ewelina_szyszka 19.11.2008 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Mam pytanko bo stoję przed dużym dylematem : Jak jest lepiej ocieplić dom czy stosując jedną 12-cm warstwę styropianu czy może znacznie lepiej jest ocieplić 2 x po 6 cm na przekładkę?jakie są Wasze opinie na ten temat?Czy styropian kładziony podwójnie utrzyma warstwę tynku?Podzielcie się swoimi doświadczeniami bo naprawdę nie wiem jaki styro kupić!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 19.11.2008 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Lepiej w całości 12cm (ewentualnie z frezem).Prz 2x6 2xrazy ta sama robota i drożej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emqwadrat 19.11.2008 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 12cm z frezem. Ja będę robił (tam gdzie sciana dwu warstwowa) 16cm bez frezu ale płyty 1mx3m..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 19.11.2008 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Lepiej w całości 12cm (ewentualnie z frezem). Prz 2x6 2xrazy ta sama robota i drożejDrożej i roboty więcej. Jakoś tą pierwszą warstwę z drugą trzeba połączyć. U mnie też będzie jedna warstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 19.11.2008 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Lepiej w całości 12cm (ewentualnie z frezem). Prz 2x6 2xrazy ta sama robota i drożejDrożej i roboty więcej. Jakoś tą pierwszą warstwę z drugą trzeba połączyć. U mnie też będzie jedna warstwa. no to przecież napisałem, że 2x wiecej roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 19.11.2008 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Ja będę robił (tam gdzie sciana dwu warstwowa) 16cm bez frezu ale płyty 1mx3m Gdzie można kupić takie płyty? A może każdy producent może takie zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emqwadrat 19.11.2008 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Ja będę robił (tam gdzie sciana dwu warstwowa) 16cm bez frezu ale płyty 1mx3m Gdzie można kupić takie płyty? A może każdy producent może takie zrobić? Każdy na pewno nie bo dwaj mi odmówili... Producent: ARBET... mają trzy albo cztery fabryki choć nie ma to znaczenia bo i tak sprzedają tylko przez dilerów.... Właśnie dostałem wycenę na moje zamówienie ok. 43m3 styropianu...różne parametry (ściana, podłoga i garaż) i różnej grubości (1-25 cm )... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 19.11.2008 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Mam pytanko bo stoję przed dużym dylematem : Jak jest lepiej ocieplić dom czy stosując jedną 12-cm warstwę styropianu czy może znacznie lepiej jest ocieplić 2 x po 6 cm na przekładkę? jakie są Wasze opinie na ten temat?Czy styropian kładziony podwójnie utrzyma warstwę tynku?Podzielcie się swoimi doświadczeniami bo naprawdę nie wiem jaki styro kupić!!! troche dziwny pomysl my may 12-ke z frezem i frez przeciez jest zakladka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 19.11.2008 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Lepiej w całości 12cm (ewentualnie z frezem). Prz 2x6 2xrazy ta sama robota i drożejDrożej i roboty więcej. Jakoś tą pierwszą warstwę z drugą trzeba połączyć. U mnie też będzie jedna warstwa. no to przecież napisałem, że 2x wiecej roboty Ups - niedoczytałem. to '2x' mi się zlało z tekstem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emqwadrat 19.11.2008 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Mam pytanko bo stoję przed dużym dylematem : Jak jest lepiej ocieplić dom czy stosując jedną 12-cm warstwę styropianu czy może znacznie lepiej jest ocieplić 2 x po 6 cm na przekładkę? jakie są Wasze opinie na ten temat?Czy styropian kładziony podwójnie utrzyma warstwę tynku?Podzielcie się swoimi doświadczeniami bo naprawdę nie wiem jaki styro kupić!!! A tak wogóle polecam wątek: http://forum.muratordom.pl/styropian-gruby-na-25-cm,t143577.htm Temat troszkę inny ale sporo o klejeniu dwóch warstw.... Jest krótki więc nie spędzisz całego wieczoru na czytaniu..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek T 19.11.2008 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Styropian z frezem to pomyłka i tylko strata materiału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wingerman 19.11.2008 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Styropian z frezem to pomyłka i tylko strata materiału To moze zechcesz napisac kilka slow komentarza do swojego stwierdzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek T 19.11.2008 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Pierwsze to jakość tych frezów- bardzo nie dokładnestrata materiału-odcięte kawałki często nie mogą byc wykożystaneNarmalny styropian przy szczelinach wypełnia się piankąNawet pozostawienie niewielkiej szczelinki izolatotem jest pustka powietrzna http://www.farbykabe.pl/pub/File/publikacje_w_mediach/Izolacje_%20systemy_ocieplen_11_06_a.pdfTen link dodam by można było poczytać o systemie któtry bazyje na szczeinachJako wykonawca dodam że są z nim same kłopoty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz1 19.11.2008 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 czy płyty formatu 1/3m można stosowac do metody lekkiej mokrej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emqwadrat 20.11.2008 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 czy płyty formatu 1/3m można stosowac do metody lekkiej mokrej Z punktu widzenia producenta... nie wiem.... Ale na "chłopski rozum", jeżeli producent na płytę typową 0,5mx1m zaleca powiedzmy 20% powierzchni "posmarować" klejem i przytwierdzić to ... np. czterema kołkami.... to jeżeli ja płytę 1m/3m tj. sześć razy wiekszą posmaruję również 20% powierzchni i dam 24 kołki.... to niby dlaczego ma się to nie trzymać..... ? No chyba, że o "czymś" nie pomyślałem Ale za to ile mostków termicznych mi zniiiiika .....choć jak już zostało to napisane: dać piankę w szczeliny i po bólu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 20.11.2008 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Problem może być. Poniesienie, przyklejenie i wypoziomowanie tak duzej płyty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emqwadrat 20.11.2008 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Problem może być. Poniesienie, przyklejenie i wypoziomowanie tak duzej płyty Eeeeeee.... Dadzą radę...... Poniesienie....9kg/szt - płyta 16cm gruba Przyklejenie.....jak to przyklejenie.... Wypoziomowanie....zobaczymy...chyba najważniejsze żebyściany były proste.....a są W marcu dam znać jak poszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaj 05.02.2009 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Odświeżę bo może się przyda. Nie polecam styropianu na felc, jeśli już to na zakładkę, chociaż w/g mnie przy dobrze wykonanym ociepleniu to również i on jest zbędny(koszt). Problem polega na tym że przy grubości 12 cm większość producentów oferuje krzywe płyty styropianowe Zazwyczaj są to te skrajne w paczkach czyli 1 i ostatnia. Dla wykonawcy położenie takich płyt zwłaszcza felcowanych lub na zakładkę jest po prostu upierdliwe.Zazwyczaj odkłada się te płyty na docinki...Jedna warstwa w zupełności wystarczy jeśli wykonanie jest zgodne ze sztuką. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts