Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka dachówka cementowa najlepsza ?

wowo

Recommended Posts

Mam zamiar kupić niedługo dachóweczkę, ale cementową bo na ceramiczną raczej mnie nie stać. Moje pytanie jest takie: jaka dachówka z cementowych jest najlepsza Euronit, Braas,a może IBF. Ile udało sie wam wynegocjować % upustu od sprzedawców na dachówkę.

Za wszelkie wskazówki z góry dziękuję !!!

Buduję w Zielonej Górze!!!

Gdyby któraś była najlepsza to poostałe posłyby w plajte. Różni sprzedawcy/dekarze zachwalają różne. Ja mam Euronit. Góralom co kładli mi dach było wszystko jedno - dla nich najważniejsze jest aby nie pękały i dobrze się cięły - a takie są wszystkie które wymieniłeś.

A rabaty są nawet do 20% Ale takie dostaje się albo "po znajomości" albo po dłuższych negocjajcach :) Ja dostałem 16%

Mam położoną dachówkę cementową Unibet - wgląda bardzo ładnie (znacznie gładsza powierzchnia malowana niż Braas, IBF, Euronit i poza tym mniej nasiąkliwa). Jeśli chodzi o cenę to dachówki podstawowe są w podobnej cenie jak w.w. wymienione ale znacznie tańsze (n.p. od Braasa) są dachówki dodatkowe (gąsiory, dachówki krawędziowe, dachówki wentylacyjne, itp.).

Otrzymałem rabat na dachówki 18% natomiast z rabatem na pozostałe akcesoria było różnie (nie zbyt ciekawie).

Rabat jest czynnikiem psychologicznym, jest on już wkalkulowany przez producenta a kupujący ma wrażenie, że coś utargował, poza tym sprzedawca często "odbija sobie" wysoki rabat na dachówki wysokimi cenami pozostałych akcesoriów o czym przekonałem się osobiście.

Gość Rafcio_nowy
Ja wziąłem dachówkę cementową Brass i po roku jestem zadowolony. też sie zastanawialem i stwierdziłem że Brass jest znany na rynku i ma największe szanse na przetwanie i wszyscy moi znajomi zachwalali Brassa. Wiec kupiłem.

Gość Gosc123

Stander, niesprawiedliwość społeczna musi być ;) Jak Ty byś chciał, że wszyscy równo dostają taniej? No tak się nie da... w końcu ktoś na tym musi zarobić...

Ale kłaniam Ci się nisko, bo to dobre pytanie :D

A ja mam dachówkę Prodachu - i jestem zadowolony... Upusty to bajer - liczy się konkretna cena. Sprzedawca może dać i 40 % ale zależy od jakiej ceny wyjścowej. Ja za 160 m kw. prostego dachu (sam materiał - dachówka: zwykła, krawędziowa, gąsiory, taśmy, kogutek itepe - wszystko co potrzeba) dałem 4,5 tys. PLN. To 28 zł za metr ...