Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy lubicie tapety w swoich pokojach?

dziewiatka

Recommended Posts

rozważam wytapetowanie sypialni i martwi mnie jedna sprawa: pomijając fakt, że tapety, które wybrałam kosztują jakieś kosmiczne pieniądze, zastanawiam się, czy się szybko nie znudzą...?

czy wytapetowalibyście raz jeszcze swoje mieszkania, czy po tapetach powrót do malowanych ścian?

podzielcie się swoimi doświdczeniami pls :)

No wiesz, chyba wszystko z czasem może się opatrzeć. Jeśli chcesz wydać na tapetę sporo to lepiej, żeby naprawdę ci sie podobała a nie była tylko chwilowym kaprysem. Poza tym łątwiej jest przemalować, niż zrywać tapetę, skrobać, wyrównywać i znów tapetować czy malować. My mamy tapety w salonie i sypialni i tylko na jednej ścianie. Traktuje to bardziej jako element dekoracyjny. Raczej nie wyobrażam sobie tapetowania wszystkich ścian, farby w każdym kolorze świata dają chyba większe pole do popisu. Ale i tak wszystko jest kwestią indywidualną :wink:

Mieszkam aktualnie w domu rodziców, gdzie od wielu lat w większości pokoi są tapety. Tapety zmieniane są co około 4 lata. Nie mam negatywnych odczuć w stosunku do tapet w przeciwieństwie np. do paneli na ścianach lub suficie... Nie wykluczone że w swoim domu w niektórych pokojach położymy tapety :)

Moim zdaniem dużo lepiej wyglądają malowane ściany, chociaż ja u siebie, ze względów finansowych również zostawiam tapety, nad czym bardzo ubolewam.Staram się kupowac gładkie tapety, bez wzorów i udziwnien, tak aby jak najbardziej imitowały malowane sciany. rezygnuje rózniez z ozdobnych paskow przy suficie, zakrywających nierówno połozoną tapete na rzecz cieniutkiego białego paseczka. Tapety, tak jak gumolit to gorszy substytut gładzi i paneli. Gdybym mogła wybrać między tapeta a gladzią, nigdy nie wybrałabym tapety.

A ja się zdecydowałam na tapetę w sypialni co prawda tylko na jednej ścianie i tylko w tym pomieszczeniu jednakże mam nadzieję, że nada ona klimat całemu pokojowi :D Na pozostałych ścianach widzialabym farbę w kolorze kawy z mlekiem i zielonych dodatków..

A omawiana tapeta prezentować się będzie tak jak na tym zdjęciu tzn. dekor + gładka + gładka + dekor.

http://images49.fotosik.pl/32/ad9990850d1be561.jpg

Dodam tylko że przy tej ścianie będzie stało łóżko a dokładnie jego wezgłowie.

bardzo dziękuję za wszystkie rady. jednak zrezygnowalam z tapety w sypialni. będzie tylko w pokoju dzięcięcym i w jednej łazience. doszliśmy do wniosku, że łatwiej położyć tapetę, niż ją zdzierać jakby coś poszło nie tak. teraz mam tyle wykończeniowych spraw na głowie, że boję się efektu przedobrzenia... :)

A ja się zdecydowałam na tapetę w sypialni co prawda tylko na jednej ścianie i tylko w tym pomieszczeniu jednakże mam nadzieję, że nada ona klimat całemu pokojowi :D Na pozostałych ścianach widzialabym farbę w kolorze kawy z mlekiem i zielonych dodatków..

A omawiana tapeta prezentować się będzie tak jak na tym zdjęciu tzn. dekor + gładka + gładka + dekor.

http://images49.fotosik.pl/32/ad9990850d1be561.jpg

Dodam tylko że przy tej ścianie będzie stało łóżko a dokładnie jego wezgłowie.

piekna ta tapteta....zdradz mi jakiej to firmy?

Tapeta jest z firmy Tex Style znalazłam ją w jednym ze sklepów Mega Meble na Jerozolimskich (chyba jest tam tylko jeden sklep z tapetami).

Można też sobie obejrzeć inne ich wzory na stronie:

http://www.miden.com.pl/doc_texstyle.html

Z tego co pamiętam rolka 10 m kosztowała 200zł.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Gdybym ja miała taki problem chyba kombininowałabym trochę inaczej tzn. dokładnie na środku trzy równe pasy i w rogach te brakujące gładkie, może troszkę więcej z tym zabawy ale sprawiałoby wrażenie bynajmniej dla mnie ciut bardziej symetryczne a może te łaczenia w rogach nie rzucałyby się tak bardzo w oczy...

Moja tapetka jeszcze czeka na położenie (napewno w tym miesiącu:)) więc nie mogę zbyt wiele napisać o widocznych łączeniach...

w tej chwili są tapety zna fizelinie , których się nie maluje klejem tylko samą ścianę, świetnie się kładzie, docinasz ostrym nożykiem takim wysuwanym , a w rogach odcinasz przykładając długą linijkę, po wyschnięciu. Tapety te droższe na flizelinie lub z włóknem szklanym nie kurczą się wcale , nie bulwią. Położenie ściany to godzina roboty.

zdecydowałam się na tapetę u starszej córki - na jednej ścianie, przy łóżku.

Kolekcja Esprit Home, na zamówienie, ok. 80 zł za rolkę. Wygląda to pięknie, a ściana jest ciepła i miła w dotyku.

Tapeta na flizelinie. W seriii są tkaniny i dywany.

Stwarza to naprawdę duże możliwości dekoracji, które trudno by było uzyskać w inny sposób :)

kilka przykładów ...

http://www.weconhome.com/collections/collection.php