Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

maksymalna temperatura podłogówki

jack_2000

Recommended Posts

Sterownik sterownikiem, ale zwykle stosuje się też bezpiecznik termiczny na zasilaniu podłogówki (zazwyczaj 55stC), który odcina pompę obiegu po przekroczeniu.

Jeszcze nie spotkałem się z przypadkiem zadziałania....

Tylko czytałem o tym... (że gdzieś tam i w pewnych warunkach zadziałał)

Adam M.

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Adam ale 28 stopni w wylewce gdzie umieszczony jest czujnik od podłogówki czy temp. podłogi 28?. U mnie temp. wierzchniej warstwy podłogi ok. 2 stopnie niższa niż temp. podawna przez czujnik w wylewce.

Zakładam, że temp. wierzchniej warstwy (panel, kafel, deska) nie może przekroczyć 28 stopni czyli temp. wylewki pokazywane przez czujnik ok 30?

Gdzieś też czytałęm - chyba instrukacja deski barlineckiej coś nawiązywałą do temp. chyba 28 lub 29 stopni - chyba chodziło o deskę.

Pomierzyłem u siebie:

- wylewka (czujniki ds18b20 w dolnej części, zalane 8-10cm) - 28-30 st. w zależności od miejsca (niestety nie opisałem sobie i jeszcze nie wyczaiłem który jest gdzie)

- temp. wody zasilania - 33 st. (pomiar z czujnika kotła)

- temp. parkietu - 23 st. (ds18b20 przyłożony do powierzchni, obłożony 1cm styropianu)

W domu temp 18.5-21.5 w zależności od miejsca (jeszcze nie wyregulowana i trochę dziur do uszczelnienia, a brak termostatów). Temp. na zewn. -1 st.C.

Czy mozecie podzielic sie infrmacjami, jaka macie temperature zasilania podlogowki, a jaka temperature w pomieszczeniach?

Ja w podlogowke musze dawac 37stC, zeby osiagnac 19stC w pomieszczeniu. Przy podlodze mam 23stC, ale wyzej 19 Czy szybsze ochlodzenie moze wynikac z tego, ze nie mam jeszcze izolacji stropu i drzwi wew.? Na scianach mam 15cm styropianu. Caly budynek chodzi na podlogowce, mam uklad z mieszaczem i piec na ekogroszek.

Drugi problem to to, ze piec dluzej pracuje niz jest w podtrzymaniu: praca 20 min/podtrzymanie 10min

wpuszczam 20 wraca 18stC ,w pomieszczeniu jest 18stC

Czy mozecie podzielic sie infrmacjami, jaka macie temperature zasilania podlogowki, a jaka temperature w pomieszczeniach?

Ja w podlogowke musze dawac 37stC, zeby osiagnac 19stC w pomieszczeniu. Przy podlodze mam 23stC, ale wyzej 19 Czy szybsze ochlodzenie moze wynikac z tego, ze nie mam jeszcze izolacji stropu i drzwi wew.? Na scianach mam 15cm styropianu. Caly budynek chodzi na podlogowce, mam uklad z mieszaczem i piec na ekogroszek.

Drugi problem to to, ze piec dluzej pracuje niz jest w podtrzymaniu: praca 20 min/podtrzymanie 10min

wpuszczam 20 wraca 18stC ,w pomieszczeniu jest 18stC

Jaka masz grubosc wylewki? Szukam wszelkich powodow, dla których musze wlewac 40st w podlogowke, zeby miec 20 st w domu :(

No, to podnieś głowę i patrz w sufit!

Tam jest rozwiązanie....

Ciepłe spiepsza w takim tempie, że ....

Adam M.

Grawitacyjną masz?

Wsadź w kratkę termometr....

Potem jaki anemometr....

A potem se to pomnóż... (no, prawie).

I poszukaj szpar pod drzwiami.

Nie zatykaj ich! Dobrze , że są, ale wsadź w jaką termometr...

A.M.

e, kolega qwert to jakoś dziwnie mierzy te temperatury albo mu się literówka wkradła :)

w tym samym okresie pisał, że pali 15-20kg/dobę ekog. czyli jakies 80-120kWh energii na dobę. to zdecydowanie więcej energii niż potrzeba do ogrzania wody w podłogówce do 20 st.

chociaż te 40st. to też trochę dużo.

u mnie na zasilaniu podlogowki mam nastawione 29-29.5 a na dolnej kondygnacji mam 21-22 st.....bawilem sie predkoscia pompy od podlogowki-dajac na 2 bieg,mialem zimniej,co chyba normalne,przy dotychczasowej temp. zasilania,wrzucilem 3 bieg,mam powyzsze warunki,jesli na 2 to musialebym podniesc temp. zasilania,dobrze rozumuje, nie chcac zmieniac nastaw???

Jeżeli to:

No, to podnieś głowę i patrz w sufit!

Tam jest rozwiązanie....

Ciepłe spiepsza w takim tempie, że ....

Adam M.

dotyczy tego:

Jaka masz grubosc wylewki? Szukam wszelkich powodow, dla których musze wlewac 40st w podlogowke, zeby miec 20 st w domu :(

to niekoniecznie. Zależy jakie ma warstwy podłogi, przy drewnie zawsze zasilanie musi być o wyższej temperaturze, żeby osiągnąć odpowiednią temperaturę na powierzchni. Wtedy temperatura powrotu też będzie wysoka a ilość dostarczonego ciepła nie będzie się różniła od ilości ciepła potrzebnej do ogrzania takiego samego pomieszczenia o podłodze z gresu chociaż wtedy temperatura wody dla uzyskania takiej samej temperatury powierzchni podłogi może być o kilka czy kilkanaście stopni niższa.

u mnie na zasilaniu podlogowki mam nastawione 29-29.5 a na dolnej kondygnacji mam 21-22 st.....bawilem sie predkoscia pompy od podlogowki-dajac na 2 bieg,mialem zimniej,co chyba normalne,przy dotychczasowej temp. zasilania,wrzucilem 3 bieg,mam powyzsze warunki,jesli na 2 to musialebym podniesc temp. zasilania,dobrze rozumuje, nie chcac zmieniac nastaw???

U mnie 2 pompy do podłogówki pobierają na pierwszym biegu 2,2kWh na dobę (moc 46W) a na trzecim dwa razy tyle. Różnica 66 kWh na miesiąc to wcale nie mało. Wolę zwiększyć temperaturę zasilania podłogówki (zasilana z bufora ogrzewanego kominkiem z płaszczem wodny) niż podwyższać bieg pomp.

civic. mierzą termometry na zaw. mieszającym.

teraz przy mrozach -15 wchodzi 20stC wychodzi 16stC.

w domu jest +13/15. ok 780m3.

wentylacja nie działa.

faktycznie produkuję 100kWh / d. tak mi wyszło z obliczen.

na piecu jest caly czas +60stC

w sumie to nie wiem czemu sie dziwisz?

dziwię się, bo też produkuję tyle samo energii (w tamtym okresie, teraz T zewn. spadło a utrzymuję nadal w środku większą to więcej), a T zas. mam ok. 31 st, powrót 26. Ale zbyt wiele czynników na to wpływa, żeby to bezpośrednio porównywać.

Ilość ciepła oddawanego przez podłogówkę zależy od różnicy temperatur w pomieszczeniu i różnicy czynnika w niej. A u Ciebie jednak mała różnica temperatur coś jest, (20+16)/2-13 wychodzi 5 st. A dla 15st. nawet 3 st. Gęstość strumienia ciepła oddawanego przez podłogę producenci rurek zaczynają podawać dla różnic rzędu kilkunastu stopni i nie są to duże wartości, rzędu 20W/m2. Dla 3-5 st. chyba wyjdzie coś co nie będzie pasować z Twoim zużyciem opału. Ale nie znam się, może przy utrzymywaniu 13-15st.C w tak to wychodzi. Zwracam tylko uwagę, tym co chcą utrzymywać 20st.C w środku, że przy takich temp., zainstalowanych wykładzinach (płytki, a już w szczególności parkiety) te temp. raczej są bliższe 30 i nie ma co się stresować. Patrzeć na rachunek całościowy za CO i max. temp. podłogi. - jak się zgadza to ok.

Ostatnio moja małża stwierdziła że to całe ogrzewanie podłogowe to jest do dupy ... :-?

Ona / moja małżonka / chce podłogę ciepłą - mówię do niej - przecież jest ciepła - o co ci chodzi kobieto - a ona w śmiech - ciepła to wg kobiety minimum ze 40 stopni :o

No to ja jej od razu argumenty Bogusława - że zdrowie , że żylaki , że wogóle będzie krócej żyła przez to / ja przy okazji też / i że nic nie rozumie i się nie zna i ma mnie słuchać i w ten deseń ...

Nastepnego dnia przychodzę z pracy do domu a tam obiadu nie ma ...

Co miałem zrobić - zapodałem na podłogówkę 40 stopni / na wszystkie obwodu na parterze / :lol: - po prostu miód - podłoga teraz ma a z 34 stopnie - nie mierzyłem nawet taki zły byłem ...

Nawet nie wiedziałem jak kobieta potrafi się cieszyć - mówię wam ...

Co z tego wyniknie - zobaczymy :wink:

Co z tego wyniknie - zobaczymy :wink:
Bogusław by ci wytłumaczył ;) : żylaki, choroby krążenia, ....

U mnie też goście się dziwią, że mam ogrzewanie podłogowe, a podłoga jest zimna. W takiej sytuacji prowadzę ich do spiżarni, gdzie nie ma ogrzewania podłogowego i temperatura posadzki jest o dobrych klika stopni niższa. Dopiero wtedy widzą różnicę :lol: .