nikonel 18.11.2008 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Witam mam rozbudowany dom ok. 220m2. Stara część zbudowana jest z podwójnej ściany z cegieł a pomiędzy nimi pustka powietrzna. W tą pustkę za pomocą odkurzacza starego typu wpuściłem odpady styropianu wielkości ok. 1 cm. Na zewnętrzną ścianę dałem jeszcze styropian 5 cm. Ta część budynku jest ciepła i trzyma ciepło. Natomiast nowa część budowana w/g projektu to suporeks 24 cm który ociepliłem styropianem 10 cm. Dodam że dom nie posiada tynku tylko obłożony jest sidingiem. Siding budowany na konstrukcji drewnianej która napewno powoduje dziury termiczne ściany. Myślałem o tym czy warto zdjąć siding latem ( łatwa i szybka robota ) i zmienić stelaż na stalowy który tworzył by ok 3mm pionowe przerwy pomiędzy płytami styropianu a nie tak jak teraz łaty 5 cm przerwy. Myślałem też o dodaniu grubszej izolacji ale nie wiem jak grubej. Czy 15 cm ocieplenia będzie o wiele mocniej trzymać ciepło niż 10 cm. Czy mogę mieszać np. 10 cm. styropianu a na to 5 cm wełny ? A może jeszcze grubiej ocieplić. Suporeks jest niestety zimnym materiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikonel 19.11.2008 07:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 okna wymienione w całym domu, strop ocieplony. dach ocieplony wełną 15 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prono 20.11.2008 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Dajesz drugi stelaż drewniany w poprzek i układasz drugą warstwę styropianu. Mostki masz tylko na miejscach krzyżowania stelażu. Drewno jest tylko 4x goszym izolatorem niż styropian więc to nie aż taki mostek. Widziałem też opis systemu, gdzie okłada się ścianę styropianem frezowanym i dociska stelażem. Nie było jednak szczegółów. Jeśli ktoś zna ten system to chętnie posłucham. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikonel 20.11.2008 16:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 A czy ktoś potrafi podać wartościową przenikalność cieplną ścian suporeksu z 10cm, 15cm i 17 cm styropianu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 20.11.2008 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 To link do kalkulatora - można się bawić do woli http://www.styropiany.pl/index.cgi?oper=1&kod=kalkulator Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prono 20.11.2008 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Tylko ostrożnie ze styropianem. Mi przy 10cm wyszło, że 50% ciepła i tak ucieka przez wentylacje. Bez mechanicznej wentylacji bardzo ciepłe ściany niewiele dają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikonel 22.11.2008 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 A czy ktoś natknął się może na stronę gdzie jest pokazane jakieś inne rozwiązanie ruszta na mocowanie sidingu niż tylko do łat. Jeżeli tak, to proszę o podanie strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prono 22.11.2008 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 Na samym końcu jest trochę o mocowaniu ocieplenia bez rusztowania. Ruszt jest jednak potrzebny do przybicia oblicówki. http://www.grupapsb.com.pl/files/Library/137/lekka_sucha_bd.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikonel 02.12.2008 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Mam jedno pytanie dotyczące styropianu. Kolega w pracy powiedział mi że mój styropian może być cieńszy niż w momencie kiedy go montowałem, ponieważ się utlenił. Czy to prawda że aby styropian się nie utleniał potrzebne jest pokrycie go np. tynkiem mineralnym a w przypadku sidingu ma on bezpośredni dostęp do powietrza i dlatego się utlenia ? Jeżeli tak to w jaki sposób tego uniknąć, może przy zwiększaniu warstwy ocieplenia położyć na niego wełnę mineralną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 02.12.2008 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Mam jedno pytanie dotyczące styropianu. Kolega w pracy powiedział mi że mój styropian może być cieńszy niż w momencie kiedy go montowałem, ponieważ się utlenił. Czy to prawda że aby styropian się nie utleniał potrzebne jest pokrycie go np. tynkiem mineralnym a w przypadku sidingu ma on bezpośredni dostęp do powietrza i dlatego się utlenia ? Jeżeli tak to w jaki sposób tego uniknąć, może przy zwiększaniu warstwy ocieplenia położyć na niego wełnę mineralną. STYROPIAN SIĘ NIE UTLENIA!!! Jak moze sie utlenić coś co składa sie głównie z powietrza? Styropian degraduje sie pod wpływem premieni słonecznych. I przed trzeba go zabezpieczyć. Kolega niech już więcej nie snuje takich mądrości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikonel 03.12.2008 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 ok. A w moim przypadku jakie zabezpieczenie jest wystarczające. Czy same panele sidingu zabezpieczają go przed promieniami słonecznymi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts