keyko 20.11.2008 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 witamzabralismy sie z narzeczona za remont mieszkania...jest to mieszkanie w leciwej kamienicy na poddaszu...rozebralismy piece kaflowe,. gdyz zamierzamy zamontowac ogrzewanie centralne...w celu otrzymania wiekszej przestrzeni usunelismy wszelkie schowki, ktore znajdowaly sie wrecz w kazdym narozniku mieszkania...po tej rozbiorce naszym oczom procz starych gazet ukazaly sie takze gole dachowki...wiec czeka nas rowniez ocieplenie dachu, ktory jakby nie patrzec jest po czesci naszym sufitem...rodza sie wiec kolejne pytania...jak do tego w ogole podejsc?...czy jest mozliwe ulozenie wszystkich warstw izolacji od srodka ?...czy ktos juz takiego wyczynu dokonal?...bylbym wdzieczny za wszelkie wskazowki, odnosniki do materialow oraz opinie....nizej zamieszczam zdjecia pogladowe jak to mniej wiecej wyglada...z gory dziekujepozdrawiam http://img165.imageshack.us/my.php?image=dsc00377qe6.jpg http://img45.imageshack.us/my.php?image=dsc00382qc3.jpg http://img147.imageshack.us/my.php?image=dsc00386dt9.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.11.2008 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 Zawsze się to robi od środka.Net masz. Siadaj i czytaj.Zacznij od "jak szukać" potrzebnych informacji. Jest gdzieś tu podany sposób (wielokrotnie) namówienia google do współpracy w przeszukiwaniu tego forum, bo lokalna szukaczka jest drętwa...Jest tu wszystko, czego potrzebujesz. Z detalami. Tylko czytać i robić.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 22.11.2008 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 Zawsze się to robi od środka. Z tym zawsze to przesadziłeś. Są też poddasze "trumienne", gdzie ocieplenie wykonuje się na zewnątrz. Taką konstrukcję ma np. dom geda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.11.2008 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 Fakt!Przyznaję, że nie zawsze, ale napisał - widzę dachówki...Wpadłem w szyny.... i pojechałem...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keyko 23.11.2008 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 moze tak...chodzi mi przede wszystkim o polozenie folii wstepnego krycia od wewnetrznej strony wiezby dachowej...gdyz z tego co widze we wszystkich przykladach to robi sie to miedzy dachowka a wiezba...a tak poza tym to umiem szukac w internecie potrzebnych mi informacji i jezeli bym znalazl to bym o takie rzeczy nie pytal...niestety nie znalazlem o kladzeniu folii wstepnego krycia od wewnatrz, ale czytalem o tym w jakims czasopismie budowlanym, wiec wiem tylko , ze mozna , ale co i jak to jestem zielony....pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.11.2008 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Nie mam, nie kryłem (jeszcze, wiosną zaczynam remont) więc mogę się mylić, ale... Jeżeli licząc od góry damy: folię, watę, folię, kartongipsy to:Kartongipsy wsparte na wiotkiej przecież więźbie wcześniej czy później popękają (dlatego te stelaże). Pierwsza od środka folia spowolni przedostawanie się pary wodnej przez szczeliny do tej waty. W tej wacie ta para będzie się skraplać przechodząc przez coraz zimniejsze warstwy. Proces będzie spowalniany prze drugą folię. Często na niej właśnie wykrapla się woda - więc lepiej, aby jej nie było - to sobie poleci i wełna będzie sucha....Tak, tylko ulatując zabiera nam przecież ciepło parowania, które dla wody jest bardzo duże... Wniosek jeden: Ta folia od strony wnętrz powinna być jak gumowa czy blaszana przepona. Kompletnie nieprzepuszczalna dla wody i powietrza.Taki cud trudno wykonać, choć wszyscy się bardzo starają. Jak dach dziurawy, to wełna mokra i bagno wełniane wcale nie termoizoluje.Więc może dać tę folię wierzchnią, to sobie te krople po folii spłyną? I tu wracamy do początku rozważań: folia, wata, folia, kartongipsy.... Sam zdecyduj lub zbuduj "trumnę" (co Cię uwolni od takich rozważań.).Adam M. Dawniej strych był dla wróbli a mieszkało się na parterze...polepa na stropie rozwiązywała WSZYSTKIE problemy i to naprawdę dobrze!Na razie (jak dla mnie) nic lepszego nie wymyślono.W skosie jej nie ułożysz...A.M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts