Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewacz pojemnościowy elektryczny i G12

JanWerbinski

Recommended Posts

Taryfa G12 i ogrzewacz np 80 litrów.

Plan A

Zakup Siemens DG80035P

http://www.siemens-agd.pl/?5=DG80035P&25=3337

który ma sterowanie na dwie taryfy. Niestety nie ma na stronie instrukcji, a w żadnym sklepie sprzedawca nie umie odpowiedzieć na pytanie, czy on potrafi włączyć się na tanią taryfę w nocy, A TAKŻE W DZIEŃ. Np Ariston z wyświetlaczem można ustawić tylko jeden okres taniego prądu na dobę, a jak wiadomo G12 ma też tani prąd w dzień. Ariston odpada, a Siemens?

Plan B

Zakup tańszego boilera ze sterowaniem elektronicznym czy zwykłym?

Podłączenie programatora czasowego.

Wychodzi dużo taniej, ale programator w wilgotnej łazience, to moim zdaniem niebezpieczeństwo.

Ktoś to przeanalizował? Czy przy naprawdę malym zapotrzebowaniu na wodę (tylko łazienka) i za dużym kotle, da się grzać tylko w taniej taryfie po południu i w nocy i mieć jeszcze 40 stopni wieczorem przed ponownym grzaniem?

witam!

My mamy zasobnik 200l z programatorem czasowy. Zasobnik stoi jednak w kotłowni - tu zrozumiałam, że w łazience? Wodę grzejemy do ok. 40 stopni w nocy i dwie h w ciągu dnia (w taniej taryfie). Czasami - zwłaszcza w zimne miesiące - wieczorem nie starcza wody (4 osoby), tzn.: jest za zimna i trzeba dogrzać, ale nie jest to standard.

Gwoli dodatkowych wyjaśnien higienicznych :lol: - ja kapię się (prysznic) rano i wieczorem, dzieci wieczorem, mąż albo rano, albo wieczorem (czyli raz dziennie)

mam nadzieję, że pomogłam

pozdrawiam

80 litrowe bojlere Siemensa są trzy.

Na Ceneo odpowiednio ceny od 520 za zwykły, 620 elektroniczne sterowanie temperaturą, 950 z wyświetlaczem i programowaniem taryfy. Prawie się zdecydowałem na ten trzeci, ale to trochę kupowanie kota w worku.

Z tego co Tomaszka piszesz, to na moje potrzeby powinno wystarczyć. W tym najdroższym Siemensie, oraz Aristonie jest funkcja eco, która zapewnia wodę 40 stopni nawet poza tanią taryfą. Jak rozumiem, pełne 60 czy inne wysokie ustawienie jest osiągane tylko w taniej taryfie.

Nie wiem, czy warto dopłacić 300 zł za bajery, jeżeli konstruktorzy Siemensa być może popełnili taki sam głupi błąd, jak projektanci Aristona?