JanWerbinski 20.11.2008 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Taryfa G12 i ogrzewacz np 80 litrów. Plan AZakup Siemens DG80035Phttp://www.siemens-agd.pl/?5=DG80035P&25=3337który ma sterowanie na dwie taryfy. Niestety nie ma na stronie instrukcji, a w żadnym sklepie sprzedawca nie umie odpowiedzieć na pytanie, czy on potrafi włączyć się na tanią taryfę w nocy, A TAKŻE W DZIEŃ. Np Ariston z wyświetlaczem można ustawić tylko jeden okres taniego prądu na dobę, a jak wiadomo G12 ma też tani prąd w dzień. Ariston odpada, a Siemens? Plan BZakup tańszego boilera ze sterowaniem elektronicznym czy zwykłym?Podłączenie programatora czasowego.Wychodzi dużo taniej, ale programator w wilgotnej łazience, to moim zdaniem niebezpieczeństwo. Ktoś to przeanalizował? Czy przy naprawdę malym zapotrzebowaniu na wodę (tylko łazienka) i za dużym kotle, da się grzać tylko w taniej taryfie po południu i w nocy i mieć jeszcze 40 stopni wieczorem przed ponownym grzaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszka 20.11.2008 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 witam! My mamy zasobnik 200l z programatorem czasowy. Zasobnik stoi jednak w kotłowni - tu zrozumiałam, że w łazience? Wodę grzejemy do ok. 40 stopni w nocy i dwie h w ciągu dnia (w taniej taryfie). Czasami - zwłaszcza w zimne miesiące - wieczorem nie starcza wody (4 osoby), tzn.: jest za zimna i trzeba dogrzać, ale nie jest to standard. Gwoli dodatkowych wyjaśnien higienicznych - ja kapię się (prysznic) rano i wieczorem, dzieci wieczorem, mąż albo rano, albo wieczorem (czyli raz dziennie) mam nadzieję, że pomogłam pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 20.11.2008 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Dobre pytanie- to o Boiler siemensa, też się podpinam pod to, bo i my rozważamy to urządzenie, kolejnym to jest GALMET- model HEROS, Janie- a jaka jest cena u sprzedawcy tego Siemensa?? (bo katalog producenta podaje na 1240zł) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 20.11.2008 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 80 litrowe bojlere Siemensa są trzy. Na Ceneo odpowiednio ceny od 520 za zwykły, 620 elektroniczne sterowanie temperaturą, 950 z wyświetlaczem i programowaniem taryfy. Prawie się zdecydowałem na ten trzeci, ale to trochę kupowanie kota w worku. Z tego co Tomaszka piszesz, to na moje potrzeby powinno wystarczyć. W tym najdroższym Siemensie, oraz Aristonie jest funkcja eco, która zapewnia wodę 40 stopni nawet poza tanią taryfą. Jak rozumiem, pełne 60 czy inne wysokie ustawienie jest osiągane tylko w taniej taryfie. Nie wiem, czy warto dopłacić 300 zł za bajery, jeżeli konstruktorzy Siemensa być może popełnili taki sam głupi błąd, jak projektanci Aristona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 22.11.2008 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 Dzwoniłem do Siemensa. Niestety również ich projektanci się nie popisali inteligencją i jest możliwa tylko jeden okres taniego prądu na dobę. Zatem zamiast kosztownego niewypału zamawiam tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts