Szwagier 19.11.2008 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Witam pilnie poszukuję opinii użytkowników kotła węglowego KDO U firmy Żywiec.Jest to piec bez podajnika z sterownikiem i nadmuchem, z czymś w rodzaju przepustnicy umożliwiającej spalanie w trybie dolnym lub górnym.Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szwagier 06.12.2008 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 Nikt takiego kotła nie użytkuje??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 07.12.2008 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 myślę że w obecnych czasach mało osób decyduje się na piece bez podajnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szwagier 07.12.2008 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 Kwestia wyboru:) Pamiętam szał pał na piece olejowe i pamiętam jak ten szał pał się zakończył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lee28 07.12.2008 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 Kwestia wyboru:) Pamiętam szał pał na piece olejowe i pamiętam jak ten szał pał się zakończył Różnica między ceną wegla sortymentu groszek i orzech to jakieś 50-70 zł na korzyść groszku. A komfort palenia piecem z podajnikiem jest nieporównywalnie większy niż zwykłym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szwagier 08.12.2008 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Całkowicie się zgadzam:) Tyle że ja mam dostęp do dużej ilości drewna i brykietów więc taki piec ma sens. Po za tym bardzo lubię palić w piecu (zadatki na piromana?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 08.12.2008 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Mam podobną sytuację i tez chcę palić drewnem i brykietem, poza tym też mam zadatki na piromana Nie myślałeś o jakimś piecu typowo na drewno i biomasę?I nie mam na myśli tych zgazowujących drewno ! Ja przymierzam się do Moderatora z Hajnówki ! Maja olbrzymią komorę zasypową bo są przeznaczone właśnie pod drewno,brykiet i trociny ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lee28 08.12.2008 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Ja wybrałem piec z podajnikiem na groszek głownie dlatego że mam doświadczenie z piecami,bo całe życie rodzice mają zwykły piec (obecnie KielarECO2 ze sterownikiem), ja teraz na budowie założyłem Zębca KP20 i już nigdy nie zamienie go na zasypowy a to dlatego że :1) mam już dość czekania na ciepłą wode, bo akurat w piecu przygasło a ja chcę sie wykąpać, 2) dość marznięcia porankami bo nie rozpalone w piecu 3) latania do piwnicy 3-4 razy dziennie i dokładania do pieca4) otwierania okien kiedy na dworze jest +8*C, a piec sie akurat rozbujał bo zapaliło się większośc opału w komorze spalania i jest na nim 70*C (tak są termostaty na grzejnikach ale tak sie dzieje)5) wybierania codziennie hałdy popiołu z jakiś brykietów w których jest więcej piasku niż drewna, niedopalonego węgla, i innych śmieci (z pieca na ekogroszek mam ze 120kg węgla jakieś 10-12kg popiołu i wybieram go raz na 5-6 dni ) A najbardziej irytujące jest zadymianie całej okolicy, i wkurza mnie to niemiłosiernie. No ale każdy wybiera kocioł jaki mu pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 08.12.2008 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Mnie się wydaje że trochę przesadzasz! W nowo wybudowanym domu z dobrą izolacją cieplną palenie w zwykłym piecu nie jest takie złe Ja mam taki dylemat że potrzebuje kocioł 5 KW albo nawet mniejszy a to już z ekogroszkiem nieciekawie wygląda Takich małych niestety nie robią. Dziś byłem u producenta pieców CO i na zamówienie zrobią 5 KW z tak dużą komorą zasypową jaką będe chciał, np. z pieca 32 KW Zobaczymy,może i zamówię zamiast kupować gotowca ,,, Co dziwne koszt to ok. 3 tyś !!! Szok, myślałem że u takiego rzemieślnika co spawa w garażu będzie to tańsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lee28 08.12.2008 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Mnie się wydaje że trochę przesadzasz! W nowo wybudowanym domu z dobrą izolacją cieplną palenie w zwykłym piecu nie jest takie złe Ja mam taki dylemat że potrzebuje kocioł 5 KW albo nawet mniejszy a to już z ekogroszkiem nieciekawie wygląda Takich małych niestety nie robią. Dziś byłem u producenta pieców CO i na zamówienie zrobią 5 KW z tak dużą komorą zasypową jaką będe chciał, np. z pieca 32 KW Zobaczymy,może i zamówię zamiast kupować gotowca ,,, Co dziwne koszt to ok. 3 tyś !!! Szok, myślałem że u takiego rzemieślnika co spawa w garażu będzie to tańsze Nie przesadzam. Dodatkowo znajomy ma viadrusa chyba 25KW zasypowego w nowym domku i ma podobnie. A jeśli planujesz w domu podłogówkę, to z kotłem zasypowym wogóle ci sie nie sprawdzi. Zębiec ma serię kotłów 19KW, widziałem takie na wiosnę w castoramie, malutkie i można sterować mocą w zakresie 2-19KW. A koszt wtedy był około 4,6 tyś zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 09.12.2008 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 A jeśli planujesz w domu podłogówkę, to z kotłem zasypowym wogóle ci sie nie sprawdzi. Mnie się wydaje że właśnie dzięki podłogówce ma to sens, rozgrzany beton długo oddaje ciepło i stabilizuje temp w domu, przestajesz palić w piecu a podłoga dalej grzeje a łącząc to z domem energooszczędnym może dać to efekt palenia po kilka godzin 2 razy w tygodniu Kurde nie mogę się jakoś zdecydować co wybrać, jak się wkurzę to zrobię bufor 1000 L według przepisu Adama Tylko to gadanie o tym że podłogówka to też bufor, zgłupiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lee28 10.12.2008 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 A jeśli planujesz w domu podłogówkę, to z kotłem zasypowym wogóle ci sie nie sprawdzi. Mnie się wydaje że właśnie dzięki podłogówce ma to sens, rozgrzany beton długo oddaje ciepło i stabilizuje temp w domu, przestajesz palić w piecu a podłoga dalej grzeje a łącząc to z domem energooszczędnym może dać to efekt palenia po kilka godzin 2 razy w tygodniu Tak długo jak oddaje to i się nagrzewa, jak zapalisz rano w piecu to podłogówka ci sie nagrzeje dopiero po 3-5 godzinach, to nie kaloryfer że za 15 minut jest ciepły. Potem rzeczywiście tyle samo może oddaać ciepło. Ale na pewno nie będzie takiego efektu że zapalisz w piecu i do godziny masz w domu ciepło, no chyba że wstajesz o 3-4 rano i wtedy rozpalisz. Kurde nie mogę się jakoś zdecydować co wybrać, jak się wkurzę to zrobię bufor 1000 L według przepisu Adama Tylko to gadanie o tym że podłogówka to też bufor, zgłupiałem Z buforem to już ma wiekszy sens i faktycznie wtedy intensywne palienie w piecu kilka godzin może załadować wystarczająco bufor żeby podłogówka trzymała temperaturę cała dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 10.12.2008 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Wczoraj ostro przerabiałem temat bufora, po raz 2 czy 3 z resztą ale pomierzyłem kotłownie i doszedłem do wniosku że nie mam na niego miejsca Chyba jednak zrezygnuje z podłogówki, powieszę grzejniki i zamówię piec 5 KW z dolnym spalaniem! To rozwiązanie będzie mnie kosztowało koło 8 tyś ( za całą instalację CO ) a wszystko zrobię sam ze szwagrem Będzie tanio w inwestycji i tanio w użytkowaniu a minusy ?? Brak podłogówki i częste wizyty w kotłowni ! Piec będzie z dużą komorą zasypowa, może się uda uzyskać stałopalność na poziomie 6 godzin ,,, Da się z tym żyć !? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts