pawlok 18.11.2008 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Po dzisiejszej rozmowie z instalatorem co, hydraulikiem stwierdziłem, że wiem że nic nie wiem A konktretnie planujemy tradycyjne ogrzewanie grzejnikami z zastsowanie kotła kondensacyjnego, grzejniki będą odpowiednio przewymiarowane. Instalator wszelkie instalacje czyli petle od rozdzielacza do kaloryferów oraz instalacje wodną chce poprowadzic "podłogą", stąd pytanie: Jak powinien wyglądać układ warstw i ewentualnie dlaczego tak a nie inaczej? wariant 1) chudziak; izolacja wilgociowa papa + folia; rury od co i wody w peszlu; styropian 2*10 cm lub 2*9cm; folia budowlana, warstwa jastrychu 5 cm wariant 2 chudziak izolacja wilgociowa papa + folia; styropian 2*10 cm lub 2*9cm; w górnej warstwie styropianu rury od co i wody w peszlu, folia budowlana, warstwa jastrychu 5 cm. pozdrawiam Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 18.11.2008 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Możesz zastosować na parterze ocieplenie rur i kłaść na chudziaku. Na piętrze mozna w peszlu też na chudziaku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 18.11.2008 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 http://www.kisan.pl/page.php?action=325instrukcja1 strona 34Mniejsza o system - ale rysunek coś tam wyjaśniaPozdrawiam czytających Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 18.11.2008 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 http://www.kisan.pl/page.php?action=325 instrukcja1 strona 34 Mniejsza o system - ale rysunek coś tam wyjaśnia Pozdrawiam czytających Dziękuje slicznie - juz wiem ze rury na chudziaku w otulinie. Troche na tych rysunkach w dziwnym miejscu narysowali izolacje wilgociową - przeciez ona musi byc połączona zizolacją poziomą fundamentów. Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 19.11.2008 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Witam Mam dokładnie tak jak na rysunkach Kisana. Miałem mieć wg projektu (a właściwie moich zmian w projekcie) grubość styropianu w podłodze 2x10cm, ale ostatecznie jest 10+8cm, tak by wylewka była mocniejsza (miejscami zawiera podłogówkę). Rury od ciepłej wody, cyrkulacji i kaloryferów są w absurdalnie grubych otulinach (grubość pianki 2cm) i położone na chudziaku. Początkowo chciałem je dać w górnej warstwie ocieplenia, ale po konsultacji z hydraulikiem i wylewkarzem dałem w dolnej. Za dolną przemawia uproszczenie wylewania wylewki - chodzi się po całych płytach i zwiększenie dokładności uszczelnienia przestrzeni przy rurach - można poupychać nawet małymi kawałkami. Przy ustalaniu grubości styropianu warto spróbować "dowiązać się" nią do grubości rur w osłonach izolacyjnych, tak, by nie trzeba było dodawać styropianu nad rurami dla wyrównania poziomów. Trochę mozna zobaczyć w moim dzienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 19.11.2008 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 http://www.kisan.pl/page.php?action=325 instrukcja1 strona 34 Mniejsza o system - ale rysunek coś tam wyjaśnia Pozdrawiam czytających Dziękuje slicznie - juz wiem ze rury na chudziaku w otulinie. Troche na tych rysunkach w dziwnym miejscu narysowali izolacje wilgociową - przeciez ona musi byc połączona zizolacją poziomą fundamentów. Pawlok Nawet jak rury dasz w otulinie to i tak będą grzać grunt. Połóż je na pierwszej warstwie styropanu i okryj drugą warstwą, a straty ciepła będą mniejsze. Czyli wariant 2. Rury c.o. w otulinie, rury ciepłej i zimnej wody wystarczą w peszlu. P.S.Zajrzyj do mojego (nie)dziennika ,tam napisałem jak to zrobiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 19.11.2008 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Połóż je na pierwszej warstwie styropanu i okryj drugą warstwą, a straty ciepła będą mniejsze. Czyli wariant 2. Rury c.o. w otulinie, rury ciepłej i zimnej wody wystarczą w peszlu. P.S.Zajrzyj do mojego (nie)dziennika ,tam napisałem jak to zrobiłem. Dokałdnie tak mam zrobione, najpierw 10 styro, na tym rurki w peszlach, albo piankach i potem 5 styro. Zajrzyj do mojego dziennika, to są zdjęcia jak jest zrobione pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 19.11.2008 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Połóż je na pierwszej warstwie styropanu i okryj drugą warstwą, a straty ciepła będą mniejsze. Czyli wariant 2. Rury c.o. w otulinie, rury ciepłej i zimnej wody wystarczą w peszlu. Dokałdnie tak mam zrobione, najpierw 10 styro, na tym rurki w peszlach, albo piankach i potem 5 styro. Zajrzyj do mojego dziennika, to są zdjęcia jak jest zrobione pozdrawiam, majki No to zadaliscie mi klina. Teraz mieszkam w domu gdzie czesc rur co przebiega przez nieogrzewany garaz - opatulone własnie w otuliny i dotykając otuline nie czuc ciepla - czy straty z rury opatulonej są wiec az tak duże? Teraz co do wyrównywania warstw styropianu załózmu ze rura ma 3 cm czyli obrabiam ją wkolo styropianem 3 cm i na to kłade 7 cm by wyrównac warstwe do owych 10cm ? I np na to kolejne 10 cm (gdyby kłaś rury na chudziaku)..czy w miejscu przebiegu rur - niepowstaną jakeiś ugięcia? Jak rozumiem jest to pewnie łatwiejsze rozwiązanie niż wydrazanie w płycie 10cm przestrzenii pod rury... pozdrawiam Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 19.11.2008 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Wcale nie zajrzałeś do mojego (nie)dziennika, tam jest opis i fotki ułożenia rur c.o. i wody użytkowej. Jak przeczytasz i obejżysz będziesz wiedział jak to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 19.11.2008 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Wcale nie zajrzałeś do mojego (nie)dziennika, tam jest opis i fotki ułożenia rur c.o. i wody użytkowej. Jak przeczytasz i obejżysz będziesz wiedział jak to zrobić. Zajrzałem zajrzałem, masz trzeba przyznac porządeczek niesamowity - bardzo ładnei to wizualnie wygląda. Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hugo26 19.11.2008 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Wcale nie zajrzałeś do mojego (nie)dziennika, tam jest opis i fotki ułożenia rur c.o. i wody użytkowej. Jak przeczytasz i obejżysz będziesz wiedział jak to zrobić. czyli opołozyłeś w sumie 5cm +3cm+2cm+5cm, czy dobrze zrozumiałem? i jeszcze jedno pytanko, jaki piec gazowy dwufukcyjny z zasobnikiem posiadasz? za info z góry dziekuje pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 19.11.2008 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Wcale nie zajrzałeś do mojego (nie)dziennika, tam jest opis i fotki ułożenia rur c.o. i wody użytkowej. Jak przeczytasz i obejżysz będziesz wiedział jak to zrobić. czyli opołozyłeś w sumie 5cm +3cm+2cm+5cm, czy dobrze zrozumiałem? i jeszcze jedno pytanko, jaki piec gazowy dwufukcyjny z zasobnikiem posiadasz? za info z góry dziekuje pozdrawiam Niezupełnie, pierwsza warstwa gr 5 cm, druga warstwa gr również 5cm, ale w miejscach przebiegu rur nie ma tej drugiej pełnej warstwy tylko obok rur leżą docięcte kawałki styro gr 3cm a na nie i na rury są połozone kawałki styro gr 2cm. Całkowita grubość izolacji termicznej podłogi wynosi 10cm. Mam kocioł gazowy dwufunkcyjny z zasobnikiem 60l Immergas Avio Maior. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 19.11.2008 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Ja robiłem troszkę inaczej 8cm styropianu na to rury PEX-AL-PEX następnie drugie 8cm styropianu Styropian który leży na rurach ma wycięte bruzdy - łatwo je wyznaczyć - wystarczy położyć go na rurkach a następnie lekko oklepać - rury i spinki łatwo się odwzorowują na powierzchni - następnie przy pomocy patyka można wydłubać kanał Myślę że peszel to jednak przerost formy Lecz mogę się mylić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 20.11.2008 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Ja robiłem troszkę inaczej 8cm styropianu na to rury PEX-AL-PEX następnie drugie 8cm styropianu Styropian który leży na rurach ma wycięte bruzdy - łatwo je wyznaczyć - wystarczy położyć go na rurkach a następnie lekko oklepać - rury i spinki łatwo się odwzorowują na powierzchni - następnie przy pomocy patyka można wydłubać kanał : Mylalem o takiej koncpepcji jak Twoja. Dzis problem przedyskutowany z KB- i chyba bedzie chudziak, papa termozgrzewalna , folia na to rury instalacyjne w otulinie lub dla zimnej wody w peszlu na to styropian z wydrażonym miejscem na rurki i na to druga warstwa styropianu , folia , jastrych. Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 20.11.2008 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 A nie warto jednak położyć rurek na warstwie styropianu. Te 9mm otuliny to jednak niewiele.Wydaje mi się ze jest to sprawa do przemyślenia.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 20.11.2008 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Ja robiłem troszkę inaczej 8cm styropianu na to rury PEX-AL-PEX następnie drugie 8cm styropianu Styropian który leży na rurach ma wycięte bruzdy - łatwo je wyznaczyć - wystarczy położyć go na rurkach a następnie lekko oklepać - rury i spinki łatwo się odwzorowują na powierzchni - następnie przy pomocy patyka można wydłubać kanał : Mylalem o takiej koncpepcji jak Twoja. Dzis problem przedyskutowany z KB- i chyba bedzie chudziak, papa termozgrzewalna , folia na to rury instalacyjne w otulinie lub dla zimnej wody w peszlu na to styropian z wydrażonym miejscem na rurki i na to druga warstwa styropianu , folia , jastrych. Pawlok Ech, szkoda było czasu na pisanie co i jak, widać kolega woli mieć zrobione gorzej zamiast lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 20.11.2008 17:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Ech, szkoda było czasu na pisanie co i jak, widać kolega woli mieć zrobione gorzej zamiast lepiej. Nie nie szkoda czasu - gdyz cały czas sie zastanawiam i dziękuje za rady. Tylko nikt mi tu jakos wprost nie potrafi napisac jakie straty ciepła moga byc w wyniku położenia ruru w otulinie na chudziaku, a nie na warstwie styropianu (np ile % enrgii potrzebnej na ogrzanei domu?)? KB np dzisiaj przedstawił teze ze temperatura chudziaka przy ocieplonych scianach fundamentowych bedzie stała a rura w otulinie wytwarzac bedzie mało strat wiec nie jest koneicnze ładzenie ich na warstwie styropianu. pozdrawiam Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 20.11.2008 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Na czymś takim można doktorat robić, a co najmniej magisterkę a Ty chcesz w jednym zdaniu mieć odpowiedź ile procent można zaoszczędzić Ważne, że się zaoszczędzi, a koszty wykonania identyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 20.11.2008 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Tylko nikt mi tu jakos wprost nie potrafi napisac jakie straty ciepła moga byc w wyniku położenia ruru w otulinie na chudziaku Kolego przecież podałem linka do stron z wiedzą teoretyczną W przypadku PEX-a współczynnik przewodności cieplnej to 0.45W/mK Grubość otuliny 9mm współczynnik przewodności cieplnej to 0.040W/mK DeltaK zależy od strefy podłogi i temperatury wody (pamiętaj o odkażaniu instalacji) Miłego liczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 20.11.2008 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Ważne, że się zaoszczędzi, a koszty wykonania identyczne Bez zbędnego rozpisywania.... DOKŁADNIE TAK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts