Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zalać fundamenty w wodzie?

Tomaszek_26

Recommended Posts

Wiesz zejście pod wodę 5m to jest problem, trzeba by zabawić się w nurka :lol: Tak na poważnie,okresowe osuszenie,lub zmniejszenie głębokości wody dałoby większe możliwości,a poza tym pomniejszyło by znacznie koszty.Trzeba rozważyć wszystkie możliwości.Bo jak ci kolega doradzał,to tylko mostowcy,a wtedy koszty niesamowite.Czy dom jest z bali ile ma podpór(słupów).Ile ten dom ma ,dług. szer.Pytam o odległość od lądu,bo maszyneria beton może podać beton w ograniczonym zakresie. Nie będziesz betonu robił na łódkach.Dwie rzeczy są niezbędne stały grunt na których można postawić słupy.Bo na dnie zalega muł,a pod mułem dobrze by było żeby był piach.Myślę że słupy drewniane były w bijane jak w stawie nie było wody.Ten pomiar wody coś jest mało wiarygodny nie słyszałem żeby stawie zasilanym z rzeki było samej wody 5m,chyba że z mułem.Na jakiej podstawie to ustaliłeś,sprawdź dokładnie.Czy dobrze kojarzę,staw ma odpływ.Nie wybrażam sobie ciągnąć fundamenty 5m w górę,jest tańsze rozwiązanie.Ja jestem z Lublina.Dom mam na działce rekreacyjnej,tyle że z oczkiem 5-10m. :wink:

Witaj

Swego czasu otarłem się o tę problematykę.

Potrzebujesz porady speca od budownictwa wodnego.

ONI STALE, CODZIENNIE rozwiązują TEN problem.

Zajrzyj do jakiego RZGW i popytaj, to Ci dadzą namiar na dobrego speca (dodatkowo z wszelkimi uprawnieniami!). Weźmie to z radością "na fuchę".

Często opuszcza się rury osłonowe do samego dna i wbija wewnątrz coś w rodzaju szkieletu stalowego. Potem wypełnia rurę betonem i masz solidnie zakotwiony pal o wielkiej wytrzymałości i trwałości (osłony się zdejmuje po związaniu betonu).

Ilość, rodzaj, kąty ustawienia, kwestia lodu, naporu wody i wielu innych czynników to już domena wspomnianego speca.

Stało lata na palach drewnianych to jest to problem z gatunku "problemików drobnych".

Da się a kosztuje tyle ile musi.

Pozdrawiam Adam M.

Jeszcze coś.

Czasem można "to" przygotować na suchym lądzie a potem opuścić i zakotwić i wychodzi łatwiej i taniej.

:lol: Jeżeli chodzi o tą przybudówkę daj se spokój z fundamentem w wodzie.Ja bym to zrobił tak:rozebrał przybudówkę zakotwiczył bym się do sąsiedniego budynku wylał posadzkę żelbetonową na istniejących słupach,po związaniu betonu słupy bym zlikwidował, albo zostawił aż się same rozlecą.Wyjdzie ci ala balkon na którm możesz postawić leki budynek.JEST TO MOIM ZDANIEM NAJTAŃSZE ROZWIĄZANIE.Bo grzebanie się w wodzie o gł.5m-ze zdjęcia wnioskuję że może być taka głębikość i jeszcze płynąca woda,wgoni cię w takie koszty że ci włosy pod czapką staną.Musisz wżiąść budowlańca żeby ci wyliczył jak głęboko się zakotwiczyć, jaki beton ,jakie zbrojenie.Chyba chyba że sam potrafisz.Ja mam takiego starego rzemiochę z prawdziwego zdarzenia"tacy ludzie już są na wymarciu",mam do niego pełne zaufanie. pare rzeczy mi robił i poprawiał projektantów.Śmię twierdzić w 80% że potrafił by to zrobić,aby chciał i miał czas.Ale jego opinii napewno bym wysłuchał,nawet jak u mnie nic nie robi a mam małą partaninę zawsze dzwonię do niego o poradę.Budowlaniec za projekt też weźmie kasę jeden więcej jeden mniej.Jak zależy ci na fakturze,to mój fachman ci nie wystawi,jest na emeryturze :wink: