Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WYKOŃCZENIE KOTŁOWNI

ewelina_szyszka

Recommended Posts

JAk macie wykończoną kotłownię w której znajduje się piec na ekogroszek?tzn chodzi mi czy płytk (do jakiej wysokości)i czy zwykłe malowanie ? co jest bardziej funkckjonalne i mniej kłopotliwe?

Pochwalcie sie swoimi kotłowniami -oczywiście mowa o kotłowniach na poziomie mieszkalnym.

Ja sie moge pochwalic swoja, chociaz nie jest gotowa.

Na scianach mamy biale kafle i na razie (uzywamy kotlowni od 3 miesiecy) ani razu nie byly brudne. Na podlodze mamy szaro-bury gres techniczny i ten jest brudny praktycznie non stop.

Drzwi blisko drzwi pieca obilismy blacha i wygluszylismy (piec jest dosc glosny). Drugie drzwi sa dosc daleko i nie musielismy ich obijac.

Zdjecia mam niestety marne (bo to raczej zdjecia drzwi), ale widac tez podloge, sciany i kawalek pieca:

http://i297.photobucket.com/albums/mm232/Kajtulek06/kotlownia.jpg

Ja sie moge pochwalic swoja, chociaz nie jest gotowa.

Na scianach mamy biale kafle i na razie (uzywamy kotlowni od 3 miesiecy) ani razu nie byly brudne. Na podlodze mamy szaro-bury gres techniczny i ten jest brudny praktycznie non stop.

Czekaj czekaj - a to jest kotłownia na ekogroszek? Piec już odpalony??

Jeżeli tak - to powiedz jak czyścisz ten piec, że kafle na ścianach i ogólnie kotłownię masz czystą - no z wyłączeniem podłogi, ale to przeżyję ;D

Właśnie o takie "inspiracje" mi chodzi bo nie wiem jak brudzi piec na eko a nie mam aż tyle kasy by kłaść płytki na całych ścianach zupełnie gdy to nie potrzebne.Jeżeli chodzi o podłogę to niestety nie uniknie się bałaganu.
Coś mi się nie wydaje, żeby w tym piecu było palone. Albo ma jakieś super rozwiązania dotyczące czyszczenia.

U mnie po wyciąganiu popiołu mam ciągle na wszystkim warstwę pyłu. Więc finalnie będą kafle od góry do dołu. Hmmm - ciekawe czy na suficie da się położyć ;D

Też mam kafle (białe w szare maziaje) gdzieś do połowy ściany a reszta łącznie z sufitem pomalowana zwykłą farbą (jasna szara) Na podłodze ciemny szary gres i tam jest zawsze syf. Ściany wyglądają na czyste, pył osiada na wszelkich poziomych elementach więc ogólnie do zdjęć to pomieszczenie u mnie się na pewno nie nadaje :lol:

kremowe na scianach do samego sufitu, brazowe na scianach

czyszczenie pieca pojega na wysypaniu popiolu raz na 2 tygodnie i wiele sie nie nabrudzi

szczota przejechac mozna w srodku kociolek z 2 razy do roku ale wiele sprzatania tez nie bedzie

fufi mamy ciemnobrazowe i jest to dobra opcja - jedyne co mozna nie domyc od tlustej sadzy przy nieuwadze obslugujacego to wlasnie fuga

Właśnie o takie "inspiracje" mi chodzi bo nie wiem jak brudzi piec na eko a nie mam aż tyle kasy by kłaść płytki na całych ścianach zupełnie gdy to nie potrzebne.Jeżeli chodzi o podłogę to niestety nie uniknie się bałaganu.
Coś mi się nie wydaje, żeby w tym piecu było palone. Albo ma jakieś super rozwiązania dotyczące czyszczenia.

U mnie po wyciąganiu popiołu mam ciągle na wszystkim warstwę pyłu. Więc finalnie będą kafle od góry do dołu. Hmmm - ciekawe czy na suficie da się położyć ;D

Piec chodzi od paru miesiecy. Byl uruchominy przed polozeniem kafli. Nie wiem...moze jest czysty. Jedyne co sie brudzi to podloga, bo po otworzeniu drzwi wysypuje sie na ziemie popiol. Kafle na scianie hmmm...no wiem wiem czemu ale sa czysciutkie.