andre59 20.11.2008 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Wtedy było to niecałe 26 zł miesięcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 20.11.2008 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 ... U mnie to samo jest z wodą! Na własny koszt muszę/musimy zrobić sieć wodociągową I jak już zrobimy i nam wodociągi odbiorą to przechodzi na ich własność A przyłącza swoją drogą i tak musimy robić na własny koszt. Czy oprócz wodociągów i gazowni są jeszcze jacyś złodzieje? Dlaczego mógłbym chcieć pozostać właścicielem przyłącza gazu, kanalizacji, prądu ? Własność tych "dóbr" kojarzy mi się tylko z rachunkami za naprawę i konserwację. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 20.11.2008 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Przedsiębiorstwa energetyczne, gazowe podlegają kontroli URE i pobieraja opłaty zgodne z zatwierdzoną taryfą. Właścicielem urządzeń pomiarowych zawsze jest przedsiębiorstwo gazownicz/ZE i z tytułu obsługi/dostawy tego urządzenia pobiera opłaty stałe. W taryfach nie może być mowy o żadnych karach z tytułu braku odbioru. Klient/odbiorca ponosi jedynie opłaty stałe w wysokości zależnej od grupy taryfowej. Kary za brak lub przekroczenie zadeklarowanego poboru występują przy wyższych grupach taryfowych (zakłady produkcyjne itp.) gdzie występuje pojęcie "mocy zamówionej". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 20.11.2008 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Ale umowy sa rozne. U mnie rurka z gazem konczyła sie 80-90 m od domu. Gazownia poczatkowo chciała bym sam to sobie pociagnał lub zrobia to oni za jedyne 10.000 zl. Ale .... gdy juz domek stał i sasiad zaczal o gazie mowic, odmieniło sie im i zgodzili sie wykonac przylacza za jedyne 920 zl z zastrzezeniem, ze jesli nie bede pobierac gazu to oni beda naliczac 0,2% opłaty dziennie.Wiec pobieram ..... troche.Ciekawe jak mnie potraktuja za 1/2 roku. Zuzycie gazu bedzie za małe na W3 a na taka taryfe podpisałem umowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 20.11.2008 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Można zmienić grupę taryfową, a jeśli chodzi o umowy - z tym faktycznie jest różnie. Jak nie chce im się budować odcinka gazociągu odpowiadają w warynkach przyłączeniowych że inwestycja nie ma podstaw ekenomicznych co sugeruje, aby klienci partycypowali w kosztach budowy odcinka gazociągu, w innym przypadku czekaj tatka latka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts