Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obrabialiście okna płytami K-G ?

Jerry304

Recommended Posts

Nareszcie mam okna :lol: Pierwotnie planowałem obróbkę zaprawą cem-wap ale teraz już nie wiem . Firma od okien podsunęła pomysł z płytami , są podobno nawet specjalne uszczelki do montażu płyt przy oknach .

Nie będzie to później pękać?

Nie uszczelka a listwa. Jest ona szerokości płyty gipsowej. Montuje się ją do okna za pomocą małych wkrętów i wsuwa w nią płytę gipsową. Bardzo wygodny, szybki i czysty sposób obróbki.

Pozdr.

...

Nareszcie mam okna Firma od okien podsunęła pomysł z płytami , są podobno nawet specjalne uszczelki do montażu płyt przy oknach .

...

Nie uszczelka a listwa. Jest ona szerokości płyty gipsowej. Montuje się ją do okna za pomocą małych wkrętów i wsuwa w nią płytę gipsową. Bardzo wygodny, szybki i czysty sposób obróbki.

Pozdr.

No tak ale jaka listwa?, gdzie kupiona?, ile kosztuje?

Konkrety :D

No tak ale jaka listwa?, gdzie kupiona?, ile kosztuje?

Konkrety :D

Praktycznie na każdym składzie budowlanym można ją dostać. Koszt to jakieś 2-3 zł za 2,5 lub 3 mb.

Przykład: http://allegro.pl/item466211987_listwa_pcv_wykonczeniowa_typu_j_do_gips_karton.html

Pozdr.

No :o najprostsze rozwiązania są najlepsze. Swoją drogą akcesoriów (listw) to się teraz tyle porobiło, że można się zgubić.

Dzięki :D

A jak zegrać płytę K-G z tynkiem cem-wap.

Ściany mam już otynkowane .Tynkarze nie dojechali do samej krawędzi okna pozostawiając miejsce na montaż narożnikowej listwy met.(podpowieź Jareko :lol: dzięki-oczywiście przed obróbką zamontuję parapety)

Jak by to ładnie wykończyć?

Od strony okna listwa, od strony tynku przyklej płytę do glifu na klej. Wstaw narożnik najlepiej na goldband. Po wyschnięciu zagruntuj, i jeśli jest tynk z piaskiem kwarcowym to naciągnij piasek wymieszany z wapnem na goldband łącząc z tynkiem. Po częściowym podeschnięciu wygładz packą gąbkową na mokro a po wyschnięciu przetrzyj papierem ściernym. Pomaluj farbą i śladu nie będzie. Powodzenia :)

Pozdr.