Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brama garażowa segmentowa - źle przylega do nadproża

michalp

Recommended Posts

Witajcie,

Mam bramę Wiśniowskiego 4.5 szerokości, 2.1 wysokości. Gdy zamykam ręcznie, środek bramy jest oddalony od nadproża (prostego - sprawdziłem) o ok. 2 cm. I bliżej krańców, tym mniejsze oddalenie.

Gdy używam automatu, ten dociska i wszystko jest ok.

Gdzieś słyszałem, że taka brama ma prawo (ze względu na szerokość) nie dociskać do nadproża, ale pytanie - czy 2 cm to dużo czy nie.

Michał

Mieliśmy ten sam problem właśnie z bramą Wiśniowskiego (też 4,5m). Odstawała od nadproża tak, że pomiędzy bramę a uszczelkę wchodziło pudełko papierosów. :evil:

W naszym przypadku był to efekt niedbałego montażu. Po poprawce brama przylega dobrze (przy zamykaniu automatycznym), ale przy zamykaniu ręcznym pozostaje 1-2mm szpara. Monterzy twierdzą że to normalne, ale mnie to nie przekonuje. Zamierzam zapytać producenta. Podzielę się odpowiedzią na forum, jeśli oczywiście ją otrzymam.

Generalnie po przebojach z przedstawicielem w Wieliczce i chamską ekipą montażową raczej nie wybrałabym bramy Wiśniowskiego ponownie.

jareko-

zgadzam się- w poruszonym przeze mnie wątku rola producenta jest zerowa, aczkolwiek przedstawiciel w dużym stopniu reprezentuje firmę a na moją opinię o całości usługa+produkt znaczny wpływ miała właśnie obsługa.

Moje zastrzeżenia co do bramy obejmują także błędy powstałe wg. mnie na etapie produkcji bramy. Niestety odpryskuje z niej lakier i nijak nie można tego uzasadnić kontaktem z czynnikami atmosferycznymi i kurzem budowlanym.

Może miałam pecha i trafił mi się felerny egzemplarz i "wyjątkowa" ekipa, ale swojej opinii jak na razie nie mogę zmienić.