Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dachówka ceramiczna? Jaką macie? Jaką polecacie?

Aga_I_Przemek_WCH

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nadal nie rozumiem co ma być lepsze w koramiku, niż w robenie lub na odwrót, w polskim czy niemieckim.

Dach Ci będzie przeciekał?

Obejrzałem wszystkie dachy w mojej okolicy i nie widzę zasadniczych różnic, poza tym, że któryś jest trochę ładniejszy, a inny brzydszy, co jest wyłącznie kwestią gustu. (oczywiście porównując ceramikę)

klimaw skoro jesteś taki napalony to napisz, a najlepiej wklej zdjęcia, żebym zobaczył co jest w tych twoich szwabskich dachówkach.

i wiem, ze gdybym kiedys kupil creatona, to dzisiaj byl zalowal,

No to chyba zaprzeczyłeś sam sobie:

zalozylem, ze jakosc u kazdego z uznanych producentow jest wystarczajaca, wiec nie byla pierwszorzednym kryterium,

I o to chodziło. :lol:

Ja też miałem go kupić a trudno powiedzieć , że to nie jest uznany producent.

Moim zadaniem:

1.Jakość ( dach ma przetrwać wiele lat ).

2.Estetyka ( wolnoamerykanka )

3.Cena ( lepiej trochę dołożyć i mieć święty spokój ). :D

klimaw skoro jesteś taki napalony to napisz, a najlepiej wklej zdjęcia, żebym zobaczył co jest w tych twoich szwabskich dachówkach.

Napalony to ja bylem jak kupowałem. :D

Tak jak napisałem mam dwa dachy więc obrócę głowę o 180 stopni i widzę.

Jak chcesz to przyjedź i zobaczysz.

Nie masz szans zobaczyć na zdjęciu różnic tak jak nie zobaczysz na zdjęciu różnic w jakości ( estetyce ) samochodów.

i wiem, ze gdybym kiedys kupil creatona, to dzisiaj byl zalowal,

No to chyba zaprzeczyłeś sam sobie:

zalozylem, ze jakosc u kazdego z uznanych producentow jest wystarczajaca, wiec nie byla pierwszorzednym kryterium,

I o to chodziło. :lol:

Ja też miałem go kupić a trudno powiedzieć , że to nie jest uznany producent.

Moim zadaniem:

1.Jakość ( dach ma przetrwać wiele lat ).

2.Estetyka ( wolnoamerykanka )

3.Cena ( lepiej trochę dołożyć i mieć święty spokój ). :D

gdzie sobie zaprzeczylem ?

moglem kupic creatona za cene o 50% wyzsza niz roben, i nie widzialbym tez roznicy poza kwota na fakturze.... to po co mialbym to robic ?

wg mnie roben spelnia twoje trzy kryteria,

Na moim dachu od 5 lat leży creaton, u sąsiada jesli sie nie myle raben albo braas cement. Na początku roku mieliśmy niezłe podmuchy wiatru, i mnie i jemu kika sztuk pospadało. Musiałem wymienić około 6-8 dachówek, tyle że różnicy nie ma sąsiad za to ma śmieszny ciemniejszy kwadracik, a przy okazji że od północy jego 4 dachówki wymienione nie porosły jeszcze "zielonym dachem", ja mam gdzie nie gdzie delikatnie krawędzie tylko. Czy materiał ma na to wpływ nie wiem, ale z doświadczenia powiem wolałem dołożyć do dachówki i mieć święty spokój

wydaje mi sie że to różnica taka jak budować z cegły a porothermu, i z tego można i z tego ale druga opcja to klasa sama w sobie

na czym komu zalezy, to wybierze

dlaczego?

cała masa przypadków złej jakości dachówki

wynikających bądź to z błędów przy produkcji bądź to z niewłaściwego zabezpieczenia podczas transportu

Creaton uważa, że dachówka ma spełniać określone funkcje ale nie oznacza to wcale że musi ładnie wyglądać na dachu np z odległości 5-6 metrów

może być w kropki i to nie zmienia jej "rewelacyjnych" cech za które płaci się wysoką cenę.

zawsze przeciez można czymś zasłonić dach :evil:

lub przez "kosmetykę" pozbyć się kilku tysięcy kropek

ot wyłazi traktowanie Polski jak 3 świata

Ja mam Koramica E32 kasztan. Dachówka leży dopiero 5 miesiąc więc trudno coś powiedzieć, (na pewno równa choć niejednolita jeśli chodzi o odcień) natomiast po przeniesieniu się z pracami do wewnątrz, kwestia wyglądu dachówki w moim przypadku nie odgrywa już takiej roli. Teraz jest mi dokładnie obojętne jakiego koloru byłby dach - ważniejsze aby nie przeciekał i nie zarastał mchem. Zwróćcie uwagę na ceny dodatków - szkoda przepłacać:(