Forest-Natura 24.11.2008 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Witam. No i widzisz Nefer...jak byś nie kupowała swojego wkładu u przypadkowego sprzedawcy internetowego to mogła byś mieć ciemny (brązowy lub grafitowy) szamot... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 24.11.2008 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Witam. No i widzisz Nefer...jak byś nie kupowała swojego wkładu u przypadkowego sprzedawcy internetowego to mogła byś mieć ciemny (brązowy lub grafitowy) szamot... Pozdrawiam. Nie kupowałam u przypadkowego internetowego sprzedawcy - po prostu w ogóle mi do głowy nie wpadło , że mogę mieć jakieś "ale" do szmotu :) Generalnie zanim zobaczyłam mój kominek to moja wiedza o szamocie była ...zerowa ? :) Spoko - ten też jest ładny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 24.11.2008 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Witam.Uwierz mi Nefer że pan DH jest na tyle przypadkowym sprzedawcą że w razie jakiejkolwiek reklamacji masz zapewnioną niezłą "bujankę". Myślisz że ktoś do Ciebie przyjedzie z Zielonej Góry zobaczyć co się stało?To jest niestety podstawowy błąd wszystkich kupujących wkłady kominkowe czy piecowo-kominkowe z tzw. "górnej półki" bez montażu czyli wykonania całości kominka. Bo taniej...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_p72 24.11.2008 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Forest a co sądzisz o wymianie szamotu na wermikulit? Wermikulit lepszym jest izolatorem to chyba wyższa temperatura paleniska będzie i przez to czystsza szyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graczyk 25.11.2008 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Witam. Duży wpływ na to co piszesz może mieć ukształtowanie samej komory spalania i sposobu dopływu powietrza. Firmy "bogate" (czytaj: niemieckie, austriackie i szwajcarskie) łożą bardzo duże nakłady na przeprowadzanie wszelkiej maści badań i symulacji zanim wypuszczą konkretny model wkładu na rynek. Posiadają też własne laboratoria badawcze (miałem przyjemność być w kilku z nich) gdzie są testowane wkłady. I tu właśnie może być "pies pogrzebany". Ale spróbuj zrobić tak: naszykuj sobie 4 mniejsze porcje drewna i zamiast pakować wszystko na raz "odpal" je na maxa bezpośrednio po sobie. Zajmie Ci to około 2 godzin. Przy trzeciej porcji palenisko będzie nagrzane już porządnie i porcja czwarta będzie już tą właściwą, przy której będzie można przymknąć dopływ powietrza na połowę. Potem wystarczy dokładać już po 2-3 małe szczapki drewna. Przy wysokich paleniskach jest to o wiele łatwiejsze do osiągnięcia bo odwzorowują one swą budową, bardzo dobrze faktyczny rozkład temperatur w płomieniu, gdzie najwyższą temperaturę osiągają dopiero gazy dopalane nad jego widoczną częścią. Być może w wkładach firmy której właśnie wkład posiadasz mają marnie rozwiązany dopływ powietrza w górną część paleniska i tam nie dopala się sadza. Pozdrawiam. Dzięki za radę być może się do niej kiedyś zastosuję jak przyjdzie straszliwy mróz tylko że 4 porcje porządnego drewna to dla mnie powiedzmy 4 szczapy każda a przy takiej ilości spalonej na pełen gwizdek czujka na 100% będzie wyła. Pozatym mnie nie przeszkadza czarny lub siwy szamot zato strasznie męczy mnie szyba która się brudzi i zasłania płomienie. Wiem że nie ma szyby idealnej ale chciałbym aby moja się mniej brudziła. Mam jeszcze pytanie dotyczące preparatów wypalających sadzę w kominie. Co na ich temat sądzisz? Czy nie szkodzą? Czy są bezpieczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graczyk 25.11.2008 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Tak dla jasności wklejam fotkę z jednej z wielu przykominkowych nasiadówek. Znajoma jak kot lubi wię solidnie wygrzać. http://images46.fotosik.pl/34/d39c7e0f68022a5c.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 25.11.2008 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Witam. Uwierz mi Nefer że pan DH jest na tyle przypadkowym sprzedawcą że w razie jakiejkolwiek reklamacji masz zapewnioną niezłą "bujankę". Myślisz że ktoś do Ciebie przyjedzie z Zielonej Góry zobaczyć co się stało? To jest niestety podstawowy błąd wszystkich kupujących wkłady kominkowe czy piecowo-kominkowe z tzw. "górnej półki" bez montażu czyli wykonania całości kominka. Bo taniej... Pozdrawiam. Forest Mam umowę, panowie mi go montowali łacznie z kominem, mam faktury - więc raczej nie widzę sprawy Zresztą czas pokaże. A panowie z Zielonej są w W-wie częsciej niż we własnym domu, więc jest nadzieja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal111 04.12.2008 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Padło na Spartherma Bravo ale ... zostaliśmy oszukani przez firmę Aka z Częstochowy która od początku nie wiedziała co sprzedaje. Czy wkład jest z szamotem czy z vernikulitem. Zapłaciliśmy zaliczkę i po tygodniu czekania niby dostali wkład. Oglądamy i ... szczena mi opadła co chcieli nam wcisnąć: na dole pomarańczowy wkłada a z boków biały , widac jakby przedszkolak go właśnie poukładał - jakiś postrzepiony. Wstrętnie to wygladało jak na niemieckie wykonanie. Pan zaczął ściemniać że taki dostali, że często są inne kolory na dole i boku. Zadzwoniliśmy do Spartherma i okazało sie że Bravo nie ma wogóle z szamotem tylko vernikulitem. Gość z AKA sam widocznie zmienił vernikulit na szamot ( jesli to był szamot, ba sami nie wiedzą czym to się różni i w jakim kominku co jest) i chciał nam ten szajs wcisnąć. Z ponad 5000zł chcieli nas oszukać i wcisnąć badziewie. Ostrzegam przed tą firmą. Ale teraz nadal zostaje z wyborem. Czas straciłem a kominka nadal nie mam, a zależy mi na kominku z szamotem i sztywnym doprowadzeniem powietrza. Cena wzrosła z 2000zł na początku ( te żeliwne z Obi odpuściłem już) do 5000zł i to jeszcze mało bo się okazuje że nie ma takiego kominka. I za 5000zł gotówką chcieli mnie oszukać - co za czasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 04.12.2008 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Rafał111 - w ilu wątkach w sumie przykleiłeś ten sam post? O netykiecie kiedyś słyszałeś? Moderatorzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal111 05.12.2008 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 chciałęm jak najwięcej osób ostrzec przed tą firmą co oszukuje ludzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 06.12.2008 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 Witam. Rafal111 - Ambiente Bravo jest w dwóch wersjach. Albo z wyłożeniami wermikulitowymi (stosuje się dobrze np. przy zastosowaniu nakładek wodnych) - ten osiąga nico większe temperatury na wyjściu króćców dymowych wychodzących z wkładu. Lub z wyłożeniami szamotowymi. Przy każdorazowym zamówieniu wkładu można sobie wybrać jaki ma być dostarczony Aka - to dobra firma, dbająca o klienta i o to by dobrze wykonać swoją robotę (wiem co mówię). Może po prostu się nie "dogadaliście" że zależy Ci bardzo właśnie na wyłożeniach stricte szamotowych? A już na pewno nie wymieniali specjalnie wyłożeń żeby Cię oszukać . Chcesz Ambienta z szamotem - napisz, przywiozę. Żeby imię marki "nie ucierpiało" W dziale wnętrza i wątku Kominki nasze !!! zamieściłem ostatnio zdjęcia kominka portalowego (z kafli i w obudowie szamotowej) z tym wkładem. Zobacz jak wygląda wnętrze po około 20-30 minutach palenia Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal111 06.12.2008 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 to naprawde bardzo dziwne bo dzwoniliśmy do Spatherma, potem w innych salonach kominkowych też dzwonili i zawsze była odpowiedź że Bravo z szamotem nie ma !!!a wracając do firmy AKA - ciekawy czy bys kupił(a) kominek za 5000zł który wygląda jak po wojnie, szamoty jakies powygryzana a do tego na dole pomarańczowy a na górze i bokach szary. Fabryka napewno takie szajsu nie wypusciła a ja nie mam zamiaru współpracować z firmą która mi w żywe oczy kłamie. A do tego z wersja Bravo czy to szamot czy wermikulit sami zmieniali zdanie kilka razypodaj linka do zdjęcia tego Bravo z szamotem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabba 06.12.2008 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 Czy ktoś mógłby napisać, dlaczego (ewentualnie) Sparke jest be? Wydaje się mieć rozsądną cenę, więc dlaczego nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 06.12.2008 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 Witam. http://forum.muratordom.pl/post2901648.htm?highlight=#2901648 Może wydawało Ci się że dzwoniłeś do Sparthermu... Ja w większości przypadków zamawiam dla swoich klientów tę wersję z szamotem. Bo jest lepsza, fajniejsza i ze szczelin powietrznych w wyłożeniu szamotowym wydobywają się imponujące i fantastycznie wyglądające "języki ognia". Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 06.12.2008 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 Witam.Ambiente z wyłożeniem szamotowym, podpięty do szamotowego bloku akumulacyjnego. http://foto2.m.onet.pl/_m/3dbb399e00596c1f1bd893e69435925a,10,19,0.jpg http://foto3.m.onet.pl/_m/99aabe53a53bd93510826f5905a66cd3,10,19,0.jpg Na tym drugim zdjęciu widać dobrze kształtki szamotowe.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal111 07.12.2008 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 ok to żeby nie było że zmyślam powiem od początku Firma Aka pokazała nam własnie ten wkład co na zdjęciu wyzej i pierwsza wersja była że to vermikulit. Potem przyszedł szef ( a wczesnioej jego żona) i powiedział że to szamot. A że nam sie nie podobały te szpary między tymi kawałkami skośnie dociętymi zaczeły sie telefony. I teraz niezły cyrk bo dzwoniliśmy do Spartherma do Strzelec i Krakowa i tez zależy z kim sie rozmawiało. Skończyło sie na tym że Bravo jest tylko z verMikulitem i to samo potwierdzili w AKA - niezłe jaja bo mieli na wystawie ten ze zdjęcia z szamotem Ale wymyślili że sprowadzą inna wersję bo jak teraz wiem ściemniali że za każdym razem inne dostaja z innymi wkładkami. Dostali 1000z zaliczki, czekaliśmy tydzień i zaprosili nas na pokaz. A przez ten tydzień poprostu zostały wyjete te pionowe kawałki szamotu, dolne pomoarańczowe ze zdjęcia zostawili. Włożyli pionowe, krzywe jasne kawałki i wciskali nam że taki dostali. Wg mnie za takie postepowanie Spartherm powiniem przestać im sprzedawac wkładay. Kłamią, nie znaja sie, zmieniają wersję i naciągają - straciliśmy tylko czas i nerwy. Ten wkład szamotowy-te kawałki nie podobają nam się a podobno innych nie ma. Na zdjęciach w katalogu Bravo sie z takimi pofalowanymi kawałkami ale to podobno verMikulit. Ale skoro Aka podmieniała to moze inni tez moga włożyc szamot ale taki normalny, ładny w jednym kolorze itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 07.12.2008 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 Witam. No to Ci powiem że te kształtki są celowo tak skonstruowane, bo stanowię integralną cześć systemu doprowadzania powietrza do wnętrza wkładu poprzez właśnie te cztery szczeliny powietrzne na tylnej ścianie. I sama ich konstrukcja jest o niebo lepsza od innych serii wkładów. Dla mnie jest po prostu "the best" - dopracowana pod względem technicznym, grubszy szamot, w mniejszych kawałkach o wiele dłużej wytrzymuje "walenie" po nim polanami drewna, lepiej "pracują" przy nagrzewaniu i stygnięciu. Same plusy. Jeżeli nie podoba Ci się wnętrze wkładu to zafunduj sobie o 500 zł droższą Varię 1V z właśnie takimi "pionowymi" wręgami na szamocie. I będzie po problemie Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal111 07.12.2008 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 i tak myślałem ale nie wiem czy nie wybiorę jednak Hajduka Volcano - jest tańszy a teraz też ma wklejaną szybę i wygląda bardzo podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts