Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja również bez wahania wskazuję na Dom w tamaryszkach, ponieważ... właśnie go realizuję. Według mnie bardzo trafione rozwiązania, szczególnie garderoby, pralnia, liczba pomieszczeń i ich powierzchnie. Buduję bez większych zmian w projekcie (zrezygnowałem z balkonu nad ryzalitem i tylko go zadaszam, salon i sypialnie nad nim zostały powiekszone o 1m). Służę pomocą, jeśli Ty również zdecydujesz się na ten projekt.
https://forum.murator.pl/topic/112222-projekt-dom-w-tamaryszkach-4-pracownia-archon/page/3/#findComment-4855631

Jestem za Zofią.

1. Kominek jest ładniej usytuowany w stosunku do tv (pamietaj, że w Tamaryszku nie ma tam dużo miejsca na własciwy odstęp pomiędzy tv a kominkiem na jednej ścianie)

2. Duża łazienka na parterze, która łatwo może stać się pralnio-łazienką z łatwym dostępem z wiatrołapu i kuchni.

3. Dodatkowy schowek pod schodami (na mopy, odkurzacze i inne sprzety sprzatajace idealny) - dostępny z domu!

4. Szerszy wiatrołap (jest miejsce na przebranie się i otworzenie drzwi bez przepychania się).

5. Ładnie umiejscowiony gabinet.

6. Góra jest do przerobienia, jeżeli się chce jak w Tamaryszkach, a wydaje mi sie,że wieksza łazienka będzie w Zofii niż w tamaryszkach.

7. Dodatkowy schowek przy sypialnii - idealny do uzupełnienia prywatnej garderoby lub powiększenia sypialni.

8. O prostej w miare bryle nie wspomne (choć balkony to przesada) - ja bym z checią zrezygnowała z takich wypustek, ale mój małż sie uparł i będzie miał taras :(

Wybrałabym Zofie :)

Edytowane przez akswał
https://forum.murator.pl/topic/112222-projekt-dom-w-tamaryszkach-4-pracownia-archon/page/3/#findComment-4855808

• 3 weeks później...

Witam

Mam do odsprzedania projekt Dom w tamaryszkach 4 G2 z pracowni Archon. Projekt oryginalny nieużywany, sprzedaje ponieważ zakupiłem inny projekt.

Dodatkowo do projektu domku dodaje projekt ogrzewania kominkowego i wentylacji mechanicznej z rekuperatorem.

Obecna wartość przy zakupie z pracowni:2940 PLN

Cena u mnie 1900.

W razie pytań podaje kontakt:

[email protected]

tel. 506-800-200

Edytowane przez koziol99
https://forum.murator.pl/topic/112222-projekt-dom-w-tamaryszkach-4-pracownia-archon/page/3/#findComment-4883300

• 9 months później...

Witamy.

Jesteśmy na początki spełniania swojego marzenia...

Widząc po Waszej dacie wpisu to pewnie Wasz domek już stoi. Więc może moglibyście coś podpowiedzieć od strony praktycznej i użytecznej wnętrza domu. Jesteśmy z okolicy Bielska.

Pozdrawiam

Magda

https://forum.murator.pl/topic/112222-projekt-dom-w-tamaryszkach-4-pracownia-archon/page/3/#findComment-5410151

• 7 months później...

Witam, dom już stoi, SSO. Okna wstwiam w maju. Mam już elektrykę i tynki wewnętrzne oraz dach pokryty dachówką cementową-Euronit (brązowa). Domek wygląda bardzo dobrze w rzeczywistości.

Zmiany wprowadzone przeze mnie:

1. likwidacja okien po obu stronach ryzalitu. dzięki temu mam bardziej ustawną kuchnię i salon,

2. 1/3 okna tarasowego zamieniłem na zwykłe okno (ta część od naroża, kanapa nie będzie w oknie tylko za ścianą),

3. pod schodami obniżyłem podłogę ok. 50 cm (wyszła fajna piwniczka),

4. okno w kuchni skróciłem po wysokości na 140 cm,

5. okna w spiżarce i łazience wydłużyłem o 1 pustak, do 100 cm,

6. zwiększyłem grubość ocieplenia podłogi do 15 cm,

7. w garażu zrobiłem kanał samochodowy (lubię majstrować),

8. dobudowałem wiatę garażową do garażu, wyjście z kotłowni mam pod wiatę, a na elewacji ogrodowej mam okno. Wiata garażowa sprawia, że dom wydaje się większy. Z tej zmiany jestem najbardziej zadowolony, co za wygoda dla samochodu i ekip pracujących na budowie, deszcz i słońce nie przeszkadzają w pracy.

9. ściany fundamentowe ma 3-warstwowe (bloczek+styropian 10 cm+bloczek (na stojącą),

Na poddaszu zmian jest mniej;

1. zadaszenie ryzalitu (zmiana okien balkonowych na zwykłe),

2. rezygnacja z okien dachowych w pomieszczeniu nad garażem,

3. wyjścia do kominów, 2 dachowe wyłazy+krótkie ławy kominiarskie.

Co powinienem zmienić, teraz już po wybudowaniu za późno:

1. przejście przez ścianę szczytową na strychu między domem a garażem (teraz muszę mieć dwa wyłazy na strych).

2. komin do kominka zacząłbym budować od poddasza (teraz wychodzi mi 50 cm do wnętrza salonu i ma problem jak go zabudować, chętny jestem na wszelkie porady).

3. porotherm zamieniłbym na suporex (trudno później wykonywać inne prace),

Na dzisiaj tyle,

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/112222-projekt-dom-w-tamaryszkach-4-pracownia-archon/page/3/#findComment-5770803