radomik 26.12.2006 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2006 I jeszcze jedno pytanie jaki będzie współczynnik przy Isoverze Uni-mata 150mm + 50 mm? opór cieplny 3,85 + opór cieplny 1,25, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 26.12.2006 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2006 I jeszcze jedno pytanie jaki będzie współczynnik przy Isoverze Uni-mata 150mm + 50 mm? opór cieplny 3,85 + opór cieplny 1,25, To ja już nic nie rozumiem, chodzi mi o współczynnik U. Muszę poczytać na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablooo 02.01.2007 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 Megarock którego kupiłeś (przyzwoita lambda 0,039) grubość 140mm opór cieplny R=3,55, ma U=0,28. Na drugą warstwę możesz dać: SUPERROCK 100mm a uzyskasz w sumie współczynnik U=0,15 lub ROCKMIN 120mm U=0,15 ISOVERA nie polecam, no chyba że nie zależy ci na przestrzeni którą pochłonie. Wytłumaczcie mi dlaczego nie Isover lambda Uni-maty 0,039 (a więc przyzwoita ), a przy grubości 140mm opór cieplny 3,55. Patrząc na to co napisane powyżej Megarock i Uni-mata to samo. Więc dlaczego nie polecasz Isovera? I jeszcze jedno pytanie jaki będzie współczynnik przy Isoverze Uni-mata 150mm + 50 mm? 150mm opór cieplny 3,85 50mm opór cieplny 1,25, lambda dla Isover 0,039 Współczynnik przewodzenia przy tych materiałach wyniesie U=0,2, oczywiście jak słusznie zauważył jeżyk tylko pomiędzy krokwiami. Co do Isovera to nie polecam wcześniej wspomnianej majster maty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MIGacZ 27.01.2007 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 Witam. Podnoszę temat do góry bo szukałem i nie znalazłem odpowedzi. Krokwie grubość 18 cm - zamierzałem dać 20 cm wełny megarocka (upchnąć na siłę) ale ktoś napisał, że powinna być pustka pomiędzy wełną a folią wysokoparoprzepuszczalną.1. Czy musi być ta pustka czy wręcz nie może jej być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 27.01.2007 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 MIGacZ napisał Krokwie grubość 18 cm - zamierzałem dać 20 cm wełny megarocka (upchnąć na siłę) NIEEEEEEEE !!!!!!!!!!! tak robić nie wolno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 27.01.2007 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 MIGacZ napisał Czy musi być ta pustka czy wręcz nie może jej być Lepiej jak jest pustka, moze jej nie być ale pod pewnymi warunkami. Ja pomimo ze mam daną folię o wysokiej paraprzepu8szczalności daję pustkę 3 cm, jest taki wątek http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=87916&highlight porponuję przeczytać a i jeszcze kilka tematów. Użyj opcji szukaj, musisz troszkę poczytać na te tematy. Powodzonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MIGacZ 28.01.2007 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Dzięks ZEZO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablooo 29.01.2007 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Pustaka musi być zawsze jeśli masz pełne deskowanie.Jeśli masz folię to musisz sprawdzić w karcie technicznej producenta.W moim domu mam krowie 18 i o takiej grubości zastosowałem matę - właśnie jestem w trakcie instalowania.Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LubMar 29.01.2007 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 a czy można dać jako drugą warstwę 10cm wełny, a dokładniej czy są takich wymiarów profile stalowe do zamontowania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MIGacZ 29.01.2007 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 a czy można dać jako drugą warstwę 10cm wełny, a dokładniej czy są takich wymiarów profile stalowe do zamontowania ? Niezły obrazek Przyłączam się do pytania ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MIGacZ 30.01.2007 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Pustaka musi być zawsze jeśli masz pełne deskowanie. Jeśli masz folię to musisz sprawdzić w karcie technicznej producenta. W moim domu mam krowie 18 i o takiej grubości zastosowałem matę - właśnie jestem w trakcie instalowania. Pozdrawiam, Będziesz dawał jeszcze drugą warstwę na krokwie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 30.01.2007 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 a czy można dać jako drugą warstwę 10cm wełny, a dokładniej czy są takich wymiarów profile stalowe do zamontowania ? jak zamontujesz profil nie z grubości (5cm), tylko z szerokości (10cm) to tak. Ale tak się nie robi. Zmiejszasz w ten sposób powierzchnię poddasza. Między profile wkłada się wełnę 5cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 30.01.2007 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Też zamierzam dać 10 w poprzek, bo między krokwie mogę tylko 15. Czy poza zmniejszaniem powierzchni poddasza są jeszcze jakieś inne przeciwwskazania do takiego pomysłu? Czy ktos tak robił i może podzielić się doświadczeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 31.01.2007 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Edybre napisał Też zamierzam dać 10 w poprzek, bo między krokwie mogę tylko 15. Czy poza zmniejszaniem powierzchni poddasza są jeszcze jakieś inne przeciwwskazania do takiego pomysłu? Czy ktos tak robił i może podzielić się doświadczeniem? A jakie mogą być przeciwwskazania?????? Nie wiem czy bym się zgodził nawet z twierdzeniem że zmniejsza się powierzchnia poddasza pewnie się zmniejszy o te 5 cm, ale jakie to ma znaczenie?????? Nie ma obostrzeń w tym temacie, A jeśli pytasz czy ltoś tak robił to powiem że ja będę dawał w poprzek krokwi 10 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolf111 31.01.2007 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Witam a ja mam pytanie troszkę z innej "beczki", mianowicie chodzi mi o to czy na ostatnią warstwę ocieplenia zakłada się folię paroizolacyjną na całe poddasze czy np. tylko w łazience, bo czytałem gdzieś ostatnio, żę folię tą zakładają tylko w łazience, a ja byłem przekonany że należy ją zakładać na całe poddasze, co otym Wy sądzicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 31.01.2007 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 na całe poddasze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 31.01.2007 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 [ROCKWOOL zaleca aby folię paraizolacyjną dawać tylko w pomieszczeniach mokrych /kuchnia, łazienka WC/ a w pomieszczeniach suchych mozna nie dawać. za to URSA zaleca paraizolacje wszędzie, czy są to pomieszczenia suche czy mokre, zalecaja aby dawać folie paraizolacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablooo 01.02.2007 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Na stronie producenta płyt gipsowych też zalecają folie we wszystkich pomieszczeniach. Pewnie zabezpieczają się od reklamacji na ich produkcie. Obecnie zakładam wełnę między krokwiami i postanowiłem że folie zainstaluję we wszystkich pomieszczeniach, no chyba że ktoś jeszcze poda argumenty że faktycznie nie trzeba. Foli jeszcze nie kupiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolia 01.02.2007 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Edybre napisał Też zamierzam dać 10 w poprzek, bo między krokwie mogę tylko 15. Czy poza zmniejszaniem powierzchni poddasza są jeszcze jakieś inne przeciwwskazania do takiego pomysłu? Czy ktos tak robił i może podzielić się doświadczeniem? A jakie mogą być przeciwwskazania?????? Nie wiem czy bym się zgodził nawet z twierdzeniem że zmniejsza się powierzchnia poddasza pewnie się zmniejszy o te 5 cm, ale jakie to ma znaczenie?????? Nie ma obostrzeń w tym temacie, A jeśli pytasz czy ltoś tak robił to powiem że ja będę dawał w poprzek krokwi 10 cm Ja mam w poprzek 10 cm, poza tym że obniżył mi się sufit o te 5 cm, których nie uwzględniłam to żadnych innych wad nie widzę. Wolę mieć trochę niżej, ale mniejsze rachunki za gaz, brak sauny latem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 01.02.2007 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 A u nas będzie 150 mm Super- Mata Isover i 50 mm Uni- Mata. Nie będzie niżej i izolacja wg mnie dobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts