pawciupag 18.11.2008 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Witam. Mam pytanie odnośnie budowy przyłącza gazowego. Sytuacja jest taka, iż mam do dyspozycji jedynie pas działki (przeznaczony na dojazd) do działki budowlanej. Dojazdy ten ma szerokość 4 metry. 0,5 metra od lewej granicy leci przyłącze energetyczne (kablowe), z prawej strony 1m od granicy leci przyłącze wodociągowe 63mm. Czyli pomiędzy przyłączami wodnym i energetycznym jest około 2-2,5 m. Czy istnieje możliwość zlokalizowania pomiędzy tymi przyłączami jeszcze gazociągu. Gdyby "władować" go pośrodku to od elektryki i wody byłby oddalony po ok 1,2m - czy taka minimalna odległość może być przyjęta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkii 18.11.2008 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 A w "gazowni" nie wiedza? Moze warto zadzwonic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 18.11.2008 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Przytuliłbym się do elektryki na 0,5 - 0,7 m a zachował jak największą odleglość od wodociągu. Stare przepisy (bardziej restrykcyjne) wskazywały odległość wodociągu od gazu na 1,5 m, od prądu 0,5 m i jeżeli się da takie odległości się stosuje. Obecnie przepisy są dużo bardziej łagodne (Warunki techniczne jakim powinny odpowiadać sieci gazowe z 2001r). Tak więc spokojnie gaz się zmieści.Nawet przy mniejszych odleglościach wciskaliśmy gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawciupag 18.11.2008 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Bardzo Ci gazio dziękuję za informację. Do gazowni dzwoniłem, ale oczywiście przez telefon nic się nie dowiedziałem, bo .. trzeba przyjechać, przeanalizować sytuację, spojrzeć na mapę itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 18.11.2008 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 No i dobrze Ci powiedzieli. A to jak doprowadzić gaz to problem gazowni, a nie Twój Wystąp o warunki przyłacza, załącz mapkę a oni sie będą męczyć. Myślisz, że wiecej dowiesz się tu na podstawie opisu słowno - muzycznego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 18.11.2008 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 To może być jego problem, bo gazownia postawi szafkę w granicy a reszta w gestii inwestora. gazociąg za skrzynką nie jest juz przyłaczem, lecz instalacją, lecz podlega przepisom i wymaganiom jak gazociąg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts