altkomp 19.10.2003 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2003 Wszystkich zainteresowanych zapraszam na stronke z fotkami z budowy mojego kominka http://www.tmxnet.pl/~adam.zorawski/skorowidz.htm Nie robie tego sam robi to mlody czlowiek ktory pobudowal juz pare kominkow W jakim kolorze zrobic to co jest w cegle Jakiego koloru baranekGorna czesc ma byc w baranku ale bialym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aa1719499282 20.10.2003 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 Rozumiem że masz piwnicę bo jakoś nie wydać wyczystki w kominie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 20.10.2003 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 Altkomp - masz bardzo nisko wejście do komina. Mam nadziję, że komin jest dość wysoki - bo mozesz mieć problemy z cugiem. Ja miałem wyjście z komina na 180cm i koleś stwierdził, że powinno być z 50cm wyżej. Druga sprawa - nie wiem czy dobrze, że kominek "lezy" na betonowym podkładzie. Nagrzewa się pracuje - jak to będzie z betonem. Gdzie wchodzi powietrze to kominka - jęlsi od dołu to musi być tam swobodne dojście. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majo 20.10.2003 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 witam 1.j.w - wyczystka2.jezeli nie masz rozprowadzenia ciepła to i tak kominek powinien stać na nóżkach aby zimne powietrze mogło wchodzić od dołu, ogrzewać sie i wychodzić kratkami w czopuchu w tym przypadku efektywność będzie niewielka (moim zdaniem może to doprowadzić do przegrzania wkładu)3.j.w - beton może nie być najlepszym z rozwiązań (choć może) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej K. 20.10.2003 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 1. Czy kąt pod którym przewód dymowy w chodzi w komin nie jest zbyt duży? Powinien byc ok. 45 st.2. Betonowe ławeczki - czym je wykończysz? Ja mam z piaskowca.3. Ja tez nie mam wyczystki - wkład jest częściowo pod kominem, kąt niewielki, więc ew. sadze wpadną do kominka. Przynajmniej tak mnie zapewniał fachowiec.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
altkomp 20.10.2003 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 Wklad kominka bedzie podniesiony i nie bedzie stal bezposrednio na betonie.Wylewki betonowe mamy zamiar wykonczyc klinkierem reszte obkleimy piaskowcem.Co do wyczystki nie ma - fachowiec powiedzial ze nie jest potrzeban.A co do kata wprowadzenia rury do komina fachowiec powiedzial bym sie nie martwil ze bedzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aa1719499282 20.10.2003 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 Chyba z trzy tygodnie temu czyściłem komin (a raczej nie ja tylko kominiarz) i z komina wyciągnął trzy wiadra sadzy (czy tam czego).I tyle było po jednej zimie. Fakt że kominek chodzi non stop.Może rzeczywiście nie ma potrzeby robić wyczystki Ale chyba na twoim miejscu jeszcze bym się zastanowił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.10.2003 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 Ilość sadzy zależy jakim drewnem się pali - mokrym czy suchym, iglastym czy liściastym. Sposób palenia też wpływa na sadze - jeżeli ustawimy dopływ powietrza tak, ze ledwo-ledwo się tli, a ogień jest taki "dziwny", to wydziela się więcej dymu a więc i sadzy.Mój sąsiad palił mokrą sosną i po pewnym czasie sadze, osiadając na siatce zabezpieczjącej przed ptakami, kompletnie zatkały komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 20.10.2003 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 Co do wyczystki to fachowcy (wszyscy właściwie) twierdzą ,że w takim wypadku sam wkład pełni rolę wyczystki. Kąt wejścia do komina-nie wiem czemu miałby być ok 45 stopni? wystarczy aby rura nie szła całkiem poziomo( to z instrukcji firmy JOTUL). Ilość sadzy , która się "produkuje" w trakcie sezonu jest taka sama bez względu na to czy jest osobna wyczystka, czy jest nią wkład.Wracając do pytania z początku watku o kolory i materiał do wykończenia kominaka ...wszystko to kwestia gustu. Ja osobiści lubię kamień w formie jak najbardziej naturalnej(nie polerowane marmury itp).Do kominka dałbym ciepły w kolorze i fakturze piaskowiec.Powodzenia! A jak skończysz to pamiętaj o zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.10.2003 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 Ale mu zrobiliście reklamę.Materiał dla prok. jak zrobić z kogoś wała.Mam nadzieję ,że was chociaż nie skroił na kasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Karol N. 20.10.2003 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 Wszystkich zainteresowanych zapraszam na stronke z fotkami z budowy mojego kominka http://www.tmxnet.pl/~adam.zorawski/skorowidz.htm Nie robie tego sam robi to mlody czlowiek ktory pobudowal juz pare kominkow W jakim kolorze zrobic to co jest w cegle Jakiego koloru baranek Gorna czesc ma byc w baranku ale bialym Dlaczego sie te zdjecia powtarzaja. Wystarczylyby tylko wybrac cztery na ktorych byloby wszystko ujete Karol N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarator 20.10.2003 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 prosze panstwa wiem jak sie to robi wytlumaczenie wszystkich bledow zajmnie mi bardzo duzo czasu.1brak doplywu powitrza do chlodzenia i grawitacji2widze duzy przekruj komina zainstalowyl bym szyber3zaopatrzyc sie w instrukcje obslugi tam jest wszystko opisane4jezeli ten czlowiek robi to za pieniadze nie powinien w ten sposob zarabic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts