pluto7777 20.11.2008 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 witam mam zamiar ocieplać poddasze użytkowe . dach to deski papa i dachówka cementowa.między krokwie daję wełnę 15 cm ktoś się orientuje czy na wełnę i pod należy dać jakieś folie lub membramy i czy robić między warstwami przerwy ??????kto może -pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluto7777 20.11.2008 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 bo ja tu cze kam i marzne - bo nieocieplone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluto7777 20.11.2008 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 trudno nmikt nic nie wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 20.11.2008 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Może np. tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluto7777 21.11.2008 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 bóg zapłać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zby5 21.11.2008 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 ja sam ocieplałem poddasze rok temu, oczywiście posiłkowałem się forum. tematów było na prawdę dużo, dosłownie wszystko co i jak. nie wymądrzania się ale konkretnych porad, poszukaj napewno znajdziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 21.11.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 a więc tak: pod deski nie dajesz żadnej foli, robisz pustkę powietrzną ok.2-3cm między wełną a deskami, pustkę tą możesz zrobić nabijając na deski kontrłaty, lub sznurkiem ze snopowiązałki, ew. drucikiem ocynk, wkładasz tą wełnę między krokwie, potem dobrze jeszcze raz dać wełne np. 5cm ze stelarzem, na wełnę oczywiście odpowiednią folię, na stelaż płyty KG, potem spojnowanie, do spojnowania papier, żadnych siateczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_ok 21.11.2008 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 a więc tak: pod deski nie dajesz żadnej foli, robisz pustkę powietrzną ok.2-3cm między wełną a deskami ... no dobra a szczelina wentylacyjna pomiędzy deskami a styropianem elewacji powinna byc taka sama jak odleglosc miedzy deskami a welna (ja bede mial np. 4cm) czy moze byc mniej? pozdr Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 21.11.2008 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 no dobra a szczelina wentylacyjna pomiędzy deskami a styropianem elewacji powinna byc taka sama jak odleglosc miedzy deskami a welna (ja bede mial np. 4cm) czy moze byc mniej? pozdr Piotr szczelina wentylacyjna nie powinna być mniejsza niż szczelina między wełną a deskami, 4cm to dobrze jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluto7777 22.11.2008 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 a więc tak: pod deski nie dajesz żadnej foli, robisz pustkę powietrzną ok.2-3cm między wełną a deskami, pustkę tą możesz zrobić nabijając na deski kontrłaty, lub sznurkiem ze snopowiązałki, ew. drucikiem ocynk, wkładasz tą wełnę między krokwie, potem dobrze jeszcze raz dać wełne np. 5cm ze stelarzem, na wełnę oczywiście odpowiednią folię, na stelaż płyty KG, potem spojnowanie, do spojnowania papier, żadnych siateczek jak papier zamiast siateczek to nie wioem o co ci chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzankis 22.11.2008 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 jak papier zamiast siateczek to nie wioem o co ci chodzi? chodzi o taśmę papierową do zbrojenia łączeń płyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 22.11.2008 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 tak ja napisał kolega powyżej to papier jest zbrojeniem płyt i łączeń a nie gips, dlatego pod żadnym pozorem nie nalezy zdzierać papieru z płyt do gipsu. Zbrojenie łączenia płyt polecam papierem a nie siatką, ponieważ papier jest ok. 250 razy stabiliniejszy od siatki. Papier do spoin nie może być za gruby, tak ja kto produkują niektórzy producencji "niemarkowi" Papier można wtapiać w mase do spoin, albo nawet przyklejać wikolem, pod warunkiem że frez płyty jest odpowiedni np. (regips) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ardzento 22.11.2008 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 No i mamy problem,nasza wełna zamaka.Teraz wiem ,że na kazdym kroku trzeba sprawdzać system proponowany przez wykonawcę.Mamy dachówkę cementową,pełne deskowanie,papa,listwy tworzące przerwę dyletacyjną dalej FOLIA! wełna 15cm,profile,wełna 5 cm ,folia(żółta)płyta.Ocieplenie zakończone na suficie ,też przykryte folią.Dzisiaj zauważyłam rosę pod tą folią!!!! Myślę,że trzeba ją zerwać....Czy tak będzie dobrze???Aż boję siemyśleć co dzieje się na skosach.Do tego pokoje są już wykończone!!! Drodzy forumowicze proszę o rady co da się poprawić.... Dzisiaj też sami byśmy robili ocieplenie...i napewno właściwie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ardzento 23.11.2008 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Witam.Folja bliżej deskowania jest napewno paroprzepuszczalna,wełna 5cm eliminuje mostki ,natomiast nie pamiętam odnośnie tej żółtej .Zaroszenie jest na prawie całej powierzchni.Strych jest nieogrzewany,a w kalenicy jest zrobiona wentylacja.Podbitka jest drewniana ,ale nie ma dodatkowych otworów.Czy to może być przyczyna? Czy powinnam zdjąć foiję przykrywającą wełnę na suficie (jest paroprzepuszczalna)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ardzento 23.11.2008 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 no tak,nadal nie wiem,czy zdejmując górną folję zrobię dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 23.11.2008 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 teraz jak pada lekki snieg to super czas na pobiezne sprawdzenie mostkow na poddaszach O, dobry pomysł. Mam nadzieję, że nie będę miał obrazu dachu w picassowskim stylu "Sikanie na śnieg" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts