Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

poddasze - ocieplenie jakie?????

Marcin Nocun

Recommended Posts

Witam Forumowiczów.

Przymierzam się do kupna wełny mineralnej do ocieplenia poddasza użytkowego, i raczej będzie to wełna SOVER. Mam nadzieje, że to dobra wełna? Dach kryty jest blachodachówką pod nią łaty i kontrłaty oraz folia Corotop wysokoparoprzepuszczalna. Grubość krokwi wynosi 14 cm. Planuje dać 12 cm wełny Uni-Maty między kokwie, a do tego w poprzek 5 cm Super-Maty. Uni-Mata ma opur cieplny 30,8 a Supr 1,55. I pytanie brzmi czy to wystarczy? Jak policzyć ogólny opór (czy to jest suma tych oporów?) A może jakaś inna kombinacja oczywiście w grę wchodzi również cena. Za tę zapłacę po negocjacjach ok. 18 zł za m2 .

Czekam na praktyczne porady.

Pozdrawiam.

• 3 years później...
  • Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Podniosę do góry, gdyż chciałem dokładnie to samo pytanie zadać. Szkoda tylko, że nikt nie podpowiedział na w/w temat.

A więc jak to jest, jak się liczy sumę różnych oporów cieplnych różnych mat o różnych parametrach?

Inne pytanie:

Jak ocieplić poddasze użytkowe przy krokwiach szerokości 22cm? Czy dawać te 22 cm i na to 5, czy dać 20 i 5, czy 5 nie dawać?

Czy kupić wełnę o gr 22cm, ale za to o mniejszym oporze cieplnym?

Dodam, że odkupiłem po dobrej cenie ok.22 szt. rolek ROCKWOL-a Megarock-a o grubości 140mm.

Czy ktoś poradzi?

Jako że nie dawno to przechodziłem...

5 cm w poprzek zawsze opłaca się dawać, ja dełem Uni-mate. Między krokwie dałem 15 także Uni-maty ( 17 cm krokwie ). I starczy. Jesli ktoś ma ma kase to może szaleć z Super-matą. Wydaje mi się, ze wersja 20 cm wełny o lambdzie 0.039 w zupełności wystarczy. Warto uważać na te podruby marketowe lambda 0.042.

Tobie radomik polecam wersje 20 cm i 5 cm obie Uni-maty, ewentualnie tą 5 super jak nie masz lepszych wydatków :) Ewentualnie wziąść wiecej 5 i zrobić 5 i 14 między krokwie i jeszcze 5 w poprzek i tez powinno być dobrze. Albo jeśli wyjdzie cię to taniej to daj 14 między i jakąś dobrą 5 w poprzek ( Super-mata Izovera albo odpowiednik Rocwoola, albo Iso-mate jeśli ma być taniej)

Nie ładuj 22 między krokiwie bo zawsze warto zostawić szczeline powietrzną ponad wełną, w razie jakby musiała schnąć ( wilgoć z tynków, wylewek, ewentualne przecieki dachu ) Warto też wziąść pod uwagę ogrzewanie, przy gazowym warto dać więcej 5 cm , przy paliwie stałym ( np groszku ) 5cm może sie zwrócić w następnym pokoleniu :)

Witam,

Ja wybrałem wełnę mineralną firmy Rockwool (lambda 0,035W/km) do ocieplenia poddasza i ścian domu.

Na poddasze wybrałem:

TOPROCK (mata) gr. 180mm + SUPERROCK (płyta) gr. 50mm. Współczynnik U=0,15W/m2K Czyli izolacja jak w domu pasywnym.

Na fasady:

FASROCK L gr. 200mm co w połączeniu z Porothermem 25cm co daje współczynnik U=0,21W/m2K

Pozdrawiam

Ja między krokwie 17 cm dam 15 cm Majster-Maty (0,042) z ISOVER-u a na to pójdzie najprawdowpodobniej 5cm w poprzek na krokwie też być może Majster lub ISO-MATY

Tylko przy 15 cm wełny daje mi to lambde 0,256 a przy 15+5 to już 0,196

Kocioł na paliwo stałe więc i tak nie ma o co walczyć więcej

Dziękuję bardzo za wszystkie podpowiedzi i sugestie. Nie powiem, ale rozjaśniło mi się w głowie :-)

pablooo, pewnie SUPERROCK (płyta) gr. 50mm dałeś ze względu na łatwiejsze ułożenie między rusztami?

Zastanawiam się jeszcze nad sumarycznym oporem cieplnym tego ocieplenia. Jaką sumę uzyskać dla dobrego docieplenia (bez przesady:-))

Czy np 4,5 ?

a może 5,0 ?

Np Rockwool megarock 140mm - R_3,55 +80mm np tańszy Knauff Clasic 044 - R_1,8 (bo megarock ani domrock nie ma 80-tki) i na to SUPERROCK (płyta) gr. 50mm, jak wspomina pabloo R_1,4

Czy te SUMA=R_7,0 to nie przegięcie finansowe i cieplne??

Ja między krokwie 17 cm dam 15 cm Majster-Maty (0,042) z ISOVER-u a na to pójdzie najprawdowpodobniej 5cm w poprzek na krokwie też być może Majster lub ISO-MATY

Tylko przy 15 cm wełny daje mi to lambde 0,256 a przy 15+5 to już 0,196

Kocioł na paliwo stałe więc i tak nie ma o co walczyć więcej

A jak tam doznania w lecie przy +30 st C :D

Jako że nie dawno to przechodziłem...

5 cm w poprzek zawsze opłaca się dawać, ja dełem Uni-mate. Między krokwie dałem 15 także Uni-maty ( 17 cm krokwie ). I starczy. Jesli ktoś ma ma kase to może szaleć z Super-matą. Wydaje mi się, ze wersja 20 cm wełny o lambdzie 0.039 w zupełności wystarczy. Warto uważać na te podruby marketowe lambda 0.042.

Tobie radomik polecam wersje 20 cm i 5 cm obie Uni-maty, ewentualnie tą 5 super jak nie masz lepszych wydatków :) Ewentualnie wziąść wiecej 5 i zrobić 5 i 14 między krokwie i jeszcze 5 w poprzek i tez powinno być dobrze. Albo jeśli wyjdzie cię to taniej to daj 14 między i jakąś dobrą 5 w poprzek ( Super-mata Izovera albo odpowiednik Rocwoola, albo Iso-mate jeśli ma być taniej)

Nie ładuj 22 między krokiwie bo zawsze warto zostawić szczeline powietrzną ponad wełną, w razie jakby musiała schnąć ( wilgoć z tynków, wylewek, ewentualne przecieki dachu ) Warto też wziąść pod uwagę ogrzewanie, przy gazowym warto dać więcej 5 cm , przy paliwie stałym ( np groszku ) 5cm może sie zwrócić w następnym pokoleniu :)

Nie mam kasy ale dałem 30cm supermaty.Są pewne etapy budowy domu gdzie nie powinno sie patrzec na "pare stówek".Zwlaszcza ,że większość z nas utopiła znacznie więcej przez nieprzemyślane decyzję :wink:

Witam,

STAQ lambda jest bez względu na grubość stałą wartością. Sprzedawana wełna renomowanych producentów np. Rockwool, Paroc na rynku ma lambdę w zakresie od 0,035W/mk (najwyższej klasy) do 0,045W/mk (najgorszej klasy). No, może na potrzeby marketów czasami robią produkt o jeszcze gorszych parametrach.

To co jest najważniejsze przy projektowaniu izolacji to współczynnik przenikania ciepła przegrody U [W/m2K].

Radomik,

Grubość Superrocka 50mm wynikła z obliczeń. Celem było osiągnięcie parametrów izolacji domu pasywnego 0,13 - 0,15 (według obecnej normy wystarczy 0,3), przy jak najniższej grubości izolacji. Zminimalizowanie wartości współczynnika przenikania ciepła przegrody U do 0,15 zwróci w moim przypadku w max 3 lata.

Megarock którego kupiłeś (przyzwoita lambda 0,039) grubość 140mm opór cieplny R=3,55, ma U=0,28.

Na drugą warstwę możesz dać:

SUPERROCK 100mm a uzyskasz w sumie współczynnik U=0,15 lub

ROCKMIN 120mm U=0,15

ISOVERA nie polecam, no chyba że nie zależy ci na przestrzeni którą pochłonie.

Ile płaciłeś za Monrocka?

Pozdrawiam

Witam,

STAQ lambda jest bez względu na grubość stałą wartością. Sprzedawana wełna renomowanych producentów np. Rockwool, Paroc na rynku ma lambdę w zakresie od 0,035W/mk (najwyższej klasy) do 0,045W/mk (najgorszej klasy). No, może na potrzeby marketów czasami robią produkt o jeszcze gorszych parametrach.

To co jest najważniejsze przy projektowaniu izolacji to współczynnik przenikania ciepła przegrody U [W/m2K].

Radomik,

Grubość Superrocka 50mm wynikła z obliczeń. Celem było osiągnięcie parametrów izolacji domu pasywnego 0,13 - 0,15 (według obecnej normy wystarczy 0,3), przy jak najniższej grubości izolacji. Zminimalizowanie wartości współczynnika przenikania ciepła przegrody U do 0,15 zwróci w moim przypadku w max 3 lata.

Megarock którego kupiłeś (przyzwoita lambda 0,039) grubość 140mm opór cieplny R=3,55, ma U=0,28.

ROCKMIN 120mm U=0,15

Ile płaciłeś za Monrocka?

Pozdrawiam

Witam.

To która wełna pochłonie mniej przestrzeni przy tym samym oporze co Super mata ISOVERA ?

Pozdr.

• 2 weeks później...

ROCKMIN 120mm U=0,15

Wytłumaczcie mi dlaczego nie Isover lambda Uni-maty 0,039 (a więc przyzwoita :wink: ), a przy grubości 140mm opór cieplny 3,55. Patrząc na to co napisane powyżej Megarock i Uni-mata to samo. Więc dlaczego nie polecasz Isovera?

I jeszcze jedno pytanie jaki będzie współczynnik przy Isoverze Uni-mata 150mm + 50 mm?

150mm opór cieplny 3,85

50mm opór cieplny 1,25, lambda dla Isover 0,039

poblooo muszę Cię zmartwić przy 18+5 nie uzyskasz U dla dachu 0.15W/m2K, obliczenie U to nie tylko grubość izolacji przez wsp. przewodzenia ciepła do potęgi -1, trzeba jeszcze uwzglednić krokwie, które są ocieplony tylko 5 cm wełny, drewno sosnowe ma znacznie gorszy opór cieply od wełny (lambda chyba 0.8W/mK już nie pamietam :cry: ) Przy liczeniu względnia się jeszcze szereg innych czynników, choc one polepszają akurat U.