Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

maksymalna temperatura podłogówki

jack_2000

Recommended Posts

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 years później...
  • 6 years później...

Czy mółbym prosić o rozszyfrowanie tej strony z projektu podłogówki?

podlogowka.png

Czy dobrze rozumiem, że mam wrzucić w podłoge aż 38stopni aby otrzymać 24 temp podłogi i 20 w pomieszczeniu?

Wiadomo, że projekt projektem, a jak trzeba bedzie robic w rzeczywistosci to sie okażę, zwłaszcza, że był on robiony na podstawie OZC, które później uległo poprawie.

Edytowane przez Robaczywy

Czy dobrze rozumiem, że mam wrzucić w podłoge aż 38stopni aby otrzymać 24 temp podłogi i 20 w pomieszczeniu?

Projekt zakłada wykończenie podłogi w postaci panelu i temperaturę otoczenia -20 st C, więc Tz na poziomie 38 st C wydaje się normalne. Poza tym powierzchnia płyty jest dość mała, a z małych płyt ciężko wykrzesać dużą moc cieplną, stąd wyższa Tz.

podlogowka.png

Wiadomo, że projekt projektem, a jak trzeba bedzie robic w rzeczywistosci to sie okażę, zwłaszcza, że był on robiony na podstawie OZC, które później uległo poprawie.

Tak własnie tyle, ale po co pisac na forum nie lepiej zadzwonic i zapytac?

@Kemotxb

Dzięki

@Asolt

Pewnie lepiej, ale stwierdziłem, że tym co nie jest pilne nie będę narazie zawracał głowy. Telefony z prośbą o poradę na pewno się zaczną już przy układaniu podłogówki, tak samo jak było przy wentylacji :).

Edytowane przez Robaczywy

podlogowka.png

Ale jeszcze mocna pompka któr pozwoli na dT 5 *C

a zawór termo na wlocie do rozdzielacza ? stała temperatura Tz a sterowanie za pomocą on/off dla pompy obiegowej

Ok masz rację, ale poniewaz nie bawie sie w druciarstwo to nawet o tym nie pomyślałem. Poza tym taka głowica mierzy i steruje temperaturą w poblizu rozdzielacza czyli na ogół w szafce rozdzielaczowej. Jak to sie ma do temperatury w poszczegolnych pomieszczeniach? tak srednio. Precyzji i dokladnosci w utrzymaniu stałej temperatury w poszczegolnych pomieszczeniach za wiele nie ma.

Edytowane przez asolt

No zgadza się ale to najprostsza instalacja i działa, całkiem nieźle jak to twierdzą niektórzy, ja też jestem skłonny w to uwierzyć. Biorąc pod uwagę koszty jakie trzeba ponieść przy takim prostym rozwiązaniu vs sterowaniu siłownikami to odpowiedź jest jasna .... jeśli coś działa to po co przepłacać.

No zgadza się ale to najprostsza instalacja i działa, całkiem nieźle jak to twierdzą niektórzy, ja też jestem skłonny w to uwierzyć. Biorąc pod uwagę koszty jakie trzeba ponieść przy takim prostym rozwiązaniu vs sterowaniu siłownikami to odpowiedź jest jasna .... jeśli coś działa to po co przepłacać.

Gdyby te proste instalacje działaly i to niezle to nie byłoby tylu postów z prosbą o pomoc bo podłogówka słabo grzeje, albo w ogole nie grzeje, albo grzeje nierównowmiernie, albo grzeją grzejniki nie grzeje podłogówka lub na odwrot albo jeszcze setki innych powodów. ja takich problemów nie mam i nie mają ich moi klienci. Jak cos jest dobrze zrobione to i działa, konkurs nieustajacy zresztą pt. "kto zrobi najtaniej"' zostawiam innym. poza tym wcale nie muszą byc silowniki, wszystko zalezy od wybranego sposobu regulacji temperatury ktory czesciowo jest zalezny od zródla ciepła. Kazdy przypadek jest inny.