buttle 24.05.2009 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 Po pierwsze: zastanawiam sie czy wybrac dovre 450 czy jotul f8 lub jotul f500?? Po drugie: f8 jest bez popielnika :/ jak czesto bedzie trzeba wygaszac piec aby mozna bylo go wyczyscic ?? Po czwarte: czy przejdzie mi cieplo z pokoju goscinnego ( najwiekszy pokój ) gdzie piec bedzie stal okolo 2 metry od przejscia do małego korytarza o wym 3x2.5m do innego pokoju?? @1 Nie brał bym pieca na węgiel do palenia drewnem, jego konstrukcja jest zoptymalizowana do najlepszej efektywności przy wyższych temperaturach niż te otrzymywane podczas palenia drewnem. @2 Mój Jotul f 602 (suche drewno i brykiet) gromadzi mało popiołu, nie wiem dokładnie co ile czasu wybieram, ale dość rzadko -- jakoś popiół nie przeszkadza w pracy tego pieca, może dzięki żebrowanemu dnu? BTW koza bez popielnika to pieczone jabłka i ziemniaki . @4 Jeżeli macie w zwyczaju nie zamykanie drzwi, to nie widzę problemu. Mój 6kW piec ogrzewa kuchnię i trzy przylegające do niej pokoje. Oczywiście w kuchni (gdzie stoi bieda-piec) jest najcieplej. Zasada jest następująca: Tyle pomieszczeń piec ogrzeje, przez ile będziesz w stanie przejść ani razu nie cofając się i jednocześnie na ile starczy mocy pieca (6kW powinno wystarczyć na jakieś 70m2 ocieplonego domu, choć to dość duże uproszczenie i powinno liczyć się kubaturę ). Aha, to dosyć istotne: między tymi pomieszczeniami musi odbywać się komunikacja (chodzenie ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk2 13.06.2009 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Witam.Mam Jotul-a f350 "koza". Jak z doprowadzeniem powietrza z zewnątrz. W tej chwili nie posiadam. Ale wynika z wielu postów , że powinno być takowe.Gdzie powinien znajdować się wylot podprowadzenia, za kozą?Na tym forum nie mogę znaleźć precyzyjnej odp. Jak to u Was wygląda?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hersones 22.11.2009 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 witam serdecznie, prosze o porade, mam piecyk DOVRE 640 CB chodzi mi o regulacje dopływu powietrza, są tam 2klamkami /po ich zamknieciu, tak naprawde nie wiele przygasa płomień i wypala sie drzewo w ok 2godziny!! potem sam żar jeszcze z ok3godz i koniec czy w waszych kozach też jest podobnie, ze po skreceniu ciągle jest dosc mocny płomień i wciąż czysta szybka?? mam też starą /duzo tańszą koze/ i tam jak zdusze powietrze to szybka czarna i płomienia prawie nic nie ma.. prosze o odpowiedz gdyż sprzedawca upiera sie że tak ma być, i proponuje mi pozaklejac stały dopływ powietrza, znajdujący sie na tylnej ściance- ponoc zabezpiecza przed CO.. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buttle 22.11.2009 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 W mojej kozie nie ma szyby (Jotul F602) a zamknięcie dopływu powietrza dusi płomień (brrr)ale zgodzę się ze sprzedawcą, że tak ma być. Dzięki temu nie niszczysz kozy i komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hersones 22.11.2009 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 chciałbym może jeszcze usłyszeć opinie osób z szybkami, a zwłaszcza posiadaczy dovre cb640...bo wydaje mi sie ze płomień jest jednak zbyt mocny jak na skręcony max.dopływ powietrza na stronie dovre-jest opis: " Regulacja dopływu powietrza do spalania: - dołem pod ruszt - górą (zabezpieczająca szyby przed zadymieniem " dołem- to te 2 wajchy ale górą to nie wiem bo nic takiego nie mam do regulowania dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hersones 23.11.2009 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 dzisiaj miałem panów montażystów, uszczelnili dodatkowo górną pokrywe kominka sylikonem, chcieli tez zaslepic na stałe dopływ powietrza na szybke-ale niezgodziłem sie na to / byłaby non stop czarna/, te 2 wajchy na dole kominka 1.z lewej jest do regulacji góry i szybki 2.z prawej reg.dół pali sie ładnie i wkońcu powoli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 06.01.2010 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 a dlczego chcieli zaslepic doplyw powietrza na syzbe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alladyn71 21.08.2010 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 Witam. Bardzo podobaja mi sie piece jotul (f500, f600) maja piekny styl i charakter ale nie wiem jaką mocą powinnam sie interesowac? Dom mam 3 pietrowy (piwnica, parter i pierwsze pietro) W piwnicy mam kuchnie i pokój kapielowy (ogrzewanie podlogowe). Kominek stanie w salonie na parterze (calkowicie otwarty parter na jadalnie i pok. TV) i na pietrze mam 3 sypialnie i łazienkę. Chodzi mi głownie o ogrzanie parteru i dogrzanie sypialni. Jaką moc potrzebuję? Dodam, iż w całym domu są kaloryfery i piec gazowy buderusa. Kominek to dodatkowe zrodło ciepła na wyjątkowe mrozy bo jestem strasznym zmarzlakiem no i oczywiscie element dekoracyjny I jeszcze jedno pytanie do znawców. Komin mam na jednej ze ścian jakies 20cm od narożnika a koze chce ustawić w narożniku. Czy rura może skręcać? Moze to glupie pytanie ale nie znam sie na kozach a widziałam, że na zdjeciach wszystkie stoją prostopadle na lini rur kominowych i nie skrecaja Z gory dziekuje za odpowiedz i moze jakies opinie uzytkownikow jotuli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VTS 26.01.2011 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Witamalladyn71 - ponieważ też jestem zainteresowana kupnem piecyka Jotula albo Dovre wertuję i przeglądam wszelkie publikacje i opinie i gdzieś zauważyłam aranżację wnętrza gdzie koza stała w narożniku. U mnie też ma zaplanowane miejsce w narożniku (jedno ramie narożnika b. krótkie). Więc teoretycznie można, tylko jak piszą zorientowani forumowicze nie będzie dobrego krążenia ogrzanego powietrza tak więc nie jest to wydaje mi się rozwiązanie zgodne ze sztuką.Mnie zastanawia jeszcze coś innego czy nie obłożyć tej ściany za piecykiem jakimś materiałem kumulującym ciepło np. cegłą. I jak zrozumiałam z wcześniejszych wypowiedzi im rura dłuższa tym cieplej a więc wyciągnę ją do góry a nie za piecyk. Nie wiem jeszcze co z powietrzem doprowadzonym z zewnątrz - doprowadzać i co zostawić wylot pod piecykiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wera2007 03.02.2013 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Wyciągam ten temat z czeluści forum z oczekiwaniem na Wasze opinie o kozach Jotula. Pytanie jakie mnie nurtuje to czy nie jest przy nich za gorąco ? Tego sie obawiam rozwazając zakup.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wera2007 04.02.2013 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Wyciągam ten temat z czeluści forum z oczekiwaniem na Wasze opinie o kozach Jotula. Pytanie jakie mnie nurtuje to czy nie jest przy nich za gorąco ? Tego sie obawiam rozwazając zakup.... Cisza.... to zamieszczę coś wyszperane z netu - dla oka i ucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 03.02.2014 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Nie jest gorąco, jak się postawi wiatrak skierowany na sufit.Przewiewa wtedy gorące powietrze po domu i nawet w najdalszych od kozy pomieszczeniach, jest komfort cieplny ( u nas to 20-21*C/ 100m2/TD3) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 03.02.2014 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Nie jest gorąco, jak się postawi wiatrak skierowany na sufit. Przewiewa wtedy gorące powietrze po domu i nawet w najdalszych od kozy pomieszczeniach, jest komfort cieplny ( u nas to 20-21*C/ 100m2/TD3) Z kolei moja 3-ka nagrzewa dół do max 23º a gorę do 21 bez elektryki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 04.02.2014 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 To gratuluję pięknego układu wnętrz, umożliwiającego swobodną cyrkulację ogrzanego powietrza. Serio! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 05.02.2014 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Serio serio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts