Rafal111 20.11.2008 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Czy są jakieś za i przeciw przy kominka z szamotem czy bez?Zauważyłęm że te droższe/lepsze firmy maja kominki z wkładem szamotowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek_w 20.11.2008 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Poszukaj na forum bo już było, jak ja szukałem kominka dla siebie. Obecnie mam taki wolnostojący, czyli po prostu kozę z kaflami ale palenisko ma od środka wyłożone szamotem. Bynajmniej nie narzekam. Podobno jest lepsze spalanie drewna bo szamot utrzymuje długo wysoką temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin1978 20.11.2008 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Pozatym wkład z szamotem wyglada lepiej niz kawałek zeliwa. I jest to czesc wymienna w razie czego. A ze spalanie lepsze i toszke akumuluje cieplo to inna sprawa. Ja u siebie mam wklad z szamotem i nie wyobrazam sobie innego. Jakos wkład bez tego wyglada szajsowato Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 20.11.2008 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Ja mam kominek bez wkładu szamotowego. Szamotu tego zwykle jest niewiele, więc za dużo tego ciepła nie zakumuluje. Poza tym szamot się wypala...Kupiłem markowy, dobrej jakości wkład i świadomie zrezygnowałem z wkładki szamotowej...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 20.11.2008 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Czy są jakieś za i przeciw przy kominka z szamotem czy bez? Zauważyłęm że te droższe/lepsze firmy maja kominki z wkładem szamotowym. z markowych popularnych to raczej tylko spartherm ma szamot a pozostałe czyli jotul, dovre i polskie tarnaw/vy nie..... co do różnic - dyskutowalne - co się komu bardziej podoba mnie akurat spartherm )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
escape 20.11.2008 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Zdecydowanie stal+szamot lepsze spalanie,kumulacja ciepła znacznie dłużej niż żeliwo ,ładny wygląd .....na codzien palę w sklepie w Bodarcie i dla mnie osobiście niema lepszego wkładu i moge polecić kolejno Bodart&Gonay,Chazelles,MCZ (wkładka alutec tytan z aluminium),Fondis,Spartherm,Supra,Sparke.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal111 04.12.2008 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Padło na Spartherma Bravo ale ... zostaliśmy oszukani przez firmę Aka z Częstochowy która od początku nie wiedziała co sprzedaje. Czy wkład jest z szamotem czy z vernikulitem. Zapłaciliśmy zaliczkę i po tygodniu czekania niby dostali wkład. Oglądamy i ... szczena mi opadła co chcieli nam wcisnąć: na dole pomarańczowy wkłada a z boków biały , widac jakby przedszkolak go właśnie poukładał - jakiś postrzepiony. Wstrętnie to wygladało jak na niemieckie wykonanie. Pan zaczął ściemniać że taki dostali, że często są inne kolory na dole i boku. Zadzwoniliśmy do Spartherma i okazało sie że Bravo nie ma wogóle z szamotem tylko vernikulitem. Gość z AKA sam widocznie zmienił vernikulit na szamot ( jesli to był szamot, ba sami nie wiedzą czym to się różni i w jakim kominku co jest) i chciał nam ten szajs wcisnąć. Z ponad 5000zł chcieli nas oszukać i wcisnąć badziewie. Ostrzegam przed tą firmą. Ale teraz nadal zostaje z wyborem. Czas straciłem a kominka nadal nie mam, a zależy mi na kominku z szamotem i sztywnym doprowadzeniem powietrza. Cena wzrosła z 2000zł na początku ( te żeliwne z Obi odpuściłem już) do 5000zł i to jeszcze mało bo się okazuje że nie ma takiego kominka. I za 5000zł gotówką chcieli mnie oszukać - co za czasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin1978 04.12.2008 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Zobacz moze cos z Hajduka. Ja mam Prisme i pali sie az miło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
escape 04.12.2008 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Padło na Spartherma Bravo ale ... zostaliśmy oszukani przez firmę Aka z Częstochowy która od początku nie wiedziała co sprzedaje. Czy wkład jest z szamotem czy z vernikulitem. Zapłaciliśmy zaliczkę i po tygodniu czekania niby dostali wkład. Oglądamy i ... szczena mi opadła co chcieli nam wcisnąć: na dole pomarańczowy wkłada a z boków biały , widac jakby przedszkolak go właśnie poukładał - jakiś postrzepiony. Wstrętnie to wygladało jak na niemieckie wykonanie. Pan zaczął ściemniać że taki dostali, że często są inne kolory na dole i boku. Zadzwoniliśmy do Spartherma i okazało sie że Bravo nie ma wogóle z szamotem tylko vernikulitem. Gość z AKA sam widocznie zmienił vernikulit na szamot ( jesli to był szamot, ba sami nie wiedzą czym to się różni i w jakim kominku co jest) i chciał nam ten szajs wcisnąć. Z ponad 5000zł chcieli nas oszukać i wcisnąć badziewie. Ostrzegam przed tą firmą. Ale teraz nadal zostaje z wyborem. Czas straciłem a kominka nadal nie mam, a zależy mi na kominku z szamotem i sztywnym doprowadzeniem powietrza. Cena wzrosła z 2000zł na początku ( te żeliwne z Obi odpuściłem już) do 5000zł i to jeszcze mało bo się okazuje że nie ma takiego kominka. I za 5000zł gotówką chcieli mnie oszukać - co za czasy To może zastanów się nad Sparke na 100% jest z szamotem i doprowadzenem powietrza a i wygląd ma bardzo ładny i dobrze wykonany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal111 04.12.2008 15:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 słyszałem ze Sparke to Spartherm kilka lat wczesniej czyli zacofany troszke wizualnie i technicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 04.12.2008 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 słyszałem ze Sparke to Spartherm kilka lat wczesniej czyli zacofany troszke wizualnie i technicznie jak zaczynali robili lepiej w sparke brakuje uszczelki, i tak bierze powietrze z pomieszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts