Monipos 27.12.2008 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 Mamy kozę Jotula w domu i problem bo właśnie 2h temu koza była mocno rozgrzana i przez nie uwagę dziecko położyło na niej kocyk polarowy który się stopił i nie mamy pojęcia jak to wyczyścić. Jak koza była rozgrzana to się to rozmazywało a teraz zastygło i nie wiemy czym to czyścić. Skrobać się nie da a i też szkoda porysować kozę. Proszę o pomoc może ktoś wie co z tym teraz zrobić....! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 28.12.2008 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Witam wszystkich.Pozwole wtracic pare uwag dotyczacych palenia w piecyku kominkowym.W moim mozna w nim palic weglem lub drewnem .Ogolnie ,na noc pakuje do niego wiekszy kawalek wegla (przy paleniu weglem zar wytrzymuje do ponad 30h),z ranca pare kawalkow suchej debiny,(po ok 15 minutach w domu jest goraco),potem znow duzy wegiel ,a pod wieczor drewno zeby rozgrzac przed noca.Piecyk ma ok 4-5 kw mocy ,ogrzewa ok 100m kw. powierzchni(ale o malej kubaturze,mieszkanie na strychu).Wiekszosc ludzi podnieca sie danymi fabrycznymi dotyczacymi mocy,a nie w tym rzecz, bo duzo wazniejsza jest cyrkulacja powietrza, oraz miejsce w ktorym koze umiescimy.Ja umiescilem koze na parterze w centralnym pukcie domu,rura od niej ma ok 3 m dlugosci i gorace powietrze od razu ogrzewa powierzchnie mieszkalna( na parterze mam sklepy,wiec nie potrzebuje wysokiej temp),a pod sufitem wiatrak ,ktory w zimie spycha powietrze na dol (bo tak sie dziwnie sklada ,ze gorace powietrze ucieka do gory) i mniej wiecej tak sie to powinno robic .Poza tym ladujac do piecyka do pelna drewna i to dosc cienkiego(dokladnie grubosc parkietu) i przymykajac doplyw powietrza ,zar spokojnie utrzymuje sie kilkanascie godzin,ale wiekszosc ludzi pali mokrym drewnem i nie posiada wilgotnoscimierza ,a mokre drewno ma az 3 razy mniejsza wartosc energetyczna niz suche.Jezeli ktos zamierza ogrzewac piecykiem pomieszczenie w ktorym on stoi ,to obligatoryjnie powienien zamontowac wiatrak sufitowy, a najlepiej umiescic go o ile to mozliwe w centralnym punkcie domu ,bo wtedy ma najlepsza cyrkulacje powietrza.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 28.12.2008 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 acha,jeszcze jedna wazna rzecz o ktorej nikt z moich szacownych przedmowcow nic nie pisal,tzn chodzi i o tzw"system czysta szyba".Akurat mam to w swojej kozie i to wyjatkowo fajna rzecz.Dziala to mniej wiecej tak: jak sie szyba zabrudzi ,to wciska sie wajche regulacyjna i otwieraja sie male otworki przed szyba .Powietrze z tych otworkow zawiewa palace sie plomienie na szybe i szyba czysci sie sama.Duzo ludzi to ma w kominkach i kozach ,a nawet o tym nie wie i sozruja recznie szyby .Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apis50 28.12.2008 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Witam wszystkich.Pozwole wtracic pare uwag dotyczacych palenia w piecyku kominkowym.W moim mozna w nim palic weglem lub drewnem .Ogolnie ,na noc pakuje do nieinutach w domu jest goraco),potem znow duzy wegiel ,a pod wieczor drewno zeby rozgrzac przed noca.Piecyk ma ok 4-5 kw mocy ,ogrzewa ok 100m kw. powierzchni( Czy możesz napisać jaki piecyk posiadasz? Chcemy ogrzewać parter ok 60 m2 i rozważaliśmy piecyk o mocy ok 10 KW bo radzą aby brać wiekszy. Patrzyliśmy na JOtula F3TD ale on nie posiada popielnika i to wydaje się być utrudnieniem przy paleniu ciągłym? Z Twojej wypowiedzi wynika,że wystarczyłby nam piecyk ok 5KW? Też rozważamy aby był na węgiel, niekoniecznie markowy jak Dovre 640 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 28.12.2008 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Witam wszystkich.Pozwole wtracic pare uwag dotyczacych palenia w piecyku kominkowym.W moim mozna w nim palic weglem lub drewnem .Ogolnie ,na noc pakuje do nieinutach w domu jest goraco),potem znow duzy wegiel ,a pod wieczor drewno zeby rozgrzac przed noca.Piecyk ma ok 4-5 kw mocy ,ogrzewa ok 100m kw. powierzchni( Czy możesz napisać jaki piecyk posiadasz? Chcemy ogrzewać parter ok 60 m2 i rozważaliśmy piecyk o mocy ok 10 KW bo radzą aby brać wiekszy. Patrzyliśmy na JOtula F3TD ale on nie posiada popielnika i to wydaje się być utrudnieniem przy paleniu ciągłym? Z Twojej wypowiedzi wynika,że wystarczyłby nam piecyk ok 5KW? Też rozważamy aby był na węgiel, niekoniecznie markowy jak Dovre 640 Pozdrawiam Witam nawet nie wiem jakiej firmy on jest ,bo okazyjnie kupilem go w allegro za 120zl ,wiec go nie przezywam(cena sklepowo ponad 1 tys zl).Ogolnie ,firma i cena ma drugorzedne znaczenie ( no chyba ,ze ktos sie snobizuje),wazne rzeczy to : zeby mial gleboka komore spalania , mozliwosc wkladania jak najwiekszysch kawalkow drewna lub wegla(ja akurat kupuje ok 1 metrowe kawalk debinyi ,wiec bylo wazne ,czy bede musial na 2 czy 4 czesci),popielnik ,musi byc tak samo jak mozliwosc regulacji doplywu powietrza ( ale jak go nie ma mozna dokupic tzw :"szyber").Ogolnie przelicza sie niby 1kw mocy pieca na 10 m kw.,ale to totalna bzdura wymyslona przez producemtow piecow. bo przeciez najwazniejsza jest kubatura i kierunek przeplywu cieplego powietrza.Jezeli potrezbujesz ogrzac ok 60m ,to 5kw powinno w zupelnosci starczyc , tylko zeby bylo to zrobione z glowa to warto dac jak najdluzsza rure odprowadzjaca spaliny (zwieksza wydajnosc pieca) ,dobrze jest tez na rurze zamontowac tzw :"radioator" ,oraz pod sufitem zamontowac wiatrach.Poza tym drewno kominkowe musi miec odpowiednia wilgotnosc ,jak bedziesz palic suchym i zrobisz to co Ci napisalem 6 kw wystarczy ,,az nadto ,jak zapalisz mokre drewno(jezeli Ci sie uda je zapalic ,bo roznie z tym bywa) dasz krutka rure ,umiescisz koze z zlym miescu to 10 bedzie malo.Poza tym wazzne zeby byl stalopalny ,bo nie oplaca sie wygaszac pieca (za duze starty energi i ciepla przy ponownym upalaniu)Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 28.12.2008 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 ziornolem na tabliczke znamionowa i to takie cos ,wystarcza w zupelnosci http://www.piecepolska.pl/thorma/cappelino_s.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apis50 28.12.2008 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Dzięki za wyjaśnienia.U nas koza ma stać po środku pokoju dziennego i też planujemy długą rurę aż pod sufit.Jeszcze się zastanawiamy czy lepszy piecyk żeliwny czy mieszany:stal,żeliwo,wkładki kumulujące.Mamy doprowadzone powietrze z zewnątrz bo miał być kominek lecz jest za mało miejsca i myślę,że można będzie ten fakt wykorzystać.Cieszy fakt,że u Ciebie tak niedrogi piecyk daje takie pozytywne efekty.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 28.12.2008 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 jezeli bedzie stal w srodku pokoju to rury beda dobrze ogrzewaly pokoj ,ale i tak polecilbym wiatrak sufitowy ( jeden moj znajomy ma warsztat i same rury spalinowe idace przez jedno pomieszczenie je ogrzewaja).Nie wierz co pisza producenci ,bo pierwszy raz przed chwila przeczytalem parametry mojego piecyka i zglupialem ,bo producent pisze ,ze utrzymuje zar do 8 h ,a rekord to mi utrzymal pow 48h,a na drewnie spoko kilkanscie h.Wydaje mi sie ,ze w opisie wazne jest to :"Zalety * wkladki szamotowe klejone (na zaprawie szamotowej) - dzieki takiemu rozwiazaniu komora spalania spelnia normy dotyczace spalania wegla kamiennego * klejony szamot utrzymuje wyzsza temperature spalania, co zapewnia niska emisje szkodliwych zwiazków chemicznych do atmosfery bo faktycznie szamot nie odpada jak w innych piecach.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 28.12.2008 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 acha ,skeroza nie boli ,ale wlasnie mi sie przypomnialo,bardzo wazny jest tzw"ruchomy ruszt" .Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apis50 28.12.2008 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 ziornolem na tabliczke znamionowa i to takie cos ,wystarcza w zupelnosci http://www.piecepolska.pl/thorma/cappelino_s.htm Pierwszy raz,mimo że od dłuższego czasu przeglądam strony z picecami zetknęłam się z tym producentem. Parametry podobne do Twojego ma piec FILEX E -5KW lecz przyznam,że jak na nasze potrzeby ma trochę za małą szybę(mieliśmy przecież mieć kominek). Wcześniej,rozważaliśmy zakup ETYNY z Wamslera- wyglądem przypomina Filexa,ale ma moc 9Kw i kosztuje o rowny tys więcej. Brakuje mi też dokładnego opisu tak jak przy piecach THORMA,nie wiem ile trzyma żar,wielkość komory spalania, po prostu brakuje cech produktu. Szkoda,że inni producenci umieszczając swoje produkty w internecie nie dają tak dokładnych informacji jak THORMA a obydwaj producenci są na tej samej stronie piecepolska.pl Tak bardzo ułatwiliby nam dokonanie wyboru. Jeszcze raz serdecznie dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 31.12.2008 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 Witam, ja mam Jotulka 3 i jestem bardzo zachwycona, ale komin nie jest po zewnętrznej ścianie domu tylko w środku, więc z rozpalaniem nie ma żadnych kłopotów, nawet przy dość wilgotnych drewienkach. Natomiast w kuchni mam komin zewnętrzny i kuchnię kaflową i dymi często (a może to ja jestem słaba z rozpalania , no staram się przynajmniej ...) W przyszłości mam zamiar kupić jeszcze jedną kozę i zamontować ją w części gościnnej na pięterku - mam nadzieję, że będę równie zadowolona! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 09.01.2009 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 A właśnieKończy nam się drzewo, więc mąż kupił próbnie ...węgiel. Przypominam, moja koza, choć ma szybę i palenisko jak kominek, to podobno jest przystosowana do węgla. No i poczuliśmy dopiero, co może koza. na kilku kawałkach węgla była gorąca, nigdy taka nie była przy paleniu drzewem, żar i ciepło trzymała do rana (mimo uchylonego termostatu), przy minus 10 na dworze nagrzała piorunek cały dom, nawet na górę doszło... Wniosek - węgiel to węgiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 09.01.2009 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 wow, no mój Jotul chyba tylko drzewny, muszę zgłębić instrukcję ... ale drewna jeszcze pół podwórka więc nie będę się na razie stresować - odziedziczyliśmy drewutnię wraz z XV-wiecznym domem i stajnią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CuoreRosso 09.01.2009 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Chciałem się pochwalić nowym rekordem. W naszym Jotulu F-373 po załadowaniu go dębiną w ilości 4 dużych szczap o dł. ca. 30 cm o północy, przy całkowitym zduszonym dopływie pow. (tj. obie wajchy dosunięte w kierunku piecyka), o godz. 7:30 dorzucam następna porcję i żar wciąż obecny w komorze spalania wzieca piękny ogień. Prawie 8 godzin i wciąż mam żar!!! W nocy prawie wogóle nie ma ognia, drewno się tli. Pozyskuje wówczas max. ilość energii. Tylko szyba strasznie brudna. Ale rano pół godzin ostrej jazdy z pełnym płomieniem i okienko czyste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 09.01.2009 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Bardzo proszę o uwagi- co sądzie na temat tego pieca? Chcemy zrezygnować z tradycyjnego kominka na rzecz " kozy" czy Jotul to dobry wybór? http://www.jotul.com/pl/wwwjotulpl/Main-Menu/Produkty/Drewno/Piece-na-drewno-/Jotul-F-602/ Moi znajomi nabyli ten piecyk i są nie mile rozczarowani, nie wiem dlaczego, ale mówili miał być wyjątkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buttle 05.02.2009 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Witam wszystkich serdecznie! Moi znajomi nabyli ten piecyk i są nie mile rozczarowani, nie wiem dlaczego, ale mówili miał być wyjątkowy. Rany co z nim nie tak? Już się nań w zasadzie zdecydowałem, polana wchodzą 40cm, ma wtórne spalanie, o boskim wyglądzie nie wspomnę.. a tu taki afront Można poprosić o choćby dwa słówka z podaniem przyczyny rozczarowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 06.02.2009 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Moim zdanien jest za mały. Za dużo trzeba się napracować aby drewno przygotować. Do brykietów zapewne OK. A pewnie jeszcze mają mokre drewno i wjurzeni są ilści popiołu ze spalania które szybko zapychają kozę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buttle 07.02.2009 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Moim zdanien jest za mały. Za dużo trzeba się napracować aby drewno przygotować. Do brykietów zapewne OK. 6kW na 34m3 plus trzy mniejsze pomieszczenia przylegające to i tak aż nadto (tylko pół domku do ogrzania) tym bardziej, że jak w nocy zagaśnie to promienniki same się włączą (II taryfa) a polana 40cm to jeszcze nie mordęga. A pewnie jeszcze mają mokre drewno i wjurzeni są ilści popiołu ze spalania które szybko zapychają kozę. Mam nadzieję, że tak właśnie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
momek001 22.05.2009 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Witam !!! Jestem własnie na kupnie pieca wolnostojacego i mam pare pytan: Po pierwsze: zastanawiam sie czy wybrac dovre 450 czy jotul f8 lub jotul f500?? Po drugie: f8 jest bez popielnika :/ jak czesto bedzie trzeba wygaszac piec aby mozna bylo go wyczyscic ?? Po trzecie: jesli bedzie z popielnikiem czy jest mozliwosc czyszczenia go gdy piec sie pali ?? Po czwarte: czy przejdzie mi cieplo z pokoju goscinnego ( najwiekszy pokój ) gdzie piec bedzie stal okolo 2 metry od przejscia do małego korytarza o wym 3x2.5m do innego pokoju?? Prosze o opinie zwłaszcza te osoby które je uzytkuja i jakie pomieszczenia ogrzewaja. Oczywiscie inne opinie takze mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 22.05.2009 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Miałem kiedyś kominek a teraz chce mieć koze ale zainteresowały mnie kozy Dovre te na węgiel poprostu wypas napiszcie coś więcej na ich temat choć jako paliwo piszą węgiel a nie drewno i egiel jak to jest???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts