Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dachówka Roben "jesienny liść" - zdjęcia dachu i e

Recommended Posts

Witam,

Wybraliśmy z mężem dachówkę Roben "jesienny liść" i zastanawiamy się jaki kolor ewewacji będzie najodpowiedniejszy. Jeżeli posiadacie zdjęcia takiego dachu bardzo prosze o "podzielenie sie nim". Na całym forum znalazłam tylko jedno zdjęcie. Zastanawiamy sie nad kolorem kremowym, lub bardzo jasnym żółtym ale nie mam pojęcia, który byłby odpowieniejszy. Poradźcie coś :)

Pozdrawiam,

Też mam tą dachówkę a co do koloru elewacji to mam zamiar wybrać kolor morela lub łosoś podbitka i deski czołowe w kolorze orzech włoski ,stolarka też,wszystkie dodatki cokół i filary z łupka piaskowca koloru krem z przebarwieniami brązu.Jeśli chodzi o dachówke czy Wasza jest OK bo dużo słyszałem że roben się pogorszył w jakości

My dopiero w sobotę zamawiamy dachówkę, więc nie mogę jeszcze nic powiedzieć odnośnie jakości. Jednak kolega w tym tygodniu pokrywał dach też Robenem tyle, że kasztanem i poza tym, że miał sporo dachówek potłuczonych nie miał żadnych zastrzeżeń - ani on, ani dekarz. Pozostaje więc mieć nadzieję, że będzie wszystko ok :).

Dziękuję, za sugestie odnośnie kolorystyki elewacji. Ja jeszcze wciąż nie wiem. Mamy dość nietypowy dom, bo długi a wąski i wydaje mi się, że kolor elewacji powinien być jasny, poza tym mamy pięć słupów (z jednej strony domu!), które też planujemy otynkować (tylko jakim kolorem? :roll: ). Najpierw zastanawialiśmy sie nad klinkierem, ale albo nie było płytek, albo cegły na komin a jak juz było jedno i drugie to kolor nie taki jak potrzeba. Jak byś miał juz zdjęcia swojego dachu, będę wdzięczna za ich pokazanie.

Pozdrawiam.

• 1 month później...
  • 4 weeks później...

Oto nasz dom i dach "jesienny liść" zaraz po położeniu. Jeszcze trochę brudny od cięcia dachówek, więc czekamy na deszcz :)

http://images36.fotosik.pl/58/cd4ae8977a3dee1fm.jpg

http://images44.fotosik.pl/62/5845db444c82f641m.jpg

Co myślicie o bardzo jasnej, kremowej (beżowej) elewacji (ściany i słupy w tym samym kolorze) a wnęki (pod dachem) w ciemniejszym.... kakaowym ? Chcielibyśmy ciemniejsze wnęki z racji tego, że dom jest długi i ciemniejszy kolor mógłby go wizualnie skrócić. Okna będą w okleinie "orzech". Byłabym wdzięczna za jakieś rady :)

Pozdrawiam

• 7 months później...