Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa mojego kominka

altkomp

Recommended Posts

Wszystkich zainteresowanych zapraszam na stronke z fotkami z budowy mojego kominka

http://www.tmxnet.pl/~adam.zorawski/skorowidz.htm

Nie robie tego sam robi to mlody czlowiek ktory pobudowal juz pare kominkow

W jakim kolorze zrobic to co jest w cegle

Jakiego koloru baranek

Gorna czesc ma byc w baranku ale bialym

Altkomp - masz bardzo nisko wejście do komina. Mam nadziję, że komin jest dość wysoki - bo mozesz mieć problemy z cugiem. Ja miałem wyjście z komina na 180cm i koleś stwierdził, że powinno być z 50cm wyżej.

Druga sprawa - nie wiem czy dobrze, że kominek "lezy" na betonowym podkładzie. Nagrzewa się pracuje - jak to będzie z betonem. Gdzie wchodzi powietrze to kominka - jęlsi od dołu to musi być tam swobodne dojście.

Pozdrawiam

witam

1.j.w - wyczystka

2.jezeli nie masz rozprowadzenia ciepła to i tak kominek powinien stać na nóżkach aby zimne powietrze mogło wchodzić od dołu, ogrzewać sie i wychodzić kratkami w czopuchu w tym przypadku efektywność będzie niewielka (moim zdaniem może to doprowadzić do przegrzania wkładu)

3.j.w - beton może nie być najlepszym z rozwiązań (choć może)

1. Czy kąt pod którym przewód dymowy w chodzi w komin nie jest zbyt duży? Powinien byc ok. 45 st.

2. Betonowe ławeczki - czym je wykończysz? Ja mam z piaskowca.

3. Ja tez nie mam wyczystki - wkład jest częściowo pod kominem, kąt niewielki, więc ew. sadze wpadną do kominka. Przynajmniej tak mnie zapewniał fachowiec.

Pzdr

Wklad kominka bedzie podniesiony i nie bedzie stal bezposrednio na betonie.

Wylewki betonowe mamy zamiar wykonczyc klinkierem reszte obkleimy piaskowcem.

Co do wyczystki nie ma - fachowiec powiedzial ze nie jest potrzeban.

A co do kata wprowadzenia rury do komina fachowiec powiedzial bym sie nie martwil ze bedzie ok.

Chyba z trzy tygodnie temu czyściłem komin (a raczej nie ja tylko kominiarz) i z komina wyciągnął trzy wiadra sadzy (czy tam czego).

I tyle było po jednej zimie. Fakt że kominek chodzi non stop.

Może rzeczywiście nie ma potrzeby robić wyczystki Ale chyba na twoim miejscu jeszcze bym się zastanowił.

Ilość sadzy zależy jakim drewnem się pali - mokrym czy suchym, iglastym czy liściastym. Sposób palenia też wpływa na sadze - jeżeli ustawimy dopływ powietrza tak, ze ledwo-ledwo się tli, a ogień jest taki "dziwny", to wydziela się więcej dymu a więc i sadzy.

Mój sąsiad palił mokrą sosną i po pewnym czasie sadze, osiadając na siatce zabezpieczjącej przed ptakami, kompletnie zatkały komin.

Co do wyczystki to fachowcy (wszyscy właściwie) twierdzą ,że w takim wypadku sam wkład pełni rolę wyczystki. Kąt wejścia do komina-nie wiem czemu miałby być ok 45 stopni? wystarczy aby rura nie szła całkiem poziomo( to z instrukcji firmy JOTUL). Ilość sadzy , która się "produkuje" w trakcie sezonu jest taka sama bez względu na to czy jest osobna wyczystka, czy jest nią wkład.

Wracając do pytania z początku watku o kolory i materiał do wykończenia kominaka ...wszystko to kwestia gustu. Ja osobiści lubię kamień w formie jak najbardziej naturalnej(nie polerowane marmury itp).Do kominka dałbym ciepły w kolorze i fakturze piaskowiec.

Powodzenia! A jak skończysz to pamiętaj o zdjęciach.

Gość Karol N.
Wszystkich zainteresowanych zapraszam na stronke z fotkami z budowy mojego kominka

http://www.tmxnet.pl/~adam.zorawski/skorowidz.htm

Nie robie tego sam robi to mlody czlowiek ktory pobudowal juz pare kominkow

W jakim kolorze zrobic to co jest w cegle

Jakiego koloru baranek

Gorna czesc ma byc w baranku ale bialym

Dlaczego sie te zdjecia powtarzaja. Wystarczylyby tylko wybrac cztery na ktorych byloby wszystko ujete

Karol N.

prosze panstwa wiem jak sie to robi wytlumaczenie wszystkich bledow zajmnie mi bardzo duzo czasu.

1brak doplywu powitrza do chlodzenia i grawitacji

2widze duzy przekruj komina zainstalowyl bym szyber

3zaopatrzyc sie w instrukcje obslugi tam jest wszystko opisane

4jezeli ten czlowiek robi to za pieniadze nie powinien w ten sposob zarabic