Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ma zwykły kominek bez płaszcza i DGP ?

savanna12

Recommended Posts

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja planuję taki zwykły-po lekturze tutejszego forum.Poczytaj co piszą inni.Nie chcę kotłowni w salonie ,nie chcę rozprowadzania powietrza.dla alergików niezbyt dobre rozwiązanie.Kominek dla czystej przyjemności.No ale ja będę mieć tylko szeregowca niezyt dużego,być może przy dużych domach to jest konieczne.

Ja też mam zwykły kominek, jedyne udziwnienie to odprowadzenie ciepłego powietrza również do pokoju nad salonem, w kominku palę tylko w weekendowe popołudnia zdecydowanie bardziej dla przyjemnosci niż potrzeby ciepła. Faktycznie jest tak, że w salonie jest cieplej ale reszta pomieszczeń na parterze jest bez zmian.

Ja mam zwykły kominek - jedyne rozprowadzenie to dodatkowa kratka w ścianie przy klatce schodowej - bucha nią ciepło i ogrzewa się powietrze w pomieszczeniach na piętrze (przy otwartych drzwiach oczywiście). Gorzej z salonem w którym jest kominek - mam wrażenie że większośc ciepła idzie na górę,

ale też kominek nie jest wielkiej mocy.

Mam salon i jadalnie w bryle parterowej i właśnie taki kominek - jest w stanie dobrze nagrzać salon i trochę mniej jadalnię.

Rozpalamy w weekendy gdy są goście - w tygodniu się nie chce i jest to dla nas dobra równowaga bo nie wychodzi bokiem konieczność codziennego palenia i ciągle cieszy nas płomień.

paliłam w piecu kominkowym jakiś miesiac, piec stoi w salonie i nie ma dgp ani rozprowadzenia powietrza... w domku trwają jeszcze prace wiec i porzadku nie ma, w zwiazku z tym ten brud przy paleniu tak mi nie przeszkadzał, ale chyba gdybym musiała palic w nim codziennie to dostałabym szału. Teraz włączyłam ogrzewanie i palenia w pominku mi jakoś nie brakuje gdy ciepełko w całym domku. Ze swojej strony polecam palenie w kominku tylko dla przyjemności

:D

U nas tez będzie kominek tylko dla przyjemności. Wkład z obudową i montażem to ok 8.5 tyś. Nie będzie jakiś wymyślny, ale pewnie też dałoby się taniej- np. tańszy wkład. Jednak wybraliśmy taki ,żeby był w kolorze grafitowym i żeby był baardzo uproszczony, a za wszelkie nietypowe rzeczy płaci się dodatkowo. U nas będzie piec na drewno więc wolimy grzać piecem w kotłowni, a kominek tylko dla nastroju. Wydaje mi sie że taki zwykły kominek zacznie łatwiej jest obudowac ciekawie bo nie masz ograniczeń w kształcie a cała bryła jest mniejsza.

• 3 months później...

Witam!

My rowniez chcemy miec kominek bez plaszcza wodnego i bez rozprowadzania cieplego powietrza. Chcialam wiec prosic o pomoc w znalezieniu odpowiedniego wkladu. Choc juz troche czytalam na temat wkladow - przewaznie fora- to znalazlam niewiele informacji wlasnie na temat "kominkow dla przyjemnosci" :) Nie znam sie kompletnie na tym, wiec nie wiem jak szukac i jakie parametry sa istotne. Jesli czytalby tego posta ktos obeznany w temacie to prosze o wypisanie kilku modeli :) z gory dziekuje!

aaa i takie do 4000zl :)

Mamy kominek w salonie, bez DGP, jednakże napewno je zrobimy, bo wiekszość jest już przygotowana w tym kierunku. Jednak od roku palimy w tym kominku bez rozprowadzenia, jest baaardzo ciepło w salonie, kuchni i jadalni, bo to mamy połączone. Im dalej odchodzimy od źródla ciepła tym bardziej czuje sie różnicę w temperaturze. A wkład mamy zwykły z marketu i świetnie sobie radzi :wink:

ja mam kominek 'bez wszystkiego'...

palę jak mam ochotę i bez codziennego syfu...

sensowne markowe wkłady się zaczynają od 2000pln za jakieś 14kw...

obudowa i design zależą od Twojej fantazji i portfela :lol:

myślę, że warto zrobić proste grawitacyjne (o ile projekt pozwala) rozprowadzenie ciepłego powietrza do pomieszczeń... ale bez przesady...

u mnie jak kominek się nagrzeje, to spokojnie ogrzewa i salon i kuchnię i przedpokój , czasami to tak , że aż zwariować idzie, hehe......

pozdr

Ja w ostatnim czasie zaczełem też szperać w obszarze wkładów kominkowych. Kominek u mnie jednak to troszke przyszłośćiowa inwestycja ale zawsze lepiej coś wiedzieć na ten temat. Więc z tego co już wyszperałem to tak wkłady Blanzek 600 czy 700 można dostać za jakieś około 2500zł, małe dowre 1900 to koszt rzędu około 4000 zł (inne modele cena do góry), podobają mi się sparthermy ale to już ceny powyżej 5000 zł. A ceny marketowych wkładów dodam ładniejszych na przykładzie Castoramy to też około 2200 do 3500 zł. A jeżeli ma być to kominek bez DGP no to chyba nie ma co zukać wielkiego i z dużą mocą. Więc pewnie jeżeli założysz wydatek 3000zł na wkład to i coś konkretnego wybierzesz.

U nas takze kominek bez dgp. Ale jest 16kW. Jak napalimy to na calym dole jest bardzo ciepło. Klatką schodową ciepło pomyka sobie też na górę i też ogrzewa. Kominek to fajna sprawa ale palę w nim kiedy mam ochotę anie dlatego ze muszę i chyba dzieki temu nadal jestem z niego zadowolona :lol:

Zrobiłem kominek w mieszkaniu w którym nie był planowany. z tego co wyczytałem w jakimś artykule w Muratorze rozprowadzenie może odbywać się systemem grawitacyjnym ale do ok 4m w poziomie od pieca. Mam wkład 14 kw i zdecydowanie lepiej ciepło rozchodzi się równomiernie po pomieszczeniach ale i tak najcieplej jest w salonie. Jeżeli macie możliwość nie rozbudowujcie instalacji ale zdecydowanie polecam system grawitacyjny po prostu bezobsługowy. Pozdrawiam Marcin

A ile takie kominek kosztuje? czy on moze byc tez tak ładnie obmurowany ?

nawet ładniej niż każdy inny ;-)

dobry wkład "rekreacyjny" można kupić już za ok. 3000 zl,

będzie miał jakieś 14-16kW, system czystej szyby, możliwość palenia ciągłego i 5 lat gwarancji,

i nie mówię o marketowych, ale od wieloletniego i sprawdzonego producenta,

A ile takie kominek kosztuje? czy on moze byc tez tak ładnie obmurowany ?

nawet ładniej niż każdy inny ;-)

dobry wkład "rekreacyjny" można kupić już za ok. 3000 zl,

będzie miał jakieś 14-16kW, system czystej szyby, możliwość palenia ciągłego i 5 lat gwarancji,

i nie mówię o marketowych, ale od wieloletniego i sprawdzonego producenta,[/quote

Masz

juz jakiś model wybrany ?