Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie suporeksu

nikonel

Recommended Posts

Witam mam rozbudowany dom ok. 220m2. Stara część zbudowana jest z podwójnej ściany z cegieł a pomiędzy nimi pustka powietrzna. W tą pustkę za pomocą odkurzacza starego typu wpuściłem odpady styropianu wielkości ok. 1 cm. Na zewnętrzną ścianę dałem jeszcze styropian 5 cm. Ta część budynku jest ciepła i trzyma ciepło. Natomiast nowa część budowana w/g projektu to suporeks 24 cm który ociepliłem styropianem 10 cm. Dodam że dom nie posiada tynku tylko obłożony jest sidingiem. Siding budowany na konstrukcji drewnianej która napewno powoduje dziury termiczne ściany. Myślałem o tym czy warto zdjąć siding latem ( łatwa i szybka robota ) i zmienić stelaż na stalowy który tworzył by ok 3mm pionowe przerwy pomiędzy płytami styropianu a nie tak jak teraz łaty 5 cm przerwy. Myślałem też o dodaniu grubszej izolacji ale nie wiem jak grubej. Czy 15 cm ocieplenia będzie o wiele mocniej trzymać ciepło niż 10 cm. Czy mogę mieszać np. 10 cm. styropianu a na to 5 cm wełny ? A może jeszcze grubiej ocieplić. Suporeks jest niestety zimnym materiałem.

Dajesz drugi stelaż drewniany w poprzek i układasz drugą warstwę styropianu. Mostki masz tylko na miejscach krzyżowania stelażu. Drewno jest tylko 4x goszym izolatorem niż styropian więc to nie aż taki mostek. Widziałem też opis systemu, gdzie okłada się ścianę styropianem frezowanym i dociska stelażem. Nie było jednak szczegółów. Jeśli ktoś zna ten system to chętnie posłucham.

• 2 weeks później...
Mam jedno pytanie dotyczące styropianu. Kolega w pracy powiedział mi że mój styropian może być cieńszy niż w momencie kiedy go montowałem, ponieważ się utlenił. Czy to prawda że aby styropian się nie utleniał potrzebne jest pokrycie go np. tynkiem mineralnym a w przypadku sidingu ma on bezpośredni dostęp do powietrza i dlatego się utlenia ? Jeżeli tak to w jaki sposób tego uniknąć, może przy zwiększaniu warstwy ocieplenia położyć na niego wełnę mineralną.

Mam jedno pytanie dotyczące styropianu. Kolega w pracy powiedział mi że mój styropian może być cieńszy niż w momencie kiedy go montowałem, ponieważ się utlenił. Czy to prawda że aby styropian się nie utleniał potrzebne jest pokrycie go np. tynkiem mineralnym a w przypadku sidingu ma on bezpośredni dostęp do powietrza i dlatego się utlenia ? Jeżeli tak to w jaki sposób tego uniknąć, może przy zwiększaniu warstwy ocieplenia położyć na niego wełnę mineralną.

STYROPIAN SIĘ NIE UTLENIA!!!

Jak moze sie utlenić coś co składa sie głównie z powietrza?

Styropian degraduje sie pod wpływem premieni słonecznych. I przed trzeba go zabezpieczyć.

Kolega niech już więcej nie snuje takich mądrości :wink: