Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

160m2 dom dla rodzicow-bezobslugowe grzanie?

Recommended Posts

witam wszystkich

Jestem nowy na forum ale ostatnie kilka dni sprzedzilem na czytaniu wymian doswiadczen. Mam maly dylemat, buduje dom dla rodzicow, w miejscu gdzie nie ma gazu, ogrzewanie musi byc jak najbardziej bezobslugowe, nie moge liczyc na to ze moj ojciec za kilka lat bedzie mogl dosypywac wegla do pieca, lub go czyscic co dzien.

Co radzicie, czym ogrzewac w takiej sytuacji?

Zostaje tylko prad?

Piotr

Jest pellet, proszę Pana - pellet.

Dosypuje się co jakiś czas, a jeśli trzeba kocioł można rozbudowac o zdalny, automatyczny system ładowania, np. z zewnętrznego zasobnika, który raz w roku napełnia firma transportowa (tak jak przy oleju).

Można zastosowac kocioł z automatycznym systemem usuwania popiołu i automatycznym czyszczeniem wnętrza kotła.

Pozdrawiam

dzieki za pomoc, juz szukam info na ten temat

jak ceny pelet wygladaja przy oleju?

tańszy od oleju będzie gaz ze zbiornika, pelety nie są bezobsługowe, a gaz całkowicie, zero czyszczenia produktów spalania, regulacji, ustawisz temerpatury na programatorze dobowo-godzinym i już, no raz do roku serwisant mile widziany do przeglądu kotła. Do tego dobry oszczędny kocioł kondensacyjny. Pompa ciepła to bardzo droga zabawka i często wymagająca odpowiednich warunków działkowych

dzieki za pomoc, juz szukam info na ten temat

jak ceny pelet wygladaja przy oleju?

tańszy od oleju będzie gaz ze zbiornika, pelety nie są bezobsługowe, a gaz całkowicie, zero czyszczenia produktów spalania, regulacji, ustawisz temerpatury na programatorze dobowo-godzinym i już, no raz do roku serwisant mile widziany do przeglądu kotła. Do tego dobry oszczędny kocioł kondensacyjny. Pompa ciepła to bardzo droga zabawka i często wymagająca odpowiednich warunków działkowych

a konkretnie?

ja mam vailanta kondensacyjny, tani nie był, ale po pierwsze grzeje porządnie, a opłaty za gaż sredni 15-20% niższe niż w starym buderusie,a po drugie wygląda ładnie:)jak lodówka jakaś, a nie piec (wiem, ze to nie jest dla niektórych istotne, ale jednak) bezobsługowy całkowicie i polecam gorąco firme vaillant:)

ja mam vailanta kondensacyjny, tani nie był, ale po pierwsze grzeje porządnie, a opłaty za gaż sredni 15-20% niższe niż w starym buderusie,a po drugie wygląda ładnie:)jak lodówka jakaś, a nie piec (wiem, ze to nie jest dla niektórych istotne, ale jednak) bezobsługowy całkowicie i polecam gorąco firme vaillant:)

jaka powiezchnia?

ktory model, i jaki koszt calkowity?

Miałeś do czynienia z pompami ciepła? Pompę ciepła z odwiertami pionowymi można zainstalować praktycznie na każdej działce.

Może jednak warto pomyśleć o lepszym ociepleniu i ogrzewaniu elektrycznym? Pod względem inwestycyjnym wyjdzie taniej pod względem eksploatacyjnym podobnie jak gaz ziemny (w budynku o "normalnym" ociepleniu.

Miałeś do czynienia z pompami ciepła? Pompę ciepła z odwiertami pionowymi można zainstalować praktycznie na każdej działce.

na początku to że jestem zwolennikiem takich technologi

miałem, nawet miesiąc temu układałem kolektor gruntowy poziomy na działce, a ty miałeś do czynienia, czy wiedza "allegrowo-katalogowa" ?

Wadą kolektora pionowego jest jego cena, dodatkowo muszą być spełnione warunki gruntowe woda musi posiadać odpowiednią temperaturę, oraz to że nie jest to rozwiązanie całkowicie bezobsługowe, filtry kontrola nad studniami. Może też inwestycja się nie udać (nie być wydajna w 100%).

Byłem też przy montażach pomp i od montażystów serwisantów można się sporo dowiedzieć, nie wszystko złoto co się świeci.

miałem, nawet miesiąc temu układałem kolektor gruntowy poziomy na działce, a ty miałeś do czynienia, czy wiedza "allegrowo-katalogowa" ?
Ułożenie samego kolektora to trochę za mało, żeby móc ferować wyroki o tym, że "jest to droga zabawka".

Miałem okazję uczestniczyć w realizacji dużej instalacji z pompami ciepła. Od 7 lat mam mozliwość obserwowania tej instalacji na bieżąco. W swoim domu zainstalowałem pompę ciepła swojego pomysłu i w tej chwili ją użytkuję.

Z tego ostatniego doświadczenia mogę powiedzieć, że wcale nie musi to "być drogą zabawką".

Wadą kolektora pionowego jest jego cena, dodatkowo muszą być spełnione warunki gruntowe woda musi posiadać odpowiednią temperaturę, oraz to że nie jest to rozwiązanie całkowicie bezobsługowe, filtry kontrola nad studniami. Może też inwestycja się nie udać (nie być wydajna w 100%).
No i ta wypowiedź Ciebie demaskuje. Wynika z niej, że wiedzę na temat pomp ciepła zaledwie liznąłeś - mylisz technologię pomp ciepła glikolowych z pionowymi odwiertami, które mozna zainstalować na prawie każdej działce, z pompami ciepła typu woda-woda bazującymi na dwóch studniach, gdzie rzeczywiście muszą być spełnione dosyć rygorystyczne warunki hydrogeologiczne (w zamian tego typu pompy ciepła oferują dużo wyższą sprawność energetyczną).

Dla porządku dodam jeszcze, że istnieją też pompy ciepła, pobierające ciepło z powietrza atmosferycznego - typu powietrze woda lub powietrze-powietrze.

Miałem okazję uczestniczyć w realizacji dużej instalacji z pompami ciepła. Od 7 lat mam mozliwość obserwowania tej instalacji na bieżąco. W swoim domu zainstalowałem pompę ciepła swojego pomysłu i w tej chwili ją użytkuję.

może się zdemaskuje :D

ja nie montuję pomp ciepła !

jestem developerem/generalnym wykonawcą gdzie na moich inwestycjach montuje się lub się rozwarza montaż takich pomp, dlatego podchodzę do tego trochę inaczej, jak do inwestycji, która musi mi przynieść jakąś korzyść.

Nie mogę pozwolić sobie na improwizację, w stylu sam coś zrobię to może zadziała, muszę korzystać ze znanych firm które robią sprawdzone instalacje, ale koszty też są spore za ich usługi

Często siadam z wykonawcami specjalizującymi się w pompach i analizuję czy gra warta świeczki, czy warto ryzykować, jakie mogą spotkać mnie niespodzianki itd... jakie są realne wady, itd....

byłem jakiś czas temu ma montażu pompy przez firmę klima komfort, firma poza kolektorem i osprzętem, układał też podłogówkę kompletną, koszt powiem szczerze był olbrzymi.

natomiast mozesz opisać swój pomysł na pompę, może uda się go zrealizować i wypróbować

Pozdrawiam

może się zdemaskuje :D

Nie miałem zamiaru Ciebie obrażać. Jednak żeby komuś odradzać zastosowanie pompy ciepła jako źródło ogrzewania wypadałoby mieć pod tym względem trochę więcej doświadczenia niż tylko obserwacje montażu instalacji.

Ja takie doświadczenia mam już za sobą i uważam, że pompa ciepła może być dobrym źródłem ogrzewania. Odpowiednio zaprojektowana i wykonana może być konkurencyjna w stosunku do większości innych sposobów ogrzewania.

O swoich doswiadczeniach w tym wzgledzie sporo pisałem w wątku :

http://forum.muratordom.pl/pompa-ciepla-spostrzezenia-uwagi,t66186.htm .

O swojej pompie ciepła na razie nie chcę pisać więcej - musi najpierw przejść "chrzest bojowy" - popracować co najmniej jeden sezon grzewczy.

1. Po co rodzicom dom o pow. 160m2?

2. Wybudować dom o pow. 100m2 i zrobić ogrzewanie na prąd, jako dodatek w salonie kominek, na wspólne wieczory przy lampeczce wina, gdy na dworze mróz trzaska.

nad tym nie mam kontroli, zona z mama taki sobie upatrzyly

dom 100m2 a 160, to roznica kilkudziesieci tysiecy :wink: