Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sąsiad buduje fabrykę bez pozwolenia - co robić?

ajd8008

Recommended Posts

To jeszcze nie wszystko. Jutro o sprawie napisze Wyborcza. Okazuje się, że betoniarnia to dopiero początek. Ten człowiek zamierza budować UBOJNIĘ DROBIU!!!

Szczegóły tu:

http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,5994688,Hochel_planuje_ubojnie__na_razie_betonuje.html

ALE JAZDA!!! Stary tak trzymaj, nie daj się badylarzom co mają wszystkich dookoła w d... za łapówy robią co chcą. Koniecznie informuj na bieżąco!

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ALE JAZDA!!! Stary tak trzymaj, nie daj się badylarzom co mają wszystkich dookoła w d... za łapówy robią co chcą. Koniecznie informuj na bieżąco!

Teraz zaczynam się trochę obawiać. Podobno koleś jest zdolny do wszystkiego :-?

Nie ujawniaj się (jeśli to możliwe). Grzecznie się kłaniaj. Zacznie pytać - udawaj że nie wiesz o co chodzi. I do przodu! Swoje rób! Sposobem dziada! Oj, nakręciłem się trochę 8)

Sledze temat i stwierdzam że na pierwszy rzut oka widać zapchane kieszenie urzędników, którzy sami siebie oszukują.

Zwykle tak jest ze wpływowi ludzie mogą więcej niż inni.

Przeciętnemu zjadaczowi chleba, to dowalić kary, grzywny a najlepiej zamknąć za kratki.

Prawda jest taka, kto ma kase ten ma władze.

Szerze życze powodzenia z walką z tym incydentem.

Jeśli mamy jakieś prawo budowlany itd, niech obowiązuje wszystkich zarówno.

Pozdro !!!

NIe wiem czy ci pomoze ale u mnie pomiedzy domkami jednorodzinnymi deweloper chcial wybudowac apartamentowiec. Nikt z sosiadow nic nie wiedzial bo cwaniak wytyczył droge do okoła działki i nie zawaidamial nikogo o niczym. Sprawa sie sypneła jak zaczeli przychodzic klienci i pytac sasiadów gdzie tu bedzie stał ten apartamentowiec.

Dodam ze deweloper miał juz prawomocne pozwolenia na wszystko i teoretycnie mógł zaczynac budowe.

Z tego co wiem sasiedzi zrobili tak:

- zawiadomili TV(jakos dziwni urzednicy są przed kamerami :D)

- prasa

- zawiadomili prokurature (apartamentowiec miał powstac na miejscu starego dworku który jak sie okazało jest wpisany do rejestru zabytków)

- wydział architektury itd.

I ku mojemu zdziwieniu wojewada (chyba ??) anulował WSZYSTKIE wydane pozwolenia i deweloper wrócil do punktu wyjscia. Wiec na razie 1:0 dla nas

Jak to sie skonczy czas pokaze. :(

cyatata z artykułu:

"To jest tylko betoniarnia, a na taką nie trzeba mieć zezwolenia budowlanego ani zgłoszenia - mówi. "

:o to jest niezły szok - czyli w każdym momencie sąsiad może postawić mi za płotem betoniarnię wraz z jej wszystkimi atrakcjami jak wielgachne samochodyz cementem i kruszywem oraz gruszki ?

:o

cyatata z artykułu:

"To jest tylko betoniarnia, a na taką nie trzeba mieć zezwolenia budowlanego ani zgłoszenia - mówi. "

:o to jest niezły szok - czyli w każdym momencie sąsiad może postawić mi za płotem betoniarnię wraz z jej wszystkimi atrakcjami jak wielgachne samochodyz cementem i kruszywem oraz gruszki ?

:o

Teoretycznie nie może. Ale jak jest w rzeczywistości - na tym przykładzie widać najlepiej.

Sęk w tym, że i teoretycznie i praktycznie może - pod warunkiem, ze ma prawomocne PnB - zgodne z wcześniej wydanymi WZ.

Natomiast szczytem bezczelności i poczucia bezkarności jest fakt PUBLICZNEGO stwierdzenia, że betoniarnia będzie zaopatrywała innych - bo to już nie jest zgodne z obowiązującym prawem.

Sęk w tym, że i teoretycznie i praktycznie może - pod warunkiem, ze ma prawomocne PnB - zgodne z wcześniej wydanymi WZ.

Natomiast szczytem bezczelności i poczucia bezkarności jest fakt PUBLICZNEGO stwierdzenia, że betoniarnia będzie zaopatrywała innych - bo to już nie jest zgodne z obowiązującym prawem.

W artykule jest napisane, że wystąpił o nowe warunki zabudowy. Z tego wynika, że nie może mieć PNB.

Sledze temat i stwierdzam że na pierwszy rzut oka widać zapchane kieszenie urzędników, którzy sami siebie oszukują...!

Toż to aż w oczy kole! I nie jest to bynajmniej sprawa bombonierki dla Pani Jadzi - tu się na pewno większe lody kręci :evil:

ale nie załamuj się - wszak w Gazecie napisane jak byk:

...Po co więc stoją trzy silosy na beton? - To dla naszych potrzeb, może gmina będzie potrzebować betonu - tłumaczy. Dodaje, że nowy zakład, jeśli powstanie, da zatrudnienie okolicznym mieszkańcom...

widzisz? i beton będziesz mieć pod ręką zamiast latać i szukać, i do pracy blisko jakby coś...

masakra - informuj na bieżąco.

Pisz gdzie się da nie czekaj ze możne jak jedna czy dwie gazety napiszą to się to uspokoi bo prace im bardziej będą posunięte tym trudniej będzie je przerwać!

Napisz do rożnych stacji telewizyjnych, jak już to pójdzie w TV to dopiero wtedy może ktoś tym się zajmie porządnie.

Zobaczymy, co odpowie nadzór budowlany. Telewizja chętnie się zajmie takim tematem.

• 3 weeks później...

Jest dalszy ciąg sprawy:

Okazuje się, że po mojej interwencji właściciel działki dokonał zgłoszenia budowy węzła betoniarskiego do starostwa, starostwo wniosło sprzeciw, uzasadniając że musi wystąpić o pozwolenie na budowę.

PINB dokonał kontroli, podczas której stwierdził, że węzeł betoniarski jest zainstalowany, ale nie funkcjonuje, a jego właściciel stwierdził, że węzeł postawił tymczasowo, na okres 120 dni i po tym czasie zamierza go przenieść na inną działkę.

moim zdaniem facet "smaruje" gdzie może i liczę ze mu to wyjdzie bokiem.

Ja też na to liczę, właśnie piszę do PINB wniosek o wydanie nakazu rozbiórki.

Najlepsze jest to, że zgłoszenie do starostwa złożył na początku grudnia, jak cała betoniarnia już stała, a jako datę rozpoczęcia prac wpisał 18 grudnia. To dzisiaj - betoniarnia jest już gotowa, wywieszona jest nawet reklama na silosach, a tymczasem w protokole zeznał, że będzie robił beton na własne potrzeby. To po co ta reklama?