jack_2000 20.11.2008 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Jeszcze jestem na etapie ustawień temp. wody w ogrzewaniu podłogowym w zależności od temp. zewnętrznej i mam dylemat Jaka może być masymalna temperatura podłogówki? Ja aktualnie mam ustawione dla -20 na zewnątrz 26 stopnie +3 stopnie podbicie w niskiej taryfie czyli w godz. 22-6 i 13-15 temperatua może maksymalnie wynosić biorąc pod uwagę histerezę ok. 29,5 stopnia celcjusza. Czy to dopuszczalne? Patrzę pod kątem zdrowia a także tego, że na podłodze mam położoną deskę barlinecką. W części gdzie są panele nie spodziewam się problemów. Proszę o opinie a najlepiej info jakie wy drodzy forumowicze macie ustawienia dla temp. zew. -20 stopnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_2000 20.11.2008 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 nie no weżcie użytkownicy podłogówki pomóźcie - ja już tylu osobom pomogłem na forum - a jak ja coś potrzebuję to nie ma komu pomóc - hipokryci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.11.2008 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Nie przekraczałbym z 28stC w domu i ze 3 do 4 więcej w łazienkach.Tak podaje większość producentów podłogówki i.... bogusław!To lekarz, który upatruje wszelkiego zła tego świata w podłogówce....Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_2000 20.11.2008 23:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Nie przekraczałbym z 28stC w domu i ze 3 do 4 więcej w łazienkach. Tak podaje większość producentów podłogówki i.... bogusław! To lekarz, który upatruje wszelkiego zła tego świata w podłogówce.... Adam M. Adam ale 28 stopni w wylewce gdzie umieszczony jest czujnik od podłogówki czy temp. podłogi 28?. U mnie temp. wierzchniej warstwy podłogi ok. 2 stopnie niższa niż temp. podawna przez czujnik w wylewce. Zakładam, że temp. wierzchniej warstwy (panel, kafel, deska) nie może przekroczyć 28 stopni czyli temp. wylewki pokazywane przez czujnik ok 30? Gdzieś też czytałęm - chyba instrukacja deski barlineckiej coś nawiązywałą do temp. chyba 28 lub 29 stopni - chyba chodziło o deskę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 21.11.2008 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Nie przekraczałbym z 28stC w domu i ze 3 do 4 więcej w łazienkach. Tak podaje większość producentów podłogówki i.... bogusław! To lekarz, który upatruje wszelkiego zła tego świata w podłogówce.... Adam M. Adam ale 28 stopni w wylewce gdzie umieszczony jest czujnik od podłogówki czy temp. podłogi 28?. U mnie temp. wierzchniej warstwy podłogi ok. 2 stopnie niższa niż temp. podawna przez czujnik w wylewce. Zakładam, że temp. wierzchniej warstwy (panel, kafel, deska) nie może przekroczyć 28 stopni czyli temp. wylewki pokazywane przez czujnik ok 30? Gdzieś też czytałęm - chyba instrukacja deski barlineckiej coś nawiązywałą do temp. chyba 28 lub 29 stopni - chyba chodziło o deskę. Jest kilka aspektów tej sprawy . Pierwszy dotyczy zdrowia - temperatura powierzchni podłogi nie powinna przekraczać 28 st. C. Drugi dotyczy wytrzymałości termicznej materiału posadzkowego. O dopuszczalną temperaturę należałoby zapytać producenta tego materiału. Trzecia sprawa, to im większy opór termiczny ma warstwa wykończeniowa posadzki, tym wyższa będzie pod nią panowała temperatura. Można to wszystko policzyć. Są nawet darmowe programy do obliczenia ogrzewania podłogowego, gdzie można przeprowadzić symulację dla różnych wydajności cieplnych podłogówki, różnych temperatur czynnika grzewczego i różnych materiałów wykończeniowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.11.2008 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Mnie chodziło o temperaturę powierzchni podłogi.Maksymalną temperaturę.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 21.11.2008 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 ... Są nawet darmowe programy do obliczenia ogrzewania podłogowego, gdzie można przeprowadzić symulację dla różnych wydajności cieplnych podłogówki, różnych temperatur czynnika grzewczego i różnych materiałów wykończeniowych. Czy można prosić o jakiś bliższy namiar na taki program. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 21.11.2008 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 ... Są nawet darmowe programy do obliczenia ogrzewania podłogowego, gdzie można przeprowadzić symulację dla różnych wydajności cieplnych podłogówki, różnych temperatur czynnika grzewczego i różnych materiałów wykończeniowych. Czy można prosić o jakiś bliższy namiar na taki program. Np. ze strony http://www.purmo.com/pl/downloads/software.htm Program PURMO CO . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 21.11.2008 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profus 21.11.2008 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Proszę z instrukcji Kisana: 2.2.1.Temperatura podłogi W ogrzewaniu podłogowym występuje ograniczenie temperatury powierzchni podłogi. Optymalna temperatura wynosi 24–26°C. Ze względu na odczucie komfortu cieplnego, temperatura podłogi nie powinna przekraczać: - 29°C w strefi e stałego pobytu ludzi (pomieszczenia mieszkalne i biurowe), - 35°C w strefi e brzegowej, - 33°C w kuchniach i łazienkach, - 27°C w pomieszczeniach roboczych, gdzie pracuje się na stojąco. Podczas obliczeń instalacji ogrzewania podłogowego należy sprawdzić, czy dla dobranego odstępu rur będzie zachowana dopuszczalna temperatura podłogi. W rzeczywistości, w warunkach eksploatacji ogrzewania podłogowego, temperatura podłogi jest znacznie niższa od obliczeniowej. Cała instrukcja dostępna tutaj: http://www.kisan.pl/obrazki/download/InstrukcjaIIpolska/instrukcjaiipol.pdf Mowa tutaj oczywiście o temp podłogi, a nie wody w rurkach. Trzeba by sprawdzić o ile stopni jest wyższa temp wody od temp. podłogi. To jest zależne od ...., np. grubości jastrychu, okładziny na podłodze, rozstawu rurek. Ja aktualnie mam ustawione dla -20 na zewnątrz 26 stopnie +3 stopnie podbicie w niskiej taryfie czyli w godz. 22-6 i 13-15 temperatua może maksymalnie wynosić biorąc pod uwagę histerezę ok. 29,5 stopnia celcjusza. Czy to dopuszczalne? Myślę, że to co ty piszesz dotyczy temp wody (ustawienia pieca) a nie samej temp podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 21.11.2008 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 a czym mierzycie temperaturę podłogi (płytek, parkietów)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 21.11.2008 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 temperaturę najprościej mierzy się termometrem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.ZABA. 21.11.2008 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Czy mozecie podzielic sie infrmacjami, jaka macie temperature zasilania podlogowki, a jaka temperature w pomieszczeniach? Ja w podlogowke musze dawac 37stC, zeby osiagnac 19stC w pomieszczeniu. Przy podlodze mam 23stC, ale wyzej 19 Czy szybsze ochlodzenie moze wynikac z tego, ze nie mam jeszcze izolacji stropu i drzwi wew.? Na scianach mam 15cm styropianu. Caly budynek chodzi na podlogowce, mam uklad z mieszaczem i piec na ekogroszek. Drugi problem to to, ze piec dluzej pracuje niz jest w podtrzymaniu: praca 20 min/podtrzymanie 10min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 21.11.2008 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 pierwek, jakim na przykład? najlepiej do montażu na stałe, coś sprawdzonego i w miarę rzetelnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 21.11.2008 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 ja bym zrobił malutki odwiert i umieścił w podłodze czujnik dallasa DS1820 + odczyt przez komputer (albo chwilowy programem w windows) albo co minutę linuxem z wykresem dobowym (tylko po co?) koszt materiałów ca 20zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 21.11.2008 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Mimo że nie mam takie rozwiązania u siebie ale wypowiem swoje zdanie ja mam elektryczne ogrzewanie akumulacyjne, sterowniki które obsługują strefy grzewcze mają ograniczenie temperatury, maksymalnie można mieć temperaturę 40 stopni C, nie wiem dlaczego tylko 40 stopni ale nie wnikam tak jest więc nic nie poradzę, a większej się nie da ustawić, nie pozwala system. Ja mam ustawioną temperaturę w łazience 39 stopni, nie odczuwam żadnego dyskomfortu , podłoga jest przyjemnie ciepła. ale tak jak napisałem wyżej ja mam elektryczne a jak jest przy wodnym nie wiem, myślę jednak że są to podobne wymogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 21.11.2008 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 A nie wydaje sie Wam, że pirometr będzie odpowiedniejszy? Podpowiem, że idealnie można przy jego pomocy mierzyć rozkład temperatur w pomieszczeniu wieszjac na sznurku płytkę aluminiową. Przydatny też może być do pomiarów temeratury ścian zewnętrznych - np. jako "detektyw" w poszukiwaniu ewentualnych mostków termicznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 21.11.2008 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 civicowi chodziło o coś do montażu na stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 21.11.2008 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 w zasadzie to mogę rozwinąć pytanie. jak kontrolować tą maksymalną temperaturę podłogi - z praktyki, doświadczeń, bo ogólnie to zdaję sobie sprawę jakie są możliwości techniczne. będę miał parkiet, więc zależy mi na nieprzekroczeniu pewnych wartości. nie wnikałem za bardzo jak była projektowana i wykonywana moja instalacja. w sterowniku mam kontrolę max. temp. zasilania. czy to wystarczy? może wystarczy ustalić eksperymentalnie jak się to przekłada na temp. podłogi i potem tylko o to się opierać? w tym wypadku nie trzeba by montować już nic więcej na stałe, tylko zrobić kilka chwilowych pomiarów (a co się do tego najlepiej, łatwo dostępne, nadaje pomijając pirometr? wystarczy przyłożyć np. dallasa na trochę i od góry go czymś odizolować?) ewentualnie - mam dallasy zalane w wylewce, więc mogę monitorować jej temperaturę. chociaż zamontowałem je tylko z ciekawości i nie chce mi się robić z tego jakiegoś pewnego układu nadzorczego. przy okazji - skoro wywołaliście temat, taki pirometr za 100 zł z allegro jest ok, tzn. czy można zawierzyć jego wskazaniom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_2000 21.11.2008 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 u mnie temp. powierzhni podłogi drewnianej oraz paneli ok. 2 stopnie nizsza niż temp. wody w ogrzewaniu podłogowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts