Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przypisy do Historii Szałasu ...

Fenix999

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zobaczymy czy wystarczy tego przy naszym hulaszczym trybie ich wydawania na budowę . :roll: A małży zdrowie dopisuje. Zresztą to dopiero ósmy miesiąc. Jesteśmy na etapie finiszowania z wyborem wózka , łożećzka i innych mebelków. :wink:

Ja jestem optymistka (czasem niezdrowa), ale chyba nie planujesz sie wybudować przed porodem :lol: :lol:

choć kto tam wie - nie takie cuda ludzie są w stanie zdziałać w miesiąc :lol:

A możesz poczekać do jutra ? Faktury zostały u teściów a nazwy nie pamiętam . Wiem tylko że to jakaś firma z Zabrza . Tylko że jest jedno ale , transport kosztował niewiele mniej od samego piasku . Z tego co pamietam brał ze 300 za kurs a piasek wychodził jakies 18 z groszami za tone :roll:

Nierównościami stropu się nie przejmuj - w porównaniu z tym co u mnie jest to Twój strop jest gładki jak pupa niemowlaka :) Ale co tam - schizy są tylko przy zamiataniu, bo po takiej nierównej powierzchni ciężko gruz przegarniać. Pocieszające jest to, że takiego zamiatania na tip top to zaledwie ze 3-4 razy będzie. Ja mam za sobą już 3 - czwarty czeka mnie przed układaniem styropianu, ale chyba tym razem pożyczymy odkurzacz przemysłowy.

Nierównościami stropu się nie przejmuj - w porównaniu z tym co u mnie jest to Twój strop jest gładki jak pupa niemowlaka :) Ale co tam - schizy są tylko przy zamiataniu, bo po takiej nierównej powierzchni ciężko gruz przegarniać. Pocieszające jest to, że takiego zamiatania na tip top to zaledwie ze 3-4 razy będzie. Ja mam za sobą już 3 - czwarty czeka mnie przed układaniem styropianu, ale chyba tym razem pożyczymy odkurzacz przemysłowy.

ja bym se cos takiego machnał na stałe , te tańsze warsztatowe mają nawet przystępną cenę. :)

Dzień Dobry :)

Pytasz o okna - odpowiadam. W mieszkaniu tak się dziwinie ułożyło, że od południa mielismy okna PCV, a od północy drewniane - także miałam okazję jednocześnie wyrobić sobie zdanie i o jednych i o drugich.

Jeżeli chodzi o użytkowanie to lepiej zachowywały się drewniane - bez problemu się domykały, łatwo się je myło (ramy). Plastiki trzeba było dość często regulować - często musialam się z nimi siłować przy zamykaniu - ramy do mycia były tragiczne. Dodam tylko, że i plastiki i okna drewniane miałam białe - nigdy wiecej :)

Po około 3-4 latach drewniane okna zaczęły być nieszczelne, zaczęły sie również problemy z mechanizmami do uchylania okien, do tego ich wygląd przestał zachwycać - wyglądały gorzej od plastików. Nieuchronnie zaczęło zbliżac się malowanie, ale naszczęście pojawił sie pomysl pozbycia się mieszkania :)

Po tych doświadczeniach i spostrzeżeniach innych osób posiadających okna PCV w okleinie drzewopodobnej podjęliśmy decyzję o wstawieniu okien plastikowych.

A oba typy okien były nowe ? Troche poczytaliśmy w necie opinii i wszyscy piszą (wbrew sugestiom producentów) że po 5 latach malowanko okien drewnianych to konieczność . Ostatnio pojawiły się też okna łączone czyli rama wewnętrzna drewniana , zewnętrzna aluminiowa.

Mamy zamiar zaprosić do wyceny , która przecież nic nie kosztuje, producentów okien zarówno drewnianych jak i z PCV. Zobaczymy co z tego wyjdzie . Od razu mówię że białych i dwukolorowych (czyli białych od strony uzytkowej) nie przewidujemy w swoich planach . Stawiamy na kolor okołobrązowy że tak powiem. 8)