jest +5 czy -5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 18.11.2008 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 No to ja sie podejmuję! 14 KW będzie dobry, lekko przewymiarowany nawet bym powiedział bo chałupa dość dobrze docieplona!Gdyby nie wentylacja grawitacyjna ( bo chyba taka jest ) to kupił bym 10 KW ! Tylko teraz pytanie! Czy mam rację ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 18.11.2008 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Jest to kocioł z dolnym spalaniem, zatem tym bardziej nie powinien być przewymiarowany Jeśli to jest max moc to minimalna będzie niższa więc jak przewymiarujesz to możesz palić z mniejszą mocą! Np. Najmniejszy Junkers Supraclass ma 6-12,5 KW !A na kotle jest 12,5 KW ,,, Górne spalanie z kolei ma stałą moc znamionową i wtedy przewymiarowanie będzie błędem i problemem! Jeśli źle piszę to mnie poprawcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 18.11.2008 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Ale przyznaj mi rację że nikt nie dobierze mocy pieca/kotła na podstawie podanego opisu ???? Oczywiście każdy napisze swoją opinię, niestety z tych opinii można tylko zgłupieć bo każdy napisze coś innego! Zgadzam się, zresztą takie odpowiedzi mnie więcej były przewidywalne (vide wszystkie inne wątki o podobnej tematyce), bardziej chyba mi zależało na opiniach osób które mają podobne warunki i podadzą jakiej mocy mają piec. A opis starałem się podać jak najdokładniejszy pod względem szczegółów mających wpływ na zapotrzebowanie na ciepło... śmieszą mnie parametry przy kotłach typu "kocioł XX kW dla domów o powierzchni do YY m^2", przecież tyle innych parametrów ma na to wpływ. Albo posty typu "jakiej mocy piec do X m^2" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 18.11.2008 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 GosiaIAdam Widzę że rozumiesz, ale zwróć uwagę że nawet jak ktoś ma identyczny dom to i tak może On się znacząco różnić stratami ciepła! Nawet jak są identyczne warstwy ocieplenia! Nad OZC nie myślałeś ?? Moim zdaniem do przejścia ,,, Sam podchodziłem z 5 razy aż się udało Naprawdę warto ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 18.11.2008 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 GosiaIAdam Widzę że rozumiesz, ale zwróć uwagę że nawet jak ktoś ma identyczny dom to i tak może On się znacząco różnić stratami ciepła! Nawet jak są identyczne warstwy ocieplenia! Nad OZC nie myślałeś ?? Myślałem - podchodziłem na razie 2 razy Już bardziej spodobał mi się (czytaj: był łatwiejszy ) Purmo SDG do doboru grzejników - na razie wychodzi mi zapotrzebowanie ok. 8,5kW (ale nie liczyłem korytarza, klatki schodowej... - pokrycie 125m^2 po podłogach, no i uproszczone bo liczy pokoje pełne, a u góry mam skosy). Do tego dochodzi podłogówka i bojler. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 19.11.2008 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 No to ja sie podejmuję! 14 KW będzie dobry, lekko przewymiarowany nawet bym powiedział bo chałupa dość dobrze docieplona! Gdyby nie wentylacja grawitacyjna ( bo chyba taka jest ) to kupił bym 10 KW ! Tylko teraz pytanie! Czy mam rację ??? Masz rację. To ponad 100W na m2. To aż nadto. Chyba że wykonanie chałupy spieprzone - ale to nie ma nic do rzeczy bo wtedy to i 25 kW nie wystarczy .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts