Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przypisy do Historii Szałasu ...

Fenix999

Recommended Posts

ło kuffa.... jaki kształt... :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o

powala z nóg , tak jakoś wyszło . Działkę ograniczają od północy ruchliwa droga , od zachodu dojazdówka do tesciów , od wschodu pole sąsiada . Jeszcze zwęza się w kierunku południowym i tu był problem z pogodzeniem odsunięcia się od drogi i wpasowaniem tam "szałasu" . :(

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wycene materiałów budowlanych (zapomniałem sprecyzować) , dzisiaj nawiedzimy kolejną hurtownie . Potem se porównamy oferty i warunki (typu czy dowóz gratis , czy materiał może czekać u nich itd.) . A w drugiej połowie lutego trzeba by już decyzje podejmować , przynajmniej jeśli chodzi o materiały na fundameta . :-?

fuksiarz - budujesz się w najlepszym czasie- wszystko tanieje, materiału full, hurtownie się prześcigają w ofertach taniości. A na fundament to chyba bloczki betonowe idą no chyba że chcesz go wylewać ale... chce Ci się pieprzyć z szalunkiem i innymi durnotami? Bloczki idą szybko, sprawnie, czysto...

fuksiarz - budujesz się w najlepszym czasie- wszystko tanieje, materiału full, hurtownie się prześcigają w ofertach taniości. A na fundament to chyba bloczki betonowe idą no chyba że chcesz go wylewać ale... chce Ci się pieprzyć z szalunkiem i innymi durnotami? Bloczki idą szybko, sprawnie, czysto...

Bloczek betonowy 38x25x12 ok 960,00 szt :o

no na razie tanieją , ale słyszałem już takie teksty "no musimy podnieść ceny , bo marże już były za niskie, prawie zerowe ".

Minus (tego "najlepszego czasu") może być taki że o kredyt na wykończeniówkę będzie dużo trudniej . Możemy dostać mniej niz chemy i na gorszych warunkach . I tak musielibyśmy wziązc go najpózniej w maju bo potem dochody na głowe nam spadną 8) . A podwyżki pensji to w tym roku się nie szykują , oj nieeee. :evil:

ja mam już syna - teraz będzie córka... na przełomie maja i czerwca :)

Moje gratulacje . :)

Tak , nawiasem małża myślała że gdy się tylko dowiem o płci (badania prenatalne) to będe latał naokoło ośrodka i wrzeszczał jak opętany "MAM SYNA, MAM SYNA" . A ja się po prostu baaardzo ucieszyłem że córka będzie miała brata . 8) Gdyby miał najpierw syna teraz baaardzo chciałbym córeczkę .

p.s. co nie zmienia faktu , że gdyby to była córka ( Kunegunda) , też bym się cieszył :wink:

dandi3 napisał:

ja mam już syna - teraz będzie córka... na przełomie maja i czerwca

Moje gratulacje .

Tak , nawiasem małża myślała że gdy się tylko dowiem o płci (badania prenatalne) to będe latał naokoło ośrodka i wrzeszczał jak opętany "MAM SYNA, MAM SYNA" . A ja się po prostu baaardzo ucieszyłem że córka będzie miała brata . Gdyby miał najpierw syna teraz baaardzo chciałbym córeczkę .

GRATULUJE obu Panom :p

ja mam taką zeszłoroczną majową panienkę :p a starszak to już ma 8 lat

eeeeeeeeeeeeee, lalu... To jest profesjonalna robota... daszek nad drzwiami i odwentylowane na dodatek. Podoba mi się. Teściu raczej nie esteta bo ja bym naciukał kamieni przynajmniej w ten beton. Chyba, że spiżarnia ma służyć przede wszystkim ochronie przed tsunami to wtedy pies ją drapał - niech wygląda jak wygląda.

Jak tam po maglowaniu pana/pani z hurtowni?

PS: Pasie ja też dziękuję za gratulacje

Jak tam po maglowaniu pana/pani z hurtowni?

Niestety ośmielili się zadzwonić że dzisiaj nieeee. :evil: No to my w rewanżu -jutro nieeeee , w środe też nieeeee (mała ma basen) . W czwartek dopiero przyczłapią . Za to my jutro zajedziemy do tej hurtowni , co to ledwo zdążyliśmy ostatnio , podobno mają mieć gotową wycene . :-? Jak tam pojade na darmo, będą ofiary . :evil:

Fenix, jak kiedyś wpadniesz do mnie ( mam na mysli dziennik chociaż na Podlasie też zapraszam) dowiesz się drogi kolego u progu budowania, że podczas budowy najczęsciej uzywanym sformułowaniem jest jutro a jak nie jutro to na 100 % po jutrze / tak, jutro wchodzimy / będę za pół godziny - już do Pana wyjechałem / samochód mi stanął w drodze ale już zaraz, za chwilę, za minutę / i tak wkółko. To rzeczy na które nic nie poradzimy i mozna sobie zębami rozwalać ściany ale to Twoje zęby i Twoje ściany... warto?

A tak serio to czeka Cię wielka przygoda :)

rozmowy z wykonawcami, podwykonawcami, hurtownią, panami, którzy w hurtowni rządzą transportem, bankiem bo gdzie kuffa transza, znów nowymi wykonawcami, zaczynasz na wiosne więc oczywiście masz poumawiane wszystkie ekipy... bo to czarodziejski czas: murarzy, dekarzy, okniarzy, tynkarzy, zduna i wielu wielu innych...?

Ja wciąż się zrywam nocami a przecież najfajniejsza zabawa dopiero przede mną - wczotaj mi np tynkarz zapił...

Fenix, jak kiedyś wpadniesz do mnie ( mam na mysli dziennik chociaż na Podlasie też zapraszam)

Ale tam cała śmietanka forum przesiaduje , gdzie ja tam w gumofilcach na salony. :wink:

dowiesz się drogi kolego u progu budowania, że podczas budowy najczęsciej uzywanym sformułowaniem jest jutro a jak nie jutro to na 100 % po jutrze / tak, jutro wchodzimy / będę za pół godziny - już do Pana wyjechałem / samochód mi stanął w drodze ale już zaraz, za chwilę, za minutę / i tak wkółko. To rzeczy na które nic nie poradzimy i mozna sobie zębami rozwalać ściany ale to Twoje zęby i Twoje ściany... warto?

Troszke już tego było . Na pierwszy ogień adaptacja projektu , potem projekt wod-kan (dzisiaj odbieramy - podobno) , potem pierwsza wycena ... :-? Ale widocznie jeszcze się nie przyzwyczaiłem . Ogólnie bez mendzenia przez duże M to chyba dalej czekalibyśmy na pewne rzeczy. :evil:

zaczynasz na wiosne więc oczywiście masz poumawiane wszystkie ekipy... bo to czarodziejski czas: murarzy, dekarzy, okniarzy, tynkarzy, zduna i wielu wielu innych...?

No z ekip to na razie mamy "górali" którzy robią SSO , napaleńca który już miesiąc temu chciał nam ryć w śniegu żeby przyłacze wod-kan zrobić no i elekrtyka . Reszta na etapie rozeznania , sprawdzania referencji i tak dalej ....

Lece bo dzisiaj napięty harmonogram mamy 8)

po pierwsze dziękuje za odpowiedź w sprawie ścianki kolankowej - tak jak napisane zostało chodziło o wysokość z projektu :)

po drugie siedzimy z mężem i czytamy dziennik budowy i nie możemy doczekać się kontynuacji... czyta się jak najlepszą książkę...