gazio 03.12.2008 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Zawodowo zajmuję sie projektowaniem i budową gazociągów i mam kontat z bardzo różnorodnym podejściem do sprawy właścicieli gruntów. Generalnie projektując zmierza się do tego, by nie wpłynąć na dotychczasowy sposób użytkowania działki, lub wpłynąć w sposób minimalizujące ewentualne utrudnienia. Sieci rozdzielcze lokalizowane są zwykle w pasach drogowych, lecz często brakuje tam miejsce, lub stopień utwardzenia pasów drogowych utrudnia, a często wręcz uniemożliwia lokalizowanie tam mediów. Konieczne jest wówczas zlokalizowanie mediów w gruntach prywatnych. Projektuje się to zwykle w pasie, ktróry nie może być zabudowany nie ograniczając zagospodarowanie działki. W takich przypadkach nie widzę powodu, by właściciel urządzenia płacił dzierżawę za zlokalizowanie tam swoich urządzeń. Każdorazowo projektant na etapie projektowania uzgadnia z właścicielami lokalizację i warunki umiejscowienia na jego gruncie urządzeń. Chęć zysku niektórych właściceli gruntów odbija się im czasem czkawką, kiedy to w wyniku swoich roszczeń finansowych rurociąg lokalizowane jest daleko poza jego działką i następnie musi płacić wysoką opłatę przyłaczeniową. Podstawa to rozsądek z obu stron. Zaprojektoałem i wybudowałem kilkaset kilometrów sieci rozdzielczych i przesyłowych. Zawsze właściciele działek brali udział w decydowaniu o trasie rurociągu na ich działce, uzgadniano termin rozpoczęcia prac, a po ich zakończeniu otrzymywali odszkodowanie za zniszczenia. NIKT NIE POBIERA OPŁAT Z TYTUŁU DZIERŻAWY. Osoby z takimi oczekiwaniami omijamy szerokim łukiem. Nie porównujmy parkingu czy też słupa energetycznego do wodocigu czy gazociągu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy2008 20.07.2009 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 gazio twój post dał mi dużo do myślenia. na swojej działce mam gazociąg i początkowo też myślałem o załatwieniu jakieś dzierżawy lub czegoś podobnego, aby podreperować budżet domowy. lecz z drugiej strony również jestem zainteresowany posiadaniem przyłącza gazowego do domu - na razie korzystam z LPG co nie jest najtańszym rozwiązaniem. ten gazociąg idzie przez całą wieś w odległości około 100 m od drogi (przez pola) a we wsi nie ma gazu. wydaje mi się że to jest jakaś linia przesyłowa. czy przyłącza gazowe moga być wykonywane tylko z określonych lini, czy muszą być jakieś podstacje, itp. czy mam szansę na podpisanie umowy z gazownią na dostawę gazu i wykonanie przyłącza. z tego co słyszałem to mieszkańcy kiedyś już robili takie podejścia, ale może są przepisy na które można się powołać aby gazowni było trudniej odmówić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 20.07.2009 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 Domniemywam, że ów gazociąg o którym piszesz jest gazociągiem wysokoprężnym z którego bez stacji redukcyjnej i sieci rozdzielczej nie ma możliwości przyłączenia Odbiorcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy2008 20.07.2009 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 możesz mieć rację. wskazywała by na to odległość gazociągu od chociażby drogi. w związku z tym czy jest szansa na zmuszenie gazowni do postawienia takich urządzeń - np dlatego że korzystają z mojej i sąsiadów działki (gdyby jakimś zrządzeniem losu udałoby mi się zebrać wszystkich sąsiadów razem?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endriuszka 21.07.2009 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 ktos juz wystosował taki pisemko i czy coś wygraŁ ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 21.07.2009 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Moim zdaniem w tym wątku (z innego forum) jest bardzo ciekawa dyskusja na temat z tego wątku FM:http://www.forum.prawnikow.pl/11970.htmIm dalej (w głąb wątku) tym dyskusja jest ciekawsza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 24.07.2009 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 witamMam podobny problem. Kiedyś opiszę a na razie będę śledził temat i trzymał za was kciuki. Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endriuszka 13.10.2009 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 I COS drgeneło w temacie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panmino 20.11.2009 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 instyucja -służebności przesyłu reguluje kwestie korzystania z nieruchomości niebędącej własnościa przedsiębiorcy przesyłowego. Jeżeli macie na swoim gruncie linie gazową, ciepłociąg, energetyczna itp wystosujcie do nich pismo żądając np wypłaty odszkodowania za bezumowne korzystanie z Waszej nieruchomości oraz usunięcia tej lini z włąsnego terenu. Trzeba jadnak sprawdzic, czy "firma przesyłowa" posiada stosowne zezwolenie na umiejscowienie ciągów na nieruchomosci tj. decyzja administracyjna wydawana np. przez dawne Prezydia Rad Narodowych (najczęściej są to decyzje z lat 60 tych 70-tych, zgoda wyrażona przez właściciela na "obecność" linii w formie umowy lub oświadczenia woli, wpis do Księgi wieczystej Waszej nieruchomości - sprawdzić dział III czy są obciążenia- służebności. Zezwolenia budowlane na wybudowanie linii energetycznych, ciepłowniczych itd (którymi na pewno dysponują firmy przesyłowe nie uprawniaja ich do budowania na Waszym terenie!!). Wysokość odszkodowań wypłacana jest (co do zasady) na podst. operatów szacunkowych rzeczoznawców majątkowych, czyli nie będzie to kwota jaka chcecie dostać , ale kwota ustalona przez rzeczoznawcę który bierze pod uwagę uciązlliwość np. rur, komór ciepłowniczych i innych urządzeń, oraz szkody wyrzadzone przez nie. Nalezy równiez pamiętać że taka firma przesyłowa mogła zasiedziec (przez 20- w dobrej wierze lub 30-lat w złej wierze te urządzenia na Waszym terenie. Są to sprawy skomplikowane i radze wziąć prawnika najlepiej specjalizujacego w tej materii. Możecie jednakl sprawdzic (żeby nie narazić się na niepotrzebne koszty prawników) czy istnieje podstawa prawna tj te zezwolenia które wymieniłam wyżej. Niech firma wam je przedstawi jesli ich nie ma ... no to do Sądu. przepisy dot. służebności Kodeks cywilny "Służebność przesyłu Art. 3051. Nieruchomość można obciążyć na rzecz przedsiębiorcy, który zamierza wybudować lub którego własność stanowią urządzenia, o których mowa w art. 49 § 1, prawem polegającym na tym, że przedsiębiorca może korzystać w oznaczonym zakresie z nieruchomości obciążonej, zgodnie z przeznaczeniem tych urządzeń (służebność przesyłu). informacje o jednostce tezy z piśmiennictwa Art. 3052. §1. Jeżeli właściciel nieruchomości odmawia zawarcia umowy o ustanowienie służebności przesyłu, a jest ona konieczna dla właściwego korzystania z urządzeń, o których mowa w art. 49 § 1, przedsiębiorca może żądać jej ustanowienia za odpowiednim wynagrodzeniem. § 2. Jeżeli przedsiębiorca odmawia zawarcia umowy o ustanowienie służebności przesyłu, a jest ona konieczna do korzystania z urządzeń, o których mowa w art. 49 § 1, właściciel nieruchomości może żądać odpowiedniego wynagrodzenia w zamian za ustanowienie służebności przesyłu. Art. 3053. §1. Służebność przesyłu przechodzi na nabywcę przedsiębiorstwa lub nabywcę urządzeń, o których mowa w art. 49 § 1. § 2. Służebność przesyłu wygasa najpóźniej wraz z zakończeniem likwidacji przedsiębiorstwa. § 3. Po wygaśnięciu służebności przesyłu na przedsiębiorcy ciąży obowiązek usunięcia urządzeń, o których mowa w art. 49 § 1, utrudniających korzystanie z nieruchomości. Jeżeli powodowałoby to nadmierne trudności lub koszty, przedsiębiorca jest obowiązany do naprawienia wynikłej stąd szkody. Art. 3054. Do służebności przesyłu stosuje się odpowiednio przepisy o służebnościach gruntowych. pozdrawiam Małgośka Witam, Mam problem z rurociągiem na działce. Sprawdziłem, w księdze wieczystej nie ma wzmianki o służebności, ani żadnego innego wpisu dot. gazu. Nie ma także umowy lub podobnych dokumentów, więc wydawać by się mogło, że jest cień szansy na odszkodowanie. Wcześniej grunty orne, dziś w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego działka budowlana, z wyłączeniem pasa o szer. 28m, przecinającego działkę na skos. Wiem, że sam nie dam rady tego pociągnąć. Są jakieś firmy prawnicze specjalizujące się w tego typu sprawach? Gdzie szukać prawnika, który miałby doświadczenie w tego typu sprawach? Mieszkam w okolicach Częstochowy. Pozdrawiam, Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukaszny 11.01.2010 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Moim zdaniem w tym wątku (z innego forum) jest bardzo ciekawa dyskusja na temat z tego wątku FM: http://www.forum.prawnikow.pl/11970.htm Im dalej (w głąb wątku) tym dyskusja jest ciekawsza... A tu jest tak jakby podsumowanie tamtej dyskusji z odniesieniem się do orzecznictwa: http://www.portal.prawnikow.pl/prawo-cywilne/568-supy-na-dziace-poradnik.html I proszę zwrócić uwagę na ostatnie orzeczenie SN w zakresie zasiedzenia przez ZE. To orzeczenie zdecydowanie rozwiewa wszelkie wątpliwości, że powoływanie się przez ZE na zasiedzenie jest błędne i można walczyć o odszkodowania i/lub o usunięcie bez względu na datę posadowienia słupów na działce: http://forum.prawnikow.pl/Zasiedzenie-sluzebnosci-przez-t78594.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panmino 12.01.2010 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Przystępuję do wyceny służebności z uwagi na rurociąg wysokiego ciśnienia na mojej działce. Działka w 2006 roku zmieniła charakter z rolnej na budowlaną. Jaką przyjąć należy służebność za m2 za grunty rolne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukaszny 12.01.2010 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 W granicach 2 zł za m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapan 13.01.2010 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 wartość ograniczonego prawa rzeczowego jakim jest służebność szacuje rzeczoznawca majątkowy. Jest pochodną klasy gleby, rodzaju służebności, stopnia utrudnienia korzystania z działki jeśl;i zrobi to metodą dochodową. W przypadku metody porównawczej liczą się wartości takich praw w zawartych transakcjach w okolicy. Może to i 2 zł, a może 4. Niby 2 zł różnicy ale też 100% różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panmino 22.02.2010 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Planowałem policzyć 1zł x il.m2 x 12m-cy x 10lat, ale wychodzą mi ogromne kwoty, rzędu 370tys. zł, których raczej nikt nie dostaje. Przeczytałem też, że :"Przepisy ustawy o gospodarce nieruchomościami ustalają stawki procentowe służące do ustalania opłaty rocznej za użytkowanie wieczyste:... za nieruchomości gruntowe oddane na cele mieszkaniowe, na realizację urządzeń infrastruktury technicznej i innych celów publicznych oraz działalność sportową - 1 % ceny"Znalazłem także skomplikowane wzory używane przez rzeczoznawców, ale mnie o to nie chodzi, bo i tak "gazownia" będzie moje wyliczenia podważać i wezwie swojego rzeczoznawcę. Pisząc roszczenie nie chcę wyjść na złodzieja - idiotę, i tyle:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekf_ne 22.02.2010 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Witam, przeczytałem wszystkie Wasze spostrzeżenia uważnie. Niestety ja mam powiązany z waszymi problem.Otóż zakupiłem dwie sąsiadujące ze sobą działeczki. Na pierwszej stoi dom, który zamierzam rozbudować, jednak na drugiej działce stoi słup energet. z którego tylko do mnie doprowadzony jest prąd. Wszystko byłoby ok, gdybym nie chciał dobódówki właśnie od strony przyłącza na szczycie. Oczywiaste jest, iż nikt nie da mi pozwolenia na budowę pod i na około lini z prądem. wpadłem na pomysł, aby doprowadzić prąd od słupa do domu ziemią, lub postawić przy granicy między działkami skrzynkę (wraz z licznikiem). Czy za ten pomysł sam będę musiał za wszystko płacić, czy mogę liczyć na pomoc ze strony energetyki. Czy są jakieś regulacje, że do licznika muszą doprowadzić na własny koszt, czy ja też za to będę płacił?? Proszę o wszelkie rady! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rodo 11.06.2010 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 Mam słup na działce. Podobno ma być usuwany, bo będzie budowana obwodnica i najprawdopodobniej puszczane wszystko będzie ziemią. Czy ktos wie jak cos takiego sie odbywa, czy za to że poryjami pół działki powinnam dostać odszkodowanie lub za to ze puszczą wszystko ziemią?proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
honefoss 11.06.2010 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 Dostaniesz szkodę za faktyczne straty. Czyli np za zniszczone plony - jesli cos tam uprawiasz. A tak swoją drogę, to nie rozumiem cię. Ludzie mający słupy na działce marzą o tym zeby ZE im je usunął czyli okablował teren, walczą o to latami w sądzie albo kablują za ciężkie pieniądze na własny koszt - wszystko żeby tylko odzyskac swoją działkę. Tobie chcą to zrobić gratis i bez proszenia a ty jeszcze szukasz dziury w całym??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rodo 14.06.2010 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Tak chcem, żeby go usunęli. Tylko, że zabrali się za to teraz jak mam juz zagospodarowana działke i wszystko zniszczą. Ciesze sie, że go będą usuwać sami i za darmo i że nie muszę sie o to sądzic. Ale za to że teraz wejdą na mój teren i częśc zniszcza tez chciałabym jakies odszkodowanie. Podobno jest jakis art,. który mówi, że ni emoznba zakazać wejscia na swój teren?ale czy za takie bezpłatne usuwanie słupa co wiąze sie ze zniszczeniami terenu cos placą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Keraj1 15.06.2010 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Tu jest kilka porad prawnych na pytania dotyczące istalacji przesyłowych na nieruchomościhttp://www.poradaprawna.pl/lista_porad.html?section=0&tag=urz%C4%85dzenie+przesy%C5%82owe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
honefoss 15.06.2010 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Tak chcem, żeby go usunęli. Tylko, że zabrali się za to teraz jak mam juz zagospodarowana działke i wszystko zniszczą. Ciesze sie, że go będą usuwać sami i za darmo i że nie muszę sie o to sądzic. Ale za to że teraz wejdą na mój teren i częśc zniszcza tez chciałabym jakies odszkodowanie. Podobno jest jakis art,. który mówi, że ni emoznba zakazać wejscia na swój teren?ale czy za takie bezpłatne usuwanie słupa co wiąze sie ze zniszczeniami terenu cos placą? W takim razie źle zadałaś pytanie. Za wyrządzone szkody typu zniszczone rośliny, płot czy inne budowle oczywiście należeć się bedzie odszkodowanie. Powinno to być napisane w zgodzie na wejście na twój teren który na pewno podsuną ci do podpisania - jesli nie będzie, to trzeba się domagać dokładnego wyliczenia strat które poniesiesz i podpisywać tylko zgodę która wyraźnie określa twoje żądania odszkodowawcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts