Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

może ktoś wie-słup na działce -służebność przesyłowa

pyza123

Recommended Posts

witam :D

mam pytanie : jak załatwić z energetyką ,której słup znajduje się na mojej działce korzystną dla mnie umowę ?

a mianowicie ,kupiłam działkę na której znajduje się słup, obecnie chcę iść do energetyki i "prosić " o zabranie słupa( choć wiem ,że tego nie zrobią)ale od sierpnia jest nowelizacja kodeksu cywilnego i możemy podobno udzielić służebności przesyłowej energetyce(dokładnie nie wiem na czym to polega)

nie ukrywam ,że idąc i podpisując umowę o przyłączenie do sieci energetycznej chciałabym załatwić to korzystnie również dla nas ale nie bardzo mam pomysł jak się za to zabrać .a jak źle zacznę to spalę sprawę .

obecnie będę też chciała przestawić słup ze środka działki na bok (ładniejszy będzie widok :D )i czy na pewno całość kosztów musimy pokrywać my(tak twierdzi energetyka)

może spotkaliście się z tego typu sprawą ....będę wdzięczna za wskazówki , :D

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Starając się o służebność przesyłu dobrze byłoby określić wysokość swoich roszczeń, bo energetyka zrobi to "pod siebie". Zleć rzeczoznawcy majątkowemu wycenę watości postawienia słupa na twojej działce (wartość podobnych działek bez słupa minus cena działek ze słupami). Wysmaruj pismo do energetyki powołując się na KC i służebność przesyłu. Najlepiej jednak do całej sprawy wziąć prawnika, bo kogo jak kogo ale prawników to energetyka ma dużo lepszych niż służby techniczne :).

Właśnie skończyłem rozmowę z bardzo miłą Panią Kierownik z gazowni (linia gazowa biegnie przez moją działkę, a ja płacę za przyłącz, chociaż komitet gazowy obiecał przyłącz gratis w zamian za użytkowanie działki). Nigdy nie słyszała aby ktokolwiek otrzymywał dzierżawne za linię na działce. Można pisać, oni to prześlą do działu prawnego w centrali, no i tylko jeszcze do sądu i już.

Wiem, wiem, słup jest dużo bardziej uciążliwy :( współczuję.

Co do słupa i lini energetycznej:

Poza "dzierżawą" jest jeszcze kwestia szkodliwości- pole elektromagnetyczne- za to należy się odszkodowanie i to nie małe.

Powierzchnia to parę metrów w promieniu linii- oczywiście zależy to od wysokości itd.

Warto zająć siętym nawet z prawnikiem gdyż można żądać odszkodowania "wstecz" chyba nawet do 10lat- oczywiście będąc właścicielem działki przez cały czas.

cześć :D

instyucja -służebności przesyłu reguluje kwestie korzystania z nieruchomości niebędącej własnościa przedsiębiorcy przesyłowego. Jeżeli macie na swoim gruncie linie gazową, ciepłociąg, energetyczna itp wystosujcie do nich pismo żądając np wypłaty odszkodowania za bezumowne korzystanie z Waszej nieruchomości oraz usunięcia tej lini z włąsnego terenu. Trzeba jadnak sprawdzic, czy "firma przesyłowa" posiada stosowne zezwolenie na umiejscowienie ciągów na nieruchomosci tj. decyzja administracyjna wydawana np. przez dawne Prezydia Rad Narodowych (najczęściej są to decyzje z lat 60 tych 70-tych, zgoda wyrażona przez właściciela na "obecność" linii w formie umowy lub oświadczenia woli, wpis do Księgi wieczystej Waszej nieruchomości - sprawdzić dział III czy są obciążenia- służebności.

Zezwolenia budowlane na wybudowanie linii energetycznych, ciepłowniczych itd (którymi na pewno dysponują firmy przesyłowe nie uprawniaja ich do budowania na Waszym terenie!!).

Wysokość odszkodowań wypłacana jest (co do zasady) na podst. operatów szacunkowych rzeczoznawców majątkowych, czyli nie będzie to kwota jaka chcecie dostać :cry: , ale kwota ustalona przez rzeczoznawcę który bierze pod uwagę uciązlliwość np. rur, komór ciepłowniczych i innych urządzeń, oraz szkody wyrzadzone przez nie.

Nalezy równiez pamiętać że taka firma przesyłowa mogła zasiedziec (przez 20- w dobrej wierze lub 30-lat w złej wierze te urządzenia na Waszym terenie.

Są to sprawy skomplikowane i radze wziąć prawnika najlepiej specjalizujacego w tej materii.

Możecie jednakl sprawdzic (żeby nie narazić się na niepotrzebne koszty prawników) czy istnieje podstawa prawna tj te zezwolenia które wymieniłam wyżej. Niech firma wam je przedstawi jesli ich nie ma ... no to do Sądu.

przepisy dot. służebności

Kodeks cywilny

"Służebność przesyłu

Art. 3051. Nieruchomość można obciążyć na rzecz przedsiębiorcy, który zamierza wybudować lub którego własność stanowią urządzenia, o których mowa w art. 49 § 1, prawem polegającym na tym, że przedsiębiorca może korzystać w oznaczonym zakresie z nieruchomości obciążonej, zgodnie z przeznaczeniem tych urządzeń (służebność przesyłu).

informacje o jednostce

tezy z piśmiennictwa

Art. 3052. §1. Jeżeli właściciel nieruchomości odmawia zawarcia umowy o ustanowienie służebności przesyłu, a jest ona konieczna dla właściwego korzystania z urządzeń, o których mowa w art. 49 § 1, przedsiębiorca może żądać jej ustanowienia za odpowiednim wynagrodzeniem.

§ 2. Jeżeli przedsiębiorca odmawia zawarcia umowy o ustanowienie służebności przesyłu, a jest ona konieczna do korzystania z urządzeń, o których mowa w art. 49 § 1, właściciel nieruchomości może żądać odpowiedniego wynagrodzenia w zamian za ustanowienie służebności przesyłu.

Art. 3053. §1. Służebność przesyłu przechodzi na nabywcę przedsiębiorstwa lub nabywcę urządzeń, o których mowa w art. 49 § 1.

§ 2. Służebność przesyłu wygasa najpóźniej wraz z zakończeniem likwidacji przedsiębiorstwa.

§ 3. Po wygaśnięciu służebności przesyłu na przedsiębiorcy ciąży obowiązek usunięcia urządzeń, o których mowa w art. 49 § 1, utrudniających korzystanie z nieruchomości. Jeżeli powodowałoby to nadmierne trudności lub koszty, przedsiębiorca jest obowiązany do naprawienia wynikłej stąd szkody.

Art. 3054. Do służebności przesyłu stosuje się odpowiednio przepisy o służebnościach gruntowych.

pozdrawiam

Małgośka

Małgosiu dziękuję za odpowiedź :D

prawdę powiedziawszy to o odszkodowania nie chcemy się dochodzić (tym bardziej ,że działkę mamy dopiero od roku) ale obecnie będę zawierać umowy o wszystkie media ( a oprócz słupa mamy pod ziemią rury od gazu) . same urządzenia nie blokują nam budowy ,ale może uda nam się zawrzeć jakieś w miarę korzystne umowy ( np myślę ,że może nie liczyli by nam opłaty przesyłowej w prądzie :oops: a gazownia mogłaby nas do sieci podłączyc bezpłatnie ..........hehehe...marzenie ściętej głowy

jednak jak nie spróbujemy to nie będziemy wiedzieć ....a jak coś załatwię to napisze , bo wiele jest takich osób

........

mniej więcej już wiem o czym rozmawiać ....z tym ,że mam dylemat bo całkowicie nie mam pojęcia jakiego rodzaju kwoty wchodzą za służebność przesyłową ....gdzieś czytałam ,że rocznie jest to 4% wartości nieruchomości działki(gdyż wyliczyli,że o tyle % spada jej wartość )ale czy to prawda ???

liczę połowę ceny niż to co zapłaciliśmy za działkę a od tej połowy 4 % toi byłoby to ok 2200 ROCZNIE więc może warto ???? a jak nie to może choć mogą nas podłączać bezpłatnie ----coś za coś ----- :oops:

pozdrawiam

Pyza

to ile za służebnosć przesyłu jest uzależnione od rodzaju uciążliwości jakią ponoszą właściciele, od lokalizacji . Określa to rzeczoznawca majątkowy. Proponuje Ci porozmawiać z rzeczoznawcą który wyceniał taką służebność. Zawsze jednak możesz rządać więcej a potem zejść z ceny :wink: .

O odszkodowanie możesz wystąpić od mometu kiedy stałąś się włąścicielem :wink: . A jak go nie chcesz to faktycznie niech idą na inne ustępstwa :D

pozdrawiam

małgośka

Mamy podobny problem. Kupiliśmy działkę wzdłuż której idą ciągi rur wod-kan i gazowe. Spowodowało to, że musieliśmy dobrać projekt, który zmieściłby się na działce i według projektu działki złożonego łącznie z projektem domu, na tym odcinku możemy sobie posiać trawkę...

Generalnie nie stwarzało to nam większego problemu, ale do czasu...

Wczoraj zastaliśmy na działce wbity słup, bo na środku pasa rur mamy przyłącze wod-kan do posesji znajdującej się po sąsiedniej stronie. W księgach wieczystych nie mamy wpisanych żadnych służebności, więc zastanawiamy się, jak ugryźć temat pozbycia się przyłącza z cudzą studzienką (właśnie została odkopana przez panów- niewidków, o czym też nie zostaliśmy powiadomieni). Nie ukrywam, że dopływ gotówki za korzystanie z nasze działki też by się przydał :oops:

Przeraża mnie takie podejście do sprawy - chcę mieć gaz, wodę, kanalizę, deszczówkę ale won mi z działki. Najlepiej wiaderkiem. Co innego uciążliwe lokalizowanie mediów na środku działki, a co innego logiczne położenie równolegle do granicy od strony drogi. Gdzieś te media muszą być zlokalizowane.

Najlepiej to kupić za grosze działke ze słupem na środku i sądzić się z ZE o kasę (nie trzeba będzie pracować - będą płacić dzierżawę).

i tu się mylisz.

Jeśli jest możliwość zrobienia przyłącza w miejscu dostępnym bez konieczności wchodzenia na czyjś teren, to należy to zrobić

po drugie, jeśli nie da rady, to wchodząc na MÓJ teren należy się grzecznie zapytać, a nie pakować się z butami, bo jak ktoś do mnie z buta i to ja podobnie zareaguję.

GAZIO- pozwolisz się skopać i podziękujesz za to??? Bez pozdrowień

i tu się mylisz.

Jeśli jest możliwość zrobienia przyłącza w miejscu dostępnym bez konieczności wchodzenia na czyjś teren, to należy to zrobić

po drugie, jeśli nie da rady, to wchodząc na MÓJ teren należy się grzecznie zapytać, a nie pakować się z butami, bo jak ktoś do mnie z buta i to ja podobnie zareaguję.

GAZIO- pozwolisz się skopać i podziękujesz za to??? Bez pozdrowień

I tu się mylicie. Kto i kiedy miał się pyzy123 zapytać?

Takie uzgodnienia zostały zapewne poczynione z poprzednim właścicielem działki.

Pyza123 wyraźnie pisze:

....kupiłam działkę na której znajduje się słup,...

intencje są także wyraźnie okreslone:

....nie ukrywam ,że idąc i podpisując umowę o przyłączenie do sieci energetycznej chciałabym załatwić to korzystnie również dla nas ale nie bardzo mam pomysł jak się za to zabrać .a jak źle zacznę to spalę sprawę ....

Ja również projektuję i buduję główie gazociągi. Bywały przypadki, że przez jednego pieniacza gazu nie miała cała ulica.

Pewnie, zawsze można zerwać asfalt i położyc łatę, ale kto za to zapłaci, jak ta droga będzie potem wyglądała i ile będzie kosztowało przyłaczenie sie do sieci biegnącej środkiem asfaltowej ulicy (trzeba znaleźć miejsce na wodę, kanalizę, prąd, telekomunikację, gaz.)

Świadomość ludzi jest duuuużo mniejsza niż ich apetyt na KASĘ!!!

Ja mam podobny problemz magistrala gazową.

napisałem pismo dpo gazowni z wnioskiem o przesunięcie magistrali bądz czynsz dzierżawy w odpowiedzi dostałem, iż przesunięcie nie jest możliwe i że proponują ustanowienie służebności ale muszę wyrazić zgodę na wejscie rzeczoznawcy na działkę. Wycena ma byc robiona około m-c więc czekam na odpowiedz.

Napiszę jak bede coś miał.

Pozdrawiam

widzę ,że tu ostra dyskusja się zrobiła :)

gazio

co cię przeraża? jakie podejście do sprawy ?.....chyba czegoś nie rozumię .

gazio ,nie wiem coś taki nerwowy,bo nie wyczytałam tu nic o żadnym pieniactwie ,ani o utrudnianiu komukolwiek korzystania z mediów z mojej strony lub innych osób co tu napisały .

wierzę ,że mogłeś się spotkać z różnymi pieniaczami ,ale nie generalizuj ludzi i nie wrzucaj wszystkich do jednego worka

przyznam ,że przykro mi ,że tak cię to wstrząsa, bo wg mnie to nie ma w tym nic zdrożnego ,że jako właściciele działek udostępniający ogromnym ZMONOPOLIZOWANYM przedsiębiorstwom(którym płacimy za wszelkie usługi normalne należności )możemy domagać się jakiś ulg

niby dlaczego nie?????czy to są przedsiębiorstwa nie dochodowe?czy to jest robione w czynie społecznym? z opłat podatników . NIE, NIE i jeszcze raz NIE ...więc nie myl pojęć.

osoba prowadząc działalność , nie otrzyma bezpłatnie możliwości korzystania z ziemi pod parking strzeżony , bo ten parking będzie dochodowy ,więc najzwyczajniej w świecie będzie musiała płacić za dzierżawę ziemi ( itd , itp)

i nie chodzi mi tu o to,żebym udowadniała ci moją rację , bo jasne ,że każdy z nas może mieć swoje zdanie , ale myślę ,że miałeś zły dzień wpisując się ,bo chyba z natury nie można być takim zgorzkniałym