Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość ZW
...

U mnie to samo jest z wodą! :evil: Na własny koszt muszę/musimy zrobić sieć wodociągową :evil: I jak już zrobimy i nam wodociągi odbiorą to przechodzi na ich własność :evil: :evil: A przyłącza swoją drogą i tak musimy robić na własny koszt.

Czy oprócz wodociągów i gazowni są jeszcze jacyś złodzieje? :lol: :lol:

Dlaczego mógłbym chcieć pozostać właścicielem przyłącza gazu, kanalizacji, prądu ?

Własność tych "dóbr" kojarzy mi się tylko z rachunkami za naprawę i konserwację.

pozdrawiam

Przedsiębiorstwa energetyczne, gazowe podlegają kontroli URE i pobieraja opłaty zgodne z zatwierdzoną taryfą. Właścicielem urządzeń pomiarowych zawsze jest przedsiębiorstwo gazownicz/ZE i z tytułu obsługi/dostawy tego urządzenia pobiera opłaty stałe. W taryfach nie może być mowy o żadnych karach z tytułu braku odbioru. Klient/odbiorca ponosi jedynie opłaty stałe w wysokości zależnej od grupy taryfowej.

Kary za brak lub przekroczenie zadeklarowanego poboru występują przy wyższych grupach taryfowych (zakłady produkcyjne itp.) gdzie występuje pojęcie "mocy zamówionej".

Ale umowy sa rozne. U mnie rurka z gazem konczyła sie 80-90 m od domu. Gazownia poczatkowo chciała bym sam to sobie pociagnał lub zrobia to oni za jedyne 10.000 zl. Ale .... gdy juz domek stał i sasiad zaczal o gazie mowic, odmieniło sie im i zgodzili sie wykonac przylacza za jedyne 920 zl z zastrzezeniem, ze jesli nie bede pobierac gazu to oni beda naliczac 0,2% opłaty dziennie.

Wiec pobieram ..... troche.

Ciekawe jak mnie potraktuja za 1/2 roku. Zuzycie gazu bedzie za małe na W3 a na taka taryfe podpisałem umowe.

Można zmienić grupę taryfową, a jeśli chodzi o umowy - z tym faktycznie jest różnie. Jak nie chce im się budować odcinka gazociągu odpowiadają w warynkach przyłączeniowych że inwestycja nie ma podstaw ekenomicznych co sugeruje, aby klienci partycypowali w kosztach budowy odcinka gazociągu, w innym przypadku czekaj tatka latka.