Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

poddasze - ocieplenie jakie?????

Marcin Nocun

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Megarock którego kupiłeś (przyzwoita lambda 0,039) grubość 140mm opór cieplny R=3,55, ma U=0,28.

Na drugą warstwę możesz dać:

SUPERROCK 100mm a uzyskasz w sumie współczynnik U=0,15 lub

ROCKMIN 120mm U=0,15

ISOVERA nie polecam, no chyba że nie zależy ci na przestrzeni którą pochłonie.

Wytłumaczcie mi dlaczego nie Isover lambda Uni-maty 0,039 (a więc przyzwoita :wink: ), a przy grubości 140mm opór cieplny 3,55. Patrząc na to co napisane powyżej Megarock i Uni-mata to samo. Więc dlaczego nie polecasz Isovera?

I jeszcze jedno pytanie jaki będzie współczynnik przy Isoverze Uni-mata 150mm + 50 mm?

150mm opór cieplny 3,85

50mm opór cieplny 1,25, lambda dla Isover 0,039

Współczynnik przewodzenia przy tych materiałach wyniesie U=0,2, oczywiście jak słusznie zauważył jeżyk tylko pomiędzy krokwiami.

Co do Isovera to nie polecam wcześniej wspomnianej majster maty.

• 4 weeks później...

Witam. Podnoszę temat do góry bo szukałem i nie znalazłem odpowedzi.

Krokwie grubość 18 cm - zamierzałem dać 20 cm wełny megarocka (upchnąć na siłę) ale ktoś napisał, że powinna być pustka pomiędzy wełną a folią wysokoparoprzepuszczalną.

1. Czy musi być ta pustka czy wręcz nie może jej być?

MIGacZ napisał

Czy musi być ta pustka czy wręcz nie może jej być

Lepiej jak jest pustka, moze jej nie być ale pod pewnymi warunkami.

Ja pomimo ze mam daną folię o wysokiej paraprzepu8szczalności daję pustkę 3 cm, jest taki wątek

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=87916&highlight

porponuję przeczytać a i jeszcze kilka tematów.

Użyj opcji szukaj, :wink: :wink: musisz troszkę poczytać na te tematy. :wink:

Powodzonka

Pustaka musi być zawsze jeśli masz pełne deskowanie.

Jeśli masz folię to musisz sprawdzić w karcie technicznej producenta.

W moim domu mam krowie 18 i o takiej grubości zastosowałem matę - właśnie jestem w trakcie instalowania.

Pozdrawiam,

Będziesz dawał jeszcze drugą warstwę na krokwie?

a czy można dać jako drugą warstwę 10cm wełny, a dokładniej czy są takich wymiarów profile stalowe do zamontowania ?

jak zamontujesz profil nie z grubości (5cm), tylko z szerokości (10cm) to tak. Ale tak się nie robi. Zmiejszasz w ten sposób powierzchnię poddasza.

Między profile wkłada się wełnę 5cm.

Edybre napisał

Też zamierzam dać 10 w poprzek, bo między krokwie mogę tylko 15. Czy poza zmniejszaniem powierzchni poddasza są jeszcze jakieś inne przeciwwskazania do takiego pomysłu? Czy ktos tak robił i może podzielić się doświadczeniem?

A jakie mogą być przeciwwskazania??????

Nie wiem czy bym się zgodził nawet z twierdzeniem że zmniejsza się powierzchnia poddasza :o :o pewnie się zmniejszy o te 5 cm, ale jakie to ma znaczenie??????

Nie ma obostrzeń w tym temacie, :wink: :wink:

A jeśli pytasz czy ltoś tak robił to powiem że ja będę dawał w poprzek krokwi 10 cm :wink: :wink: :wink:

Witam

a ja mam pytanie troszkę z innej "beczki", mianowicie chodzi mi o to czy na ostatnią warstwę ocieplenia zakłada się folię paroizolacyjną na całe poddasze czy np. tylko w łazience, bo czytałem gdzieś ostatnio, żę folię tą zakładają tylko w łazience, a ja byłem przekonany że należy ją zakładać na całe poddasze, co otym Wy sądzicie :roll:

Na stronie producenta płyt gipsowych też zalecają folie we wszystkich pomieszczeniach. Pewnie zabezpieczają się od reklamacji na ich produkcie. Obecnie zakładam wełnę między krokwiami i postanowiłem że folie zainstaluję we wszystkich pomieszczeniach, no chyba że ktoś jeszcze poda argumenty że faktycznie nie trzeba. Foli jeszcze nie kupiłem.

Edybre napisał

Też zamierzam dać 10 w poprzek, bo między krokwie mogę tylko 15. Czy poza zmniejszaniem powierzchni poddasza są jeszcze jakieś inne przeciwwskazania do takiego pomysłu? Czy ktos tak robił i może podzielić się doświadczeniem?

A jakie mogą być przeciwwskazania??????

Nie wiem czy bym się zgodził nawet z twierdzeniem że zmniejsza się powierzchnia poddasza :o :o pewnie się zmniejszy o te 5 cm, ale jakie to ma znaczenie??????

Nie ma obostrzeń w tym temacie, :wink: :wink:

A jeśli pytasz czy ltoś tak robił to powiem że ja będę dawał w poprzek krokwi 10 cm :wink: :wink: :wink:

Ja mam w poprzek 10 cm, poza tym że obniżył mi się sufit o te 5 cm, których nie uwzględniłam to żadnych innych wad nie widzę. Wolę mieć trochę niżej, ale mniejsze rachunki za gaz, brak sauny latem :wink: