adam_mk 21.11.2008 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Sterownik sterownikiem, ale zwykle stosuje się też bezpiecznik termiczny na zasilaniu podłogówki (zazwyczaj 55stC), który odcina pompę obiegu po przekroczeniu.Jeszcze nie spotkałem się z przypadkiem zadziałania....Tylko czytałem o tym... (że gdzieś tam i w pewnych warunkach zadziałał)Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 26.12.2008 01:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2008 Adam ale 28 stopni w wylewce gdzie umieszczony jest czujnik od podłogówki czy temp. podłogi 28?. U mnie temp. wierzchniej warstwy podłogi ok. 2 stopnie niższa niż temp. podawna przez czujnik w wylewce. Zakładam, że temp. wierzchniej warstwy (panel, kafel, deska) nie może przekroczyć 28 stopni czyli temp. wylewki pokazywane przez czujnik ok 30? Gdzieś też czytałęm - chyba instrukacja deski barlineckiej coś nawiązywałą do temp. chyba 28 lub 29 stopni - chyba chodziło o deskę. Pomierzyłem u siebie: - wylewka (czujniki ds18b20 w dolnej części, zalane 8-10cm) - 28-30 st. w zależności od miejsca (niestety nie opisałem sobie i jeszcze nie wyczaiłem który jest gdzie) - temp. wody zasilania - 33 st. (pomiar z czujnika kotła) - temp. parkietu - 23 st. (ds18b20 przyłożony do powierzchni, obłożony 1cm styropianu) W domu temp 18.5-21.5 w zależności od miejsca (jeszcze nie wyregulowana i trochę dziur do uszczelnienia, a brak termostatów). Temp. na zewn. -1 st.C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 26.12.2008 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2008 Czy mozecie podzielic sie infrmacjami, jaka macie temperature zasilania podlogowki, a jaka temperature w pomieszczeniach? Ja w podlogowke musze dawac 37stC, zeby osiagnac 19stC w pomieszczeniu. Przy podlodze mam 23stC, ale wyzej 19 Czy szybsze ochlodzenie moze wynikac z tego, ze nie mam jeszcze izolacji stropu i drzwi wew.? Na scianach mam 15cm styropianu. Caly budynek chodzi na podlogowce, mam uklad z mieszaczem i piec na ekogroszek. Drugi problem to to, ze piec dluzej pracuje niz jest w podtrzymaniu: praca 20 min/podtrzymanie 10min wpuszczam 20 wraca 18stC ,w pomieszczeniu jest 18stC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.ZABA. 02.01.2009 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Czy mozecie podzielic sie infrmacjami, jaka macie temperature zasilania podlogowki, a jaka temperature w pomieszczeniach? Ja w podlogowke musze dawac 37stC, zeby osiagnac 19stC w pomieszczeniu. Przy podlodze mam 23stC, ale wyzej 19 Czy szybsze ochlodzenie moze wynikac z tego, ze nie mam jeszcze izolacji stropu i drzwi wew.? Na scianach mam 15cm styropianu. Caly budynek chodzi na podlogowce, mam uklad z mieszaczem i piec na ekogroszek. Drugi problem to to, ze piec dluzej pracuje niz jest w podtrzymaniu: praca 20 min/podtrzymanie 10min wpuszczam 20 wraca 18stC ,w pomieszczeniu jest 18stC Jaka masz grubosc wylewki? Szukam wszelkich powodow, dla których musze wlewac 40st w podlogowke, zeby miec 20 st w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.01.2009 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 No, to podnieś głowę i patrz w sufit!Tam jest rozwiązanie....Ciepłe spiepsza w takim tempie, że ....Adam M. Grawitacyjną masz?Wsadź w kratkę termometr....Potem jaki anemometr....A potem se to pomnóż... (no, prawie). I poszukaj szpar pod drzwiami.Nie zatykaj ich! Dobrze , że są, ale wsadź w jaką termometr...A.M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 03.01.2009 00:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 e, kolega qwert to jakoś dziwnie mierzy te temperatury albo mu się literówka wkradła w tym samym okresie pisał, że pali 15-20kg/dobę ekog. czyli jakies 80-120kWh energii na dobę. to zdecydowanie więcej energii niż potrzeba do ogrzania wody w podłogówce do 20 st. chociaż te 40st. to też trochę dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 03.01.2009 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 civic. mierzą termometry na zaw. mieszającym. teraz przy mrozach -15 wchodzi 20stC wychodzi 16stC. w domu jest +13/15. ok 780m3. wentylacja nie działa. faktycznie produkuję 100kWh / d. tak mi wyszło z obliczen. na piecu jest caly czas +60stC w sumie to nie wiem czemu sie dziwisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 03.01.2009 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 u mnie na zasilaniu podlogowki mam nastawione 29-29.5 a na dolnej kondygnacji mam 21-22 st.....bawilem sie predkoscia pompy od podlogowki-dajac na 2 bieg,mialem zimniej,co chyba normalne,przy dotychczasowej temp. zasilania,wrzucilem 3 bieg,mam powyzsze warunki,jesli na 2 to musialebym podniesc temp. zasilania,dobrze rozumuje, nie chcac zmieniac nastaw??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 03.01.2009 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Zmierz temperatury powrotu na poszczególnych biegach pompy, i możesz sobie wyliczyć temp. średnią, a ta Ci powie o wydajności ogrzewania na danym biegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 03.01.2009 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Jeżeli to: No, to podnieś głowę i patrz w sufit! Tam jest rozwiązanie.... Ciepłe spiepsza w takim tempie, że .... Adam M. dotyczy tego: Jaka masz grubosc wylewki? Szukam wszelkich powodow, dla których musze wlewac 40st w podlogowke, zeby miec 20 st w domu to niekoniecznie. Zależy jakie ma warstwy podłogi, przy drewnie zawsze zasilanie musi być o wyższej temperaturze, żeby osiągnąć odpowiednią temperaturę na powierzchni. Wtedy temperatura powrotu też będzie wysoka a ilość dostarczonego ciepła nie będzie się różniła od ilości ciepła potrzebnej do ogrzania takiego samego pomieszczenia o podłodze z gresu chociaż wtedy temperatura wody dla uzyskania takiej samej temperatury powierzchni podłogi może być o kilka czy kilkanaście stopni niższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 03.01.2009 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 u mnie na zasilaniu podlogowki mam nastawione 29-29.5 a na dolnej kondygnacji mam 21-22 st.....bawilem sie predkoscia pompy od podlogowki-dajac na 2 bieg,mialem zimniej,co chyba normalne,przy dotychczasowej temp. zasilania,wrzucilem 3 bieg,mam powyzsze warunki,jesli na 2 to musialebym podniesc temp. zasilania,dobrze rozumuje, nie chcac zmieniac nastaw??? U mnie 2 pompy do podłogówki pobierają na pierwszym biegu 2,2kWh na dobę (moc 46W) a na trzecim dwa razy tyle. Różnica 66 kWh na miesiąc to wcale nie mało. Wolę zwiększyć temperaturę zasilania podłogówki (zasilana z bufora ogrzewanego kominkiem z płaszczem wodny) niż podwyższać bieg pomp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 03.01.2009 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 qrcze,a moze te oznaczenia na glowicy termostatycznej,nie oznaczaja wcale temperatury,tylko jakas skale??????oj,pomierze dzisiaj termometerkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 03.01.2009 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 civic. mierzą termometry na zaw. mieszającym. teraz przy mrozach -15 wchodzi 20stC wychodzi 16stC. w domu jest +13/15. ok 780m3. wentylacja nie działa. faktycznie produkuję 100kWh / d. tak mi wyszło z obliczen. na piecu jest caly czas +60stC w sumie to nie wiem czemu sie dziwisz? dziwię się, bo też produkuję tyle samo energii (w tamtym okresie, teraz T zewn. spadło a utrzymuję nadal w środku większą to więcej), a T zas. mam ok. 31 st, powrót 26. Ale zbyt wiele czynników na to wpływa, żeby to bezpośrednio porównywać. Ilość ciepła oddawanego przez podłogówkę zależy od różnicy temperatur w pomieszczeniu i różnicy czynnika w niej. A u Ciebie jednak mała różnica temperatur coś jest, (20+16)/2-13 wychodzi 5 st. A dla 15st. nawet 3 st. Gęstość strumienia ciepła oddawanego przez podłogę producenci rurek zaczynają podawać dla różnic rzędu kilkunastu stopni i nie są to duże wartości, rzędu 20W/m2. Dla 3-5 st. chyba wyjdzie coś co nie będzie pasować z Twoim zużyciem opału. Ale nie znam się, może przy utrzymywaniu 13-15st.C w tak to wychodzi. Zwracam tylko uwagę, tym co chcą utrzymywać 20st.C w środku, że przy takich temp., zainstalowanych wykładzinach (płytki, a już w szczególności parkiety) te temp. raczej są bliższe 30 i nie ma co się stresować. Patrzeć na rachunek całościowy za CO i max. temp. podłogi. - jak się zgadza to ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.ZABA. 05.01.2009 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Na podlodze mam w tej chwili beton albo plytki, zadnego drewna. Obstawiam, ze to wszystko wina nieocieplonego stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 08.01.2009 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Ostatnio moja małża stwierdziła że to całe ogrzewanie podłogowe to jest do dupy ... Ona / moja małżonka / chce podłogę ciepłą - mówię do niej - przecież jest ciepła - o co ci chodzi kobieto - a ona w śmiech - ciepła to wg kobiety minimum ze 40 stopni No to ja jej od razu argumenty Bogusława - że zdrowie , że żylaki , że wogóle będzie krócej żyła przez to / ja przy okazji też / i że nic nie rozumie i się nie zna i ma mnie słuchać i w ten deseń ... Nastepnego dnia przychodzę z pracy do domu a tam obiadu nie ma ... Co miałem zrobić - zapodałem na podłogówkę 40 stopni / na wszystkie obwodu na parterze / - po prostu miód - podłoga teraz ma a z 34 stopnie - nie mierzyłem nawet taki zły byłem ... Nawet nie wiedziałem jak kobieta potrafi się cieszyć - mówię wam ... Co z tego wyniknie - zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 08.01.2009 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Co z tego wyniknie - zobaczymy Bogusław by ci wytłumaczył : żylaki, choroby krążenia, .... U mnie też goście się dziwią, że mam ogrzewanie podłogowe, a podłoga jest zimna. W takiej sytuacji prowadzę ich do spiżarni, gdzie nie ma ogrzewania podłogowego i temperatura posadzki jest o dobrych klika stopni niższa. Dopiero wtedy widzą różnicę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 08.01.2009 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Bogusław by ci wytłumaczył : żylaki, choroby krążenia, .... Co Ty chłopie - moja żona to jest dr Queen - ona nas tu w domu wszystkich leczy - ona wie najlepiej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.01.2009 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Skoro podloga ma 34 stopni, to jaka temperatura panuje w pomieszczeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 08.01.2009 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Skoro podloga ma 34 stopni, to jaka temperatura panuje w pomieszczeniu? Nie wiem - jestem w pracy , ale to dla mojej małżonki nie problem , uchyla okno w kuchni i już jest okay - a podłoga ma być ciepła ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 08.01.2009 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 a ile dziś kosztuje nagrzewanie podłogi do 34 st.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts