Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sąsiad buduje fabrykę bez pozwolenia - co robić?

ajd8008

Recommended Posts

Witajcie

Piszę tu, ponieważ już nie wiem co robić. Sąsiad ma działkę, na którą dostał warunki zabudowy zakładające budowę 3 domów jednorodzinnych. Tymczasem buduje on coś, co przedstawiają poniższe zdjęcia. Zgłosiłem sprawę do nadzoru budowlanego i gminy, jednak nikt nie chce się tym zająć, a prace postępują bardzo szybko. Może macie jakieś pomysły, jak jeszcze można interweniować w tej sprawie.

Dzisiejsze zdjęcie:

http://img201.imageshack.us/img201/3649/dsc07849rxy4.jpg

http://img201.imageshack.us/img201/dsc07849rxy4.jpg/1/w900.png

I pierwsza strona decyzji o warunkach zabudowy:

http://img296.imageshack.us/img296/6914/decyzjazabudowyvu6.jpg

http://img296.imageshack.us/img296/decyzjazabudowyvu6.jpg/1/w900.png

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy wywiesił tablicę budowy (pewnie nie). W zasadzie nie wiadomo, czy uzyskał jakieś pozwolenie na budowę.

Na pewno działa niezgodnie z warunkami zabudowy i należy PISEMNIE zglosić to do Gminy i Nadzoru Budowlanego. Nadzór musi zająć się tą sprawą. Trzeba dać im kilka dni bo pewnie zaczęli od korespondecji. Przecież są tak zarobieni!!!

wyglada na betoniarnie ... może chce te domy wylac jako monolit ? kurcze nowatorskie podejscie ....

w sumie zgłoszenie do PNB musi zadziałac - złożyc na piśmie skarge

2 pisemko do starostwa

zwłaszcza starostwo musi zgodnie z KPA na pismie odpowiedziec ...

pozdrawiam

Piotrek

Poszło pismo do PINB tydzień temu. Rozmawiałem telefonicznie z inspektorem powiatowym, powiedział, że uprzedził inwestora o konsekwencjach kontynuowania budowy. Od tamtej pory pracy nie zostały przerwane nawet na jeden dzień. W czasie kolejnej rozmowy telefonicznej z szefem PINB powiedział, że to nie leży w jego kompetencjach, tylko gminy. Do wójta też napisałem. Poprosiłem radnego o interwencję. Na razie żadnych efektów. Jutro zanoszę pismo do starostwa.

Czy wywiesił tablicę budowy (pewnie nie). W zasadzie nie wiadomo, czy uzyskał jakieś pozwolenie na budowę.

Na pewno działa niezgodnie z warunkami zabudowy i należy PISEMNIE zglosić to do Gminy i Nadzoru Budowlanego. Nadzór musi zająć się tą sprawą. Trzeba dać im kilka dni bo pewnie zaczęli od korespondecji. Przecież są tak zarobieni!!!

Tablicy informacyjnej oczywiście nie ma. PINB jeszcze nie odpowiedział (podobno mają na to 30 dni) ale szef PINB twierdził że rozmawiał telefonicznie z właścicielem terenu (były już interwencje rok temu w sprawie zbyt wysokiego ogrodzenia).

Masakra - w szczerym polu odchylę o 5 m gazociąg od projektowanej trasy i nadzór robi raban, a fabryke w terenie zabudowanym można bezkarnie stawiać.

Nie rozumiem, czemu Nazdzór twierdzi, że nie jest to w jego kompetencjach. To oni właśnie przecież są upoważnieni do prowadzenia kontroli. Starostwo tylko sprawdza pod względem formalnym dokumentację i wydaje pozwolenie na budowę. Jakby stawiali elektrownię atomową to też niezareagowaliby?

Masakra - w szczerym polu odchylę o 5 m gazociąg od projektowanej trasy i nadzór robi raban, a fabryke w terenie zabudowanym można bezkarnie stawiać.

Nie rozumiem, czemu Nazdzór twierdzi, że nie jest to w jego kompetencjach. To oni właśnie przecież są upoważnieni do prowadzenia kontroli. Starostwo tylko sprawdza pod względem formalnym dokumentację i wydaje pozwolenie na budowę. Jakby stawiali elektrownię atomową to też niezareagowaliby?

Ja się mogę tylko domyślać, dlaczego gość jest bezkarny. Otóż jest to rodzina bardzo "wpływowa" w okolicy. Posiadają jedną z największych w Polsce fabrykę wędlin (po przeciwnej stronie ulicy), a na terenie gminy wykupili wiele działek i nieruchomości :-?

no betoniarnia będzie, widać mieszalnik dwuwałowy, zasobniki na kruszywa, oraz silosy na cement i popiół.

Jest to mobilny (przenośny) model betoniarni.

Będzie się ostro kurzyło, słychać też będzie, dodatkowo dojdą 40 tonowe gruszki - MASAKRA BĘDZIE

Żeby to postawić potrzeba mnóstwo przepisów sprostać od ochrony środowiska po inne

Pamiętam podobna sprawę w konstancinie - tam zafundowano mieszkańcom sprzęt do produkcji asfaltu. Złamano przy tym wszystkie paragrafu w tym MPZP w którym jak byk stało że zabudowa jednorodzinna do 12m wysokości . Jedno z urządzeń w tej fabryczce (otoczarka) miało 15m wysokości. Pani Urzędnica tłumaczyła się że wszystko jest w porządku bo otoczarka to nie budynek tylko maszyna :o

Nie wiem jak ta sprawa sie skończyła.

Biorąc pod uwagę obowiązujące przepisy, to póki co, PINB faktycznie nie ma nic do powiedzenia, bo, inwestor ma prawo do zainstalowania (budowania) obiektów służących prowadzonej budowie właściwej – na tej samej działce - co więcej jest to bezterminowa możliwość . I do czasu zakończenia budowy praktycznie „jest na prawie”. Ale uwaga, wyroby z tej „tymczasowej” betoniarni mogą być wykorzystane tylko i wyłącznie na potrzeby tej budowy i na tej działce. Wystarczy udowodnić sprzedaż lub „wysyłkę” materiałów (produktów) tej betoniarni poza obręb działki, aby wkroczył PINB + wiele innych organów i „udupiły” delikwenta skutecznie i bardzo boleśnie – w tym finansowo.

Podstawa prawna - Prawo Budowlane:

Art. 29.

1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:

24) obiektów przeznaczonych do czasowego użytkowania w trakcie realizacji

robót budowlanych, położonych na terenie budowy, oraz ustawianie barakowozów

używanych przy wykonywaniu robót budowlanych, badaniach

geologicznych i pomiarach geodezyjnych;

I nie podlega to również zgłoszeniu.

Skoro to lokalna "mafia" pozostaje ci zainteresować tą sprawą TVN Uwaga czy inne podobne TV.

Oczywiście rozważam takie rozwiązanie. Na razie poszły pisma do PINB, wójta, następne do wydziału budownictwa w starostwie i inspektoratu ochrony środowiska. Jeśli to nie poskutkuje - zainteresuję sprawą gazety i TV.

Wygląda na przenośny węzeł betoniarski. Może buduje oiedle :)

Skoro "przenośny", to po co takie fundamenty? Na fundamenty też nie trzeba pozwolenia ani zgłoszenia?

http://img117.imageshack.us/img117/6929/budowa8yw9.jpg

http://img117.imageshack.us/img117/budowa8yw9.jpg/1/w900.png

Na skrzynkach po piwie to silosy nie postoją. Ja mam u siebie fundamenty pod żurawie i nie bardzo widzę w tym problem.