Mroovka 18.11.2008 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Bardzo proszę o uwagi- co sądzie na temat tego pieca? Chcemy zrezygnować z tradycyjnego kominka na rzecz " kozy" czy Jotul to dobry wybór? http://www.jotul.com/pl/wwwjotulpl/Main-Menu/Produkty/Drewno/Piece-na-drewno-/Jotul-F-602/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_p72 18.11.2008 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 uwazam ze jak najbardziej koza to dobry wybor czy ten model akurat to juz zalezy od wielu czynnikow, natomiast powoli jak widze zaczyna sie moda na rozne piece wolnostojace. Najlepszy wybor moim zdaniem to wybor pomiedzy Morso - http://www.morso.com.pl a Jotulem - http://www.jotul.pl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olika 18.11.2008 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Jotul to dobra i sprawdzona firma na pewno jest super! Ja mam koze firmy godin i tez jestem zadowolona, mysle ze w przyszlym domu tez kupie kominek wolnostojacy!Daje super nastroj i bardzo duzo ciepla! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_p72 18.11.2008 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 zaletą kominka wolnostojącego jest z pewnością prosty montaż, mamy także pewną elastyczność co do wyboru miejsca kominka w przypadku rearanżacji naszego domu, choć oczywiście wszystko zależy od umiejscowienia komina (ale to też da się rozwiązać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bart 19.11.2008 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Polecam również Dovre. Mam kozę tej firmy i jestem bardzo zadowolony. Możesz spojrzeć na ten http://dovre.com.pl/?mod=tf&id=piece_40CB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 19.11.2008 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Co prawda ja już jestem posiadaczem kominka, kominka z grawitacyjnym DGP, ale muszę powiedzieć że jak bym jeszcze raz miał decydować to wybrał bym KOZĘ, popatrzyłem sobie na stronce Jotula na te grzejące zwierzęta ekstra sprzęty, super, ale jak ja bym wybierał to jednak taki piec co można doprowadzić powietrze z zewnątrz do komory spalania, właśnie przeczytałem taką informację przy takim piecyku http://www.jotul.com/pl/wwwjotulpl/Main-Menu/Produkty/Drewno/Piece-na-drewno-/Jotul-F-600/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mroovka 19.11.2008 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Wybieramy kozę min. ze względu na cenę. Pod koniec budowy jestesmy w " depresji finansowej". Marzy mi sie też możliwosć podgrzewania potraw na piecyku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 19.11.2008 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Mam koże DOVRE. Bez względu na firmę bierzcie większe modele. Inaczej co chwila trzeba będzie podrzucać do pieca.Im mniejsza tym lepiej drewno trzeba przygotować ... chyba że brykiet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_p72 20.11.2008 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Mam koże DOVRE. Bez względu na firmę bierzcie większe modele. Inaczej co chwila trzeba będzie podrzucać do pieca. Im mniejsza tym lepiej drewno trzeba przygotować ... chyba że brykiet. noo czy takie duże potrzebne są to już zależy od pomieszczenia, faktem jest jak jest małe palenisko w piecu to raz że drewno trzeba mieć przygotowane mniejsze a i też nie ma za bardzo efektu wizualnego. Ważne aby piec umożliwiał dobrą regulację stopnia spalania (są takie np z termostatem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 21.11.2008 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Albo wizualizacja ognia albo dobre spalanie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 21.11.2008 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Mam taką taką:http://www.jotul.com/pl/wwwjotulpl/Main-Menu/Produkty/Drewno/Piece-na-drewno-/Jotul-F-3-TD/Sprawia się bez zarzutu. Jest w stanie dogrzać cały pater. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 21.11.2008 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 A ile chcecie przeznaczyć na tę kozę? Ja mam Dovre. Kosztowała ponad 4000. Ma dwie zalety. Jedna nie do przecenienia to dodatkowe dzwi w bocznej ścianie. Dzięki temu przy dokladaniu do pieca nie wychodzą niemiłe zapachy no i latwiej utrzymac czystość. Druga to już specyfika tej właśnie kozy a mianowicie jest ona przystosowana do spalania wegla, też kamiennego. Efekt wizualny wtedy jest może mizerny ale cieplny rewelacyjny. Węgiel daje więcej ciepła. Nie korzystamy z tej opcji stale ale w chwilach, gdy chcemy żeby paliło się dłużej, np jak wychodzimy z domu i nie ma kto dołozyć do pieca.. Albo na noc. Ta koza ma też wady - nie ma doprowadzenia powietrza do paleniska (niewiele ma tą opcję) a regulacja dopływu powietrza jest też nie rewelacyjna. No i kiepska instrukcja, więc może można by z niej wycisnąć więcej, lecz nie do końca wiemy jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altaries 21.11.2008 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 specyfika tej właśnie kozy a mianowicie jest ona przystosowana do spalania wegla, też kamiennego. Efekt wizualny wtedy jest może mizerny ale cieplny rewelacyjny. Węgiel daje więcej ciepła. Nie korzystamy z tej opcji stale ale w chwilach, gdy chcemy żeby paliło się dłużej, np jak wychodzimy z domu i nie ma kto dołozyć do pieca.. Albo na noc. Ta koza ma też wady - nie ma doprowadzenia powietrza do paleniska palenie weglem, na noc, w kozie bez doprowadzenia powietrza? hmm... ktoregos poranka mozna sie nie obudzic. jesli nie ode mnie, to moze od jakiegos forumowego autorytetu kominkowego przyjmiesz ostrzezenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mroovka 22.11.2008 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 Ja też zastanawiam sie jakie znaczenie ma to, że większosć takich piecyków czerpie powietrze z pomieszczenia, w którym stoją. O czad sie nie boję- nie bedziemy palić węglem, najwyzej brykietami, ale z tego co wiem czad może powstać tylko przy spalaniu węgla. Nie wiem też jak dobrać moc kominka żeby ogrzewał wiecej niz tylko jeden pokój , czyli nie 25 metrów, ale cały parter- około 90 metrów kw. Czy wystarczy 8 KW, czy lepiej "przewymiarować" i kupić np o mocy 10 KW lub wiecej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 22.11.2008 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 palenie weglem, na noc, w kozie bez doprowadzenia powietrza? hmm... ktoregos poranka mozna sie nie obudzic. jesli nie ode mnie, to moze od jakiegos forumowego autorytetu kominkowego przyjmiesz ostrzezenie... Co do CO- mam czujnik. Zresztą węglem kamiennym palimy rzadko, brudzi. Ale nie o to chodzi. Koza przecież czerpie powietrze, pod nią jest rura doprowadzająca z dworu, tylko nie ma opcji żeby powietrze z tej rury leciało bezpośrednio do paleniska w szczelnym systemie. tak na oko nie ma. Na oko, bo instrukcja była beznadziejna a panienka w salonie łodzkiego dystrybutora Dovre jeszcze bardziej beznadziejna. Wcale bym się nie zdziwiła, jakby to dojście się kiedyś znalazło przez przypadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 23.11.2008 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 specyfika tej właśnie kozy a mianowicie jest ona przystosowana do spalania wegla, też kamiennego. Efekt wizualny wtedy jest może mizerny ale cieplny rewelacyjny. Węgiel daje więcej ciepła. Nie korzystamy z tej opcji stale ale w chwilach, gdy chcemy żeby paliło się dłużej, np jak wychodzimy z domu i nie ma kto dołozyć do pieca.. Albo na noc. Ta koza ma też wady - nie ma doprowadzenia powietrza do paleniska palenie weglem, na noc, w kozie bez doprowadzenia powietrza? hmm... ktoregos poranka mozna sie nie obudzic. jesli nie ode mnie, to moze od jakiegos forumowego autorytetu kominkowego przyjmiesz ostrzezenie... Możesz napisać kilka słów jaki tworzy się czad w takiej sytuacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 23.11.2008 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 palenie weglem, na noc, w kozie bez doprowadzenia powietrza? hmm... ktoregos poranka mozna sie nie obudzic. jesli nie ode mnie, to moze od jakiegos forumowego autorytetu kominkowego przyjmiesz ostrzezenie... Co do CO- mam czujnik. Zresztą węglem kamiennym palimy rzadko, brudzi. Ale nie o to chodzi. Koza przecież czerpie powietrze, pod nią jest rura doprowadzająca z dworu, tylko nie ma opcji żeby powietrze z tej rury leciało bezpośrednio do paleniska w szczelnym systemie. tak na oko nie ma. Na oko, bo instrukcja była beznadziejna a panienka w salonie łodzkiego dystrybutora Dovre jeszcze bardziej beznadziejna. Wcale bym się nie zdziwiła, jakby to dojście się kiedyś znalazło przez przypadek Ja mam Dovre 640. Też nie widzę możliwości doprowadzenia powietrza bezpośrednio do kozy. Są z tyłu wloty do których mozna to doprowadzić - ale czy to bedzie skuteczne ? I jak to będzie wyglądać ... Więcej mozna wyciśnąć poprzez takie ułożenie rury spalinowej aby jak najwieksza jej powierzchnia była w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majster 1 23.11.2008 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Piecyk kominkowy czy koza to urządzenie które grzeje tylko to pomieszczenie w którym stoi .Obliczając potrzebną moc piecyka mnożymy pow.pomieszczenia razy wysokość i otrzymaną kubature x 30 dla domu ocieplonego w nowej technologi.Lepiej nie montować piecyka o większej mocy bo będzie za gorąco,i komin będzie sie bardziej zanieczyszczał gdy często bedziemy palic przy zredukowanej prędkości spalania. Kozy dovre czy jotul to niamal to samo ,tak samo solidnie i ładnie wykonane .Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mroovka 23.11.2008 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Lepiej nie montować piecyka o większej mocy bo będzie za gorąco,i komin będzie sie bardziej zanieczyszczał gdy często bedziemy palic przy zredukowanej prędkości spalania. to samo powiedzieli mi w sklepie. Wybrałam mały piecyk Jotula , 6-8 KW, wystarczy na ogrzanie duzego pokoju, trochę ciepełka przejdzie też do przedpokoju. Mam nadzieję, że zamontujemy w tym tygodniu i będę wiedziała jak sie sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amiga 23.11.2008 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 A czy ktos mial moze doswiadczenie z brykietem z wegla brunatnego HeizProfi? Opis zalet wyglada zachecajaco, ale wiadomo,ze jesli ktos chce sprzedac to nie bedzie opisywal wad towaru, dlatego szukam opinni osob, ktore juz mialy okazje wyprobowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts