PAFKA 19.10.2003 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2003 Nie wiem gdzie tkwi problem ale opłty miesięczne za gaz cwu + kuchenka to 130 pln .moi znajomi ,rodzice i sąsiedzi nie przekraczają 60 pln.Gaz gz50 ,nowy dom ,vaillant z zasobnikiem 120.Rodzina to 2 dorosłe 2 dzieci.Używamy prysznica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.10.2003 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2003 kuchenka gazowa to pewnie 10-15 m^3, pozostałe to cwu. przyczyn może być kilka oprócz tego, że poprostu tyle zużywasz. Przyczyny, niektóre wymienione lub wszystkie razem : 1. płomyk dyżurny w piecu zużywa niemało gazu - jeśli go masz, 2. długie odcinki rur i brak cyrkulacji - nie dość, że spuszczasz dużo zimnej wody do kanalizacji, to ciepła zostaje Ci w rurkach, 3. brak cyrkulacji wody, 4. brak izolacji rurek ciepłej wody, 5. brak zegara sterującego utrzymaniem temp. cwu, 6. kiepski zasobnik - słabo izolowany w chłodnym pomieszczeniu, 7. nie myślę nawet o nieszczelnej instalacji gazowej, 8. nie ogrzewasz domu gazem i jesteś w tej wyższej taryfie opłat, 9. może piec c.o. można doregulować, inne, które nie przychodzą mi do głowy Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 19.10.2003 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2003 Jeśli masz cyrkulację to właśnie ona może być winna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.10.2003 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2003 racja, ale przy braku sterowania ( ciągła praca cyrkulacji ) i np. braku ocieplenia rurek.Czyli mamy właściwie ogrzewanie pomieszczeń. jak widać prosta diagnoza nie jest możliwa. Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAFKA 19.10.2003 15:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2003 1.płomyka brak2.koyłownia pod kuchnią i łazienką3.cyrkulacji brak 4.owszem beak izolacji ale jast ich ok 5m 5.temp wody w zasobniku ustawiona na 60*C6.temp w kotłpwni ok 22*C i raczej niezauważam żeby zasobnik gdzieś oddawał ciepło7.instalacja szczelna8.dom ogrzewany gazem9.żeliwny 24kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAFKA 19.10.2003 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2003 A propo ile wy płacicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 19.10.2003 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2003 PafkaGdzie masz umiejscowiony sterownik. Czy masz go ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAFKA 19.10.2003 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2003 na zasobniku jest takie pokrętło od 1-8 ja mam na 4 i na termometrze na zasobniku jest 60 *C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAFKA 20.10.2003 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 VPSJeśli jesteśmy przy Vaillancie to mam jeszcze jedno pytanko.Piec vk30 z regulatorem pokojowym vrt 240 ale myśle o jakiejś pogodówce,tylko nie wiem czy faktycznie są związane z tym oszczędności a jak tak to mniej więcej jakie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts