abco 21.11.2008 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 otrzymałam po dziadku w spadku mieszkanie, w którym razem z nim zamieszkiwałam (i mieszkam do dzis i jestem zameldowana od urodzenia, czyli 30 lat).Dziadek zmarł w maju 2007, w sierpniu odbyła się sprawa spadkowa. W grudniu 2007 złozyłam zeznanie podatkowe, korzystajac przy tym z ulgi mieszkaniowej. Właściecielem mieszkania jestem tylko ja, ponieważ spadek nie wchodzi w skład wspólnoty majątkowej.W tym roku kończymy z mężem budowę domu jednorodzinnego i bedziemy się tam przeprowadzać.w uldze jednym z warunków jest fakt zamieszkiwania przez 5 lat i w związku z tym mam problem. W zwiazku z przeprowadzką chcę to mieszkanie wynając, ale "legalnie" z umowa i płacic podatek 9bez umowy na tzw. "gebę" się boję, bo nigdy nie wiadomo, na kogo się trafi.Czy mogę je wynając, czy wraz z wynajmem stracę ulgę?W mieszaniu jestem zameldowana, jak wcześniej pisałam przeszło 30 lat. Razem ze mną zameldowane są dzieci; mąz jest zameldowany na stałe u rodziców. Jak to rozwiązać, żeby uniknąc płacenia podatku? albo, zeby mi jakiejś kary nie wlepili za wynajem mieszkania, w którym mam fizycznie mieszkac jeszcze przez 4 lata?Mieszkanie jest duże, mam 4 pokoje, czy jakimś rozwiazaniem bedzie np. wynajem tylko 3 pokoi, a nie całego mieszkania? poza tym, taki zapis daje też jakąs kontrolę mieszkania, prawda? Pomóżcie, bo za miesiąc się wyprowadzam, a utrzymanie i domu i mieszkania to koszt ponad moje siły i możliwości finansowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M GR 22.11.2008 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 Dziwi mnie tylko jedna sprawa, dlaczego nie skorzystałaś z ogólnego zwolnienia w zapłacie podatku od spadku, jako że należysz do tzw. zerowej grupy podatkowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abco 23.11.2008 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 podobno mnie nie obowiazuje - spadek zgłoszony w terminie 30 dni od uprawomocnienia sie wyroku/postanowienia sądu to umozliwia. Jesli złozysz zenznaie po tym czasie - podatek jest niestety. Nie mówi sie o tym głosno -pewnie po to, zeby ludzie mysleli ze kazdy spadek jest zwolmiony z podatku - owszem, ale trzeba zachować termin 30 dni. A w tym czase4 często nawet sąd jeszcze nie przekazuje ostatecznego wyroku, więc termin 9jeśli się nie wie) trudno zachować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M GR 23.11.2008 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 No cóż, Tobie juz nie pomoże wydłużenie tego okresu do 6 miesięcy, po Nowym Roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abco 23.11.2008 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 no nie.... a orientujesz sie co do mozliwosci wynajmu? bo jestem w kropce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M GR 23.11.2008 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Nie jest napisane w ustawie o podatku od spadków i darowizn, że nie można wynająć. Ustawa mówi jedynie o zbyciu. Zatem, moim zdaniem, jeśli dasz radę "zamieszkiwać z przyszłym najemcą" - oczywiście w niedosłownym słowa tego znaczeniu - tzn. być nadal zameldowaną czy wprowadzając do umowy najmu przemyślany zapis dot. Twojego faktycznego zamieszkiwania, może to mogłoby uchronić Cię od zapłaty podatku. Jednak, jest to tylko moje gdybanie, więc nie chciałbym wprowadzać Cię w błąd. Może inny forumowicz znajdzie jakieś rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts