Piotrek T 21.11.2008 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 WitamMoże ktoś pomoże i wie jak odzyskać pieniądze od firmy która nie zapłaciła mi za usługę w której byłem podwykonawcą zapłacili tylko część fakturyInwestor był ok i płacił wykonawcy tylko ten jakoś zapomniał zapłacić nam .Minął rok firma windykacyjna wzieła kasę i zkończyło się na dopisaniu do KRDChcę wystąpić na drogę sądową ale może ktoś podpowie jak to zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 21.11.2008 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 to smutne ale.... zapomniećMnie tez kilka razy chcieli wycyckac na Inwestycjach ale od tamtego czasu mam dziwna zasade - w trakcie realizacji biore zaliczki - wpisane w umowe - inaczej wogole nie podejmuje sie pracMożesz się sadzić - należy złożyć wniosek do sadu gospodarczego a najlepiej wziąć prawnika wszystko zależy od tego jaka to kasa - bo nawet mając wyrok i nakaz egzekucyjny nie masz pewności ze kasę odzyskaszSa tez inne metody, skuteczne i pewne ale niezgodne z prawem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek T 21.11.2008 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Podobnie ja robię były początkowo zaliczki ale im bliżej końca roboty tym niejsze do zdobycia i obiecank że jak tylko klient zapłaci dostanę resztę i tak dostałem 11tysi w plecy vat i podatki zapłacone pracownicy itp. Kasy ani widu ani słychu w ich firmie zastałem zapląbowane biuro bo nie płacili za lokal.Windykacja wysłała parę listów i wykonała parę telefonów .Pracę dokończyliśmy na własny koszt bo inwestor był ok i zlecał nam inne prace pomijając pośrednika okazało się nawet że zapłacił za naszą usługę naszemu zleceniodawcy widziałem polecenie przelewu a ten twierdził że nic nie dostałJakie są szanse odzyskania kasy przez sąd bo podobno sprawa jest porosta tylko że oni tak naprawdę nie mają majątku trwałego wszystko własność banku i kupa długów w hurtowniach w których brali materiałyCo do innego wariantu to wolę nie ryzykować bo może być jak w filmie Dług Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 21.11.2008 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Proponuję zapoznać się z art. 647 KC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 21.11.2008 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 temat masz bardzo trudny, za nim zechciałbyś założyć sprawę to najpierw musisz dopilnować formalnych wezwań o zapłatę (to bardzo ważne w sądzie). Co do zaliczek, jak już się działa na większą skalę to branie zaliczek, praktycznie jest nie możliwe, często jest u mnie rozliczanie po skończonych etapach, często to przelew wierzytelności z banku. Można ubezpieczyć umowę. Ja zawsze kalkuluję ryzyko w kosztach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 22.11.2008 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 ...jak już się działa na większą skalę to branie zaliczek, praktycznie jest nie możliwe, często jest u mnie rozliczanie po skończonych etapach, często to przelew wierzytelności z banku. Można ubezpieczyć umowę. Ja zawsze kalkuluję ryzyko w kosztach. tak sie złożyło ze w 98 przewiozłem sie na dużej inwestycji, na tamte czasy zlecenie montażowe opiewało na ponad 400.000 i w plecy dostałem sporo oj oj sporo. przez kilka lat wychodziłem z kryzysu. Realnie system bankowy jest tak nieruchawy ze w niektórych sytuacjach wręcz kasa jest nie do odzyskania, zwłaszcza gdy inwestor to spółka o niskim kapitale lub jak w twoim wypadku firma zadłużona po uszy nie mająca żadnego własnego kapitału do zlicytowania. Od tamtego czasu nie ryzykuje. jeśli etapy realizacji sa wydłużone i Zleceniodawca nie jest elastyczny - nie wchodzę w To. Poza tym unikam jakiegokolwiek kontaktu z firmami mającymi już zła opinie na rynku, czytam dokładnie umowy i śmiech mnie pusty ogrania jak ktoś podpisuje umowę np. z JW czy Sokółką czy Warbudem - realnie sa to Inwestorzy mogący każdego podwykonawce doprowadzić do bankructwa tak maja skonstruowane umowy ze podwykonawca realnie nie ma w nich żadnych praw. Przestrzegam tez wszelkich potencjalnych podwykonawców przed firma Bau und Technik - tez niezłe cwaniactwo - miałem z nimi do czynienia na Ministerstwie Finansów gdzie byłem ich podwykonawcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_p 22.11.2008 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 1. pozew o wydanie nakazu zapłaty (spróbowałbym w post. nakazowym) 2. po ok. 3-4 tyg. powinien przyjść nakaz, jeżeli burak się nie odowła, po 14 dniach się powinien się uprawomocnić 3. wniosek o wszczęcie egzekucji (do komornika) mina gościa i jego rodziny do których przychodzi komornik - bezcenne a tak na serio z takim rozeznaniem zgłoś sie do miejscowego prawnika, za stosunkowo niedużym wynagrodzeniem załatwi Ci to jak wyżej p.s. uwaj, żeby się nie przedawniło!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_p 22.11.2008 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 ... i najważniejsze: niesłuchaj ludzi, którzy mówią żeby odpuscić bo się nieopłaca.... bzdura!!! moim zdaniem nawet ok. 300 zł opłaca się dochodzić przed sądem!!to drugiej stronie nie bedzie się chyciało odowływać...pamietaj - większość tego typu spraw konczy się wydaniem nakazu!a więc wszystko załatwiasz pocztą! powodzenia!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ersste 22.11.2008 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 lepiej zapomniec ale nie da sie jestem stolarzem do niedawna swiedczyłem usługi ,pieniadze za okna dzrzwi chiałem po zamontowaniu aby było uczciwie ,i było za uczciwie ,dzis nie moge odzyskac pieniedzy wiec sie z tym pogodziłem ale skoro nie została wpłacona zaliczka to drzwi i okna wykonane sa moje i tez nie ma szans ich odzyskac . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_p 22.11.2008 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 lepiej zapomniec ale nie da sie jestem stolarzem do niedawna swiedczyłem usługi ,pieniadze za okna dzrzwi chiałem po zamontowaniu aby było uczciwie ,i było za uczciwie ,dzis nie moge odzyskac pieniedzy wiec sie z tym pogodziłem ale skoro nie została wpłacona zaliczka to drzwi i okna wykonane sa moje i tez nie ma szans ich odzyskac . to nie do końca tak... umówiliscie się na wykonanie drzwi wraz z montaże za wynagrodzeniem (umowa o dzieło) Ty spełniłeś swoje świadczenie, teraz druga strona jest do tego zobowiązana (do zapłaty wynagrodzenia wraz z odsetkami za zwłokę) wytślij wezwanie, potem sie nie piernicz tylko wyslij pozew do sadu tak jak napisałem wyzej z doświadczenia większość tych co nie płaci się nie odwołuje bo i tak wiedzą ze proces przerżną.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 22.11.2008 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 poza satysfakcją - która czasem jest bezcenna - cenny jest twój czas i nerwynie nawołuje by odpuszczać dłużnikom i nie ścigać ich ale odzyskanie kasy to już zupełnie co innegojedno nie musi iść w parze z drugim - niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_p 23.11.2008 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 poza satysfakcją - która czasem jest bezcenna - cenny jest twój czas i nerwy nie nawołuje by odpuszczać dłużnikom i nie ścigać ich ale odzyskanie kasy to już zupełnie co innego jedno nie musi iść w parze z drugim - niestety tak, czas jest bezcenny, ale wbrew pozorom nie trzeba go aż tak wiele poświęcać, jeżeli już tak bardzo nam go brakuje, to trzeba odżałować te parę stówek i podrzucić fakturkę do podrzędnego, lokalnego prawnika, a on bez problemu uzyska dla nas nakaz zapłaty, co do nerwów - to juz od nas zależy czy będzie nas to sporo kosztowała, czy poprostu podejdziemy do sprawy na luzie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek T 24.11.2008 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Dzięki wam za podpowiedziWszystkie są przydatne i widzę że jest to szerszy temat bo nie tylko ja zostałem pokrzywdzony . Najbardziej jestem wk..ny na nasz system podatkowy bo ktoś odpisał sobie moją fakturę a ja za nią zapłaciłem Vat itd. Skarbówka mo to w d... bo kasę dostała a ktoś obraca moimi pieniędzmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek T 24.11.2008 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Dla większych wykonawców mogę polecić Mostostal Warszawa to bardzo rzetelna firma jest trudno dostępna dla małych firm ale jak raz się sprawdziż masz dobre i pewne pieniądze jeśli są takie firmy chętne do nawiązania współpracy to zapraszam. Obecnie potrzebne ekipy alpinistyczne bardzo pilne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts