Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplanie poddasza użytkowego

Recommended Posts

witam mam zamiar ocieplać poddasze użytkowe . dach to deski papa i dachówka cementowa.

między krokwie daję wełnę 15 cm

ktoś się orientuje czy na wełnę i pod należy dać jakieś folie lub membramy i czy robić między warstwami przerwy ??????

kto może -pomoże?

a więc tak:

pod deski nie dajesz żadnej foli, robisz pustkę powietrzną ok.2-3cm między wełną a deskami, pustkę tą możesz zrobić nabijając na deski kontrłaty, lub sznurkiem ze snopowiązałki, ew. drucikiem ocynk, wkładasz tą wełnę między krokwie, potem dobrze jeszcze raz dać wełne np. 5cm ze stelarzem, na wełnę oczywiście odpowiednią folię, na stelaż płyty KG, potem spojnowanie, do spojnowania papier, żadnych siateczek

a więc tak:

pod deski nie dajesz żadnej foli, robisz pustkę powietrzną ok.2-3cm między wełną a deskami ...

no dobra a szczelina wentylacyjna pomiędzy deskami a styropianem elewacji powinna byc taka sama jak odleglosc miedzy deskami a welna (ja bede mial np. 4cm) czy moze byc mniej?

pozdr

Piotr

no dobra a szczelina wentylacyjna pomiędzy deskami a styropianem elewacji powinna byc taka sama jak odleglosc miedzy deskami a welna (ja bede mial np. 4cm) czy moze byc mniej?

pozdr

Piotr

szczelina wentylacyjna nie powinna być mniejsza niż szczelina między wełną a deskami, 4cm to dobrze jest

a więc tak:

pod deski nie dajesz żadnej foli, robisz pustkę powietrzną ok.2-3cm między wełną a deskami, pustkę tą możesz zrobić nabijając na deski kontrłaty, lub sznurkiem ze snopowiązałki, ew. drucikiem ocynk, wkładasz tą wełnę między krokwie, potem dobrze jeszcze raz dać wełne np. 5cm ze stelarzem, na wełnę oczywiście odpowiednią folię, na stelaż płyty KG, potem spojnowanie, do spojnowania papier, żadnych siateczek

jak papier zamiast siateczek to nie wioem o co ci chodzi?

tak ja napisał kolega powyżej

to papier jest zbrojeniem płyt i łączeń a nie gips, dlatego pod żadnym pozorem nie nalezy zdzierać papieru z płyt do gipsu.

Zbrojenie łączenia płyt polecam papierem a nie siatką, ponieważ papier jest ok. 250 razy stabiliniejszy od siatki.

Papier do spoin nie może być za gruby, tak ja kto produkują niektórzy producencji "niemarkowi"

Papier można wtapiać w mase do spoin, albo nawet przyklejać wikolem, pod warunkiem że frez płyty jest odpowiedni np. (regips) :D

No i mamy problem,nasza wełna zamaka.Teraz wiem ,że na kazdym kroku trzeba sprawdzać system proponowany przez wykonawcę.Mamy dachówkę cementową,pełne deskowanie,papa,listwy tworzące przerwę dyletacyjną dalej FOLIA! :evil: wełna 15cm,profile,wełna 5 cm ,folia(żółta)płyta.Ocieplenie zakończone na suficie ,też przykryte folią.Dzisiaj zauważyłam rosę pod tą folią!!!!

Myślę,że trzeba ją zerwać....Czy tak będzie dobrze???Aż boję siemyśleć co dzieje się na skosach.Do tego pokoje są już wykończone!!! :(

Drodzy forumowicze proszę o rady co da się poprawić....

Dzisiaj też sami byśmy robili ocieplenie...i napewno właściwie...

Witam.Folja bliżej deskowania jest napewno paroprzepuszczalna,wełna 5cm eliminuje mostki ,natomiast nie pamiętam odnośnie tej żółtej .Zaroszenie jest na prawie całej powierzchni.Strych jest nieogrzewany,a w kalenicy jest zrobiona wentylacja.Podbitka jest drewniana ,ale nie ma dodatkowych otworów.Czy to może być przyczyna?

Czy powinnam zdjąć foiję przykrywającą wełnę na suficie (jest paroprzepuszczalna)?