ubek 19.11.2008 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Witajcie.Swego czasu toczyła się dyskusja na temat możliwości spalania węgla brunatnego w kominku. Czy są tu może jacyś propagatorzy takiego rozwiązania? Czy mają jakieś spostrzeżenia i wnioski z takiego rodzaju paliwa do kominka? Proszę o wymianę doświadczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 19.11.2008 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Kiedyś paliłem bo był dostępny w CASTORAMIE.Teraz go nie mogę dostać choć to dziwne bo mieszkam dosyć blisko Bełchatowa gdzie wydobywają go najwięcej.Myślę, że to najtańsze paliwo i na pewno nadaje się do kominka.W stosunku do drewna ma wadę, że nie widać ognia i gorzej rozpalić więc stosowałem go jako paliwo uzupełniające tzn wieczorem paliłem drewnem a na noc dokładałem brykietu z węgla brunatnego (ładnie się rozpalał od drewna i długo żarzył) PS:Jak ktoś ma namiar na jakiegoś dystrybutora w Łodzi to proszę napisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 19.11.2008 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 W instrukcji obsługi mojego wkładu kominkowego (SUPRA TERTIO) producent dopuszcza stosowanie brykietów węgla brunatnego rozkładanych na warstwie żaru jako paliwo zastępcze.Na razie nie korzystałem z tej opcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 19.11.2008 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 A moja koza (Dovre) jest przystosowana do palenia węgla. Brukiety brunatnego często wrzucam na noc, dają znacznie więcej ciepła i żar do rana, ale dopiero węgiel kamienny daje długo ciepło przy małej ilości paliwa. Lecz brudzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 19.11.2008 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Użyłem raz (jednej paczki z Praktikera) i stwierdziłem, że brykiet z pyłu drzewnego jest lepszy. Szybciej się zapala i daje zbliżoną ilość ciepła. Brykiet z węgla trzyma żar nieco dłużej. No i niestety śmierdzi, brudzi i zostawia dużo więcej popiołu niż brykiet drzewny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 19.11.2008 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Dzięki, u mnie węgiel jest po 250/t. Spróbuję i napiszę o efektach. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 19.11.2008 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Przy takiej cenie to całkiem nieźle Ale ze względu na smród dawałbym go raczej jako ostatni wrzut na noc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bastus2 19.11.2008 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Używałem. Daje bardzo dużo ciepła - nie widać płomieni - śmierdzi - używać w ostateczności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barteks31 19.11.2008 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Dzięki, u mnie węgiel jest po 250/t. Spróbuję i napiszę o efektach. Dzięki. A kopalnia bełchatów sprzedaje po 99 za tone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 19.11.2008 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Wrocław cena brykietu na składzie węgla to 500zł/tona Potwierdzam że długo się żarzy i utrzymuje wysoka temperaturę, ale jak tu przedmówcy wspomnieli śmierdzi. Dla mnie atutem jest również stosunkowo mała ilość sypkiego popiołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 19.11.2008 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Dzięki, u mnie węgiel jest po 250/t. Spróbuję i napiszę o efektach. Dzięki. A kopalnia bełchatów sprzedaje po 99 za tone. Kurde, a u nas w Beskidach takie zdzierstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 19.11.2008 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 ciekawe..jak to "śmierdzi"? Na zewnątrz?No i podstawowy problem - co z popiołem? Raczej nie bardzo nadaje się do nawożenia trawnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 19.11.2008 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Śmierdzi dym. Jeśli dorzucasz do kominka, to nie ma bata - zawsze się trochę wydostanie. W przypadku drewna zapach może być nawet przyjemny. W przypadku węgla brunatnego smród jest nieprzyjemny i długo się utrzymuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bastus2 19.11.2008 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Śmierdzi dym. Jeśli dorzucasz do kominka, to nie ma bata - zawsze się trochę wydostanie. W przypadku drewna zapach może być nawet przyjemny. W przypadku węgla brunatnego smród jest nieprzyjemny i długo się utrzymuje. Potwierdzam. Śmierdzi i juz, nawet po tym jak kilka godzin pozniej otworzys zkominek... Dym tez smierci wokół domu i wszyscy mysla - czym ten sąsiad znowu pali Popiół z węgla brunatnego nie nadaje się do nawożenia. JARZEB - A propo's - nawozisz trawnik popiołem ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 19.11.2008 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 produktem spalania drewna zasadniczo jest woda i wszystkie minerały, które rosnące drzewo pobrało z gleby, więc to doskonały nawóz dla roślin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 19.11.2008 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Śmierdzi dym. Jeśli dorzucasz do kominka, to nie ma bata - zawsze się trochę wydostanie. W przypadku drewna zapach może być nawet przyjemny. W przypadku węgla brunatnego smród jest nieprzyjemny i długo się utrzymuje. Niestety potwierdzam, a tak fajnie się zapowiadało. Ale cena za 500 zł/t to zapora, taniej jest brykiet drzewny ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 19.11.2008 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Ostatnio testowałem brykiet Heizprofi z Niemiec i przyznam, że byłem zachwycony. Palił się ładnym zółtym płomieniem, później zamieniał się w długoutrzymujący się żar. Dawał przy tym sporo ciepła. Przy teście w otwartym kominku wyczuwało się delikatny "zapach parowozu", przy teście w kominku zamknietym, zjawisko nie występowało. Idealny do nocnego załadunku kominka. Uważam, że jest dobrą alternatywą w stosunku do drewna. W stosunku do brykietu drzewnego ma swoje zalety, ale już nie w takiej skali.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 19.11.2008 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 kurcze, a ja dokąldam jakieś niemieckie brykiety węglowe z castoramy i... nie śmierdzi. Ale ja mam wrzut do kozy z boku (dodatkowe drzwi) a na węgiel nawet podajnik od góry i naogół nic sie nie wydostaje. Może dlatego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 19.11.2008 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Ostatnio testowałem brykiet Heizprofi z Niemiec Wg pana ze składu węgla w którym się zaopatruję w brykiet węgla brunatnego - sygnowany przez Heizprofi - jest to "sprasowany" przez firmę niemiecką węgiel z Polski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 20.11.2008 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Ostatnio testowałem brykiet Heizprofi z Niemiec Wg pana ze składu węgla w którym się zaopatruję w brykiet węgla brunatnego - sygnowany przez Heizprofi - jest to "sprasowany" przez firmę niemiecką węgiel z Polski. Ekonomicznie byłoby to chyba bez sensu, bo jednak koszty transportu są w dzisiejszych czasach znaczące. Nie mam wątpliwości, że "mój" brykiet przyjechał prosto z Niemiec, ale już tak głęboko nie sięgam, żeby wiedzieć z jakiego węgla był "wyprasowany". Uważam, że może być nawet z księżycowego, byle był dobry, a taki chyba jest. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts