wushu77 21.11.2008 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Witam. Jesteśmy na etapie budowy domu i zastanawiam się jaki zrobić system ogrzewania, zarówno domu jak i podgrzewania wody. Dom będzie ok. 150m2 z poddaszem użytkowym, niepodpiwniczony, budowany porothermem 25 P+W, ocieplony będzie styropianem 18cm, dach wełną 25 cm, współczynnik przenikania ciepła dla szyb U=1,0 , dla okien pewnie ok. 1.4. Ocieplenie z uwzględnieniem większości mostków termicznych na ile to będzie możliwe. Moje przemyślenia na temat C.O. C.W.U.: 1.Chciałbym kominek z płaszczem wodnym2.Działka zaopatrzona jest w gaz ziemny, więc kocioł gazowy zwykły lub kondensacyjny ( nie wiem czy jedno czy 2 funkcyjny) ze zbiornikiem dużym (200 czy 300l) na ciepłą wodę lub kocioł z wbudowanym małym zbiornikiem ok. 40l.3.O ile jest sens instalacji, kocioł na paliwo stałe ( na ekogroszek i pelety). Ogrzewania podłogowego prawdopodobnie nie będzie chociaż nie wykluczam zrobienia tego w salonie oraz kuchni na parterze. Zamierzam zainstalować w 2 łazienkach baterię bezdotykową. Martwi mnie problem ciepłej wody, czy w przypadku tych baterii nie będzie problemu z ciepłą wodą? Czy jest możliwość i sens połączenia tych wszystkich instalacji w całość? Zależy mi na ograniczeniu kosztów zużycia energii potrzebnej do ogrzania domu jak i również ciepłej wody użytkowej. Dziś dostępnych jest bardzo wiele rozwiązać C.O. i C.W.U., każde z nich ma plusy i minusy. Mam totalny mętlik w głowie co zainstalować. Nie chcę również wydawać pieniędzy na niepotrzebne lub nie ekonomiczne instalacje. Może macie jakieś rady, własne doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 21.11.2008 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 moje doświadczenie to przy tak docieplonym domu + kondensat to kominek z płąszczem wodnym mija się z celem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 21.11.2008 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Tu nie ma co kombinować kup sobie kociołek kondensacyjny jakiejś ulubionej firmy i do tego zasobnik około 120 L a kominek tylko dla relaksu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wushu77 21.11.2008 23:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 to dodatkowy piec na paliwo stałe typu pelety i eko w ogóle są zbędne w moim przypadku? Nie chciałbym zostawać przy jednym rodzaju ogrzewania. Gaz wiadomo jaki jest - bezobsługowy, wygodny i na razie względnie tani ale nie wiadomo co będzie. Ceny wariują szczególnie źródeł energii nieodnawialnych i importowanych. A kominek wodny na drewno - dla mnie to nie problem podrzucic do kominka jesli jestem w domu. Drewno tansze. Czy to sie da polaczyc i czy zdac sie tylko na te sposoby ogrzewania? chcialbym uniknac sytuacji, gdy nagle okazuje sie ze mozna bylo zamontowac np. kociol na pelety za jedna robota. Chce uniknac jednak rowniez wyrzucenia pieniedzy na cos co bedzie zbedne. Kominek chce, jesli mam miec zwykly ktory ogrzeje mi tylko salon i zassie cale powietrze z pomieszczenia...czy nie warto zrobic kominka z plaszczem i ogrzac caly dom? a gaz miec do wody i ogrzewania gdy np. nikogo w domu nie ma lub w nocy, czy gdy sie nie chce uzywac kominka? Co radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.11.2008 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 Sprawa już zapchlona, jak myślę.Pewnie kotłownia wielkości sporej szafy.Gdzie tam zmieścić ten piec? A paliwo do niego?Piec gazowy z otwartą komorą to koniecznie dziura w ścianie i lodownia w pomieszczeniu z piecem. Wiesz o tym? Stworzyłeś sobie warunki do takich rozważań? Masz tyle miejsca ile potrzeba?Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wushu77 22.11.2008 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 W sumie to nie krzywię się na gaz, nie chce tylko uzależniać się od jednego źródła ogrzewania. Kotłownia będzie za garażem, w wydzielonym pomieszczeniu które przylega do salonu tzn. to będzie ewentualne miejsce na piec na paliwo stałe ( ok. 6-7 m2). Jest tam komin który jest zarówno do salonu jak też dej ewentulanej kotłowni. Jeśli zrezygnuję z takiego pieca, może tam być piec gazowy. Mam też przewidziane miejsce w domu właśnie na ten piec ponieważ jest jeden dodatkowy komin właśnie z myślą o piecu gazowym i wentylacji dolnej łazienki. A o piecu myślałem z zamkniętą komorą spalania, ten chyba nie wyziębi pomieszczenia w którym się znajduje, czy tak? Muszę pomyśleć o tym piecu "na wszystko". Wstawiłbym wtedy zwykły kominek do salonu. A gaz jako dodatkowe źródło do CWU i czasami CO. Nad solarami myślałem, ale wiem, że oszczędności w skali roku nie są wielkie, a wydatek na tą inwestycję dość spory. Mieszkam na pomorzu, gdzie nasłonecznienie też podobno nie jest wielkie. Więc kolektory słoneczne odrzucaiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 22.11.2008 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 zagospodaruj cały garażwstaw zbiornik na olej i piec do niego - może kiedys będzie opłacalnywstaw piec na gaz ziemny wstaw piec na gaz płynny i zbiornik na ogródkuwstaw peic z podajnikiem na pelty - może kiedyś sie będzie bardziej opłacaćitd itdZrob jedna wielka kotłownie na rożne materiały do spaleniaWywal na to tyle kasy ze jak byś sie dziś zdecydował tylko na gaz to w ciagu 30 lat wyjda ci takie same koszty nawet gdyby gaz kosztował cena dzisiejsza x 100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wushu77 22.11.2008 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 dzięki. chcę uniknąć właśnie czegoś takiego, tzn. instalowania zbyt wielu niepotrzebnych urządzeń. Mam gaz i myślę nad kominkiem i po prostu zastanawiam się czy to wystarczy i się opłaci. Wiem jak się ceny zmieniają dlatego mam mętlik w głowie. Nie znam się też na tym i nie mam się kogo poradzić, dlatego pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wushu77 22.11.2008 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 a gaz do wody użytkowej? Gaz będzie używany na pewno do kuchenki, i chyba rozsądnie byłoby użyć go rowniez do CWU. Tylko nie wiem czy wybrać piec np. kondensacyjny z wbudowanym małym zbiornikiem 40l, i przepływowym ogrzewaczem zamiast pieca gazowego wraz z dużym zbiornikiem. Woda w tym zbiorniku powinna być ciągle podgrzewana przez co dużo energii się marnuje ( w nocy lub pod nieobecność domowników, czy tak?). A w tym z małym zbiornikiem te 40l starcza na pierwsze minuty użycia, podczas gdy na bieżąco jest podgrzewania świerza. Tylko jak to się ma do baterii bezdotykowych, które chciałbym zamontować? Przez te kilkanaście czy kilkadziesiąt sekund jak poleci woda z baterii bezdotykowej, woda ciepla nie zdąży napłynąć. Jak ten problem rozwiązać?A z tym kotłem na wszystko to chyba rzeczywiście dobry pomysł, a w salonie tradycyjny bardziej ozdobny kominek. Pomyśle o tym. A kominek miałby być otwarty czy zamknięty, tzn.za szybą czy tradycyjny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 22.11.2008 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 Kominek chce, jesli mam miec zwykly ktory ogrzeje mi tylko salon i zassie cale powietrze z pomieszczenia.. A dlaczego kominek ma ci zassać całe powietrze z pomieszczenia? Są przecież wkłady z bezpośrednim doprowadzeniem powietrza z zewnątrz do wkładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 23.11.2008 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 No tym razem się zgadzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 23.11.2008 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Są na rynku piece kondensacyjne z małym zasobnikiem i z dużą mocą - to wg mnie będzie ekonomiczniejsze niż kupno pieca z zasobnikiem np. 120l o normalnej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 23.11.2008 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 zagospodaruj cały garaż wstaw zbiornik na olej i piec do niego - może kiedys będzie opłacalny wstaw piec na gaz ziemny wstaw piec na gaz płynny i zbiornik na ogródku wstaw peic z podajnikiem na pelty - może kiedyś sie będzie bardziej opłacać itd itd Zrob jedna wielka kotłownie na rożne materiały do spalenia Wywal na to tyle kasy ze jak byś sie dziś zdecydował tylko na gaz to w ciagu 30 lat wyjda ci takie same koszty nawet gdyby gaz kosztował cena dzisiejsza x 100Ja bym do tego dodał jeszcze solary (bo latem dają najtańszą ciepłą wodę) i pompę ciepła, bo może być bardziej ekonomiczna od gazu . A tak na poważnie to już odpowiedź padła. Jeśli koniecznie chcesz mieć kominek, to tradycyjny, ale z pobieraniem powietrza z zewnątrz. Do tego kocioł gazowy z zasobnikiem ciepłej wody lub kocioł na pelety z podajnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.11.2008 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 "... kominek, to tradycyjny, ale z pobieraniem ciepła z zewnątrz." Nie znam! Coś nowego? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 23.11.2008 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 "... kominek, to tradycyjny, ale z pobieraniem ciepła z zewnątrz." Nie znam! Coś nowego? Adam M.Oczywiście chodziło o pobieranie powietrza z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 23.11.2008 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 "... kominek, to tradycyjny, ale z pobieraniem ciepła z zewnątrz." Nie znam! Coś nowego? Adam M.Oczywiście chodziło o pobieranie powietrza z zewnątrz. tradycyjny pobiera powietrze z pomieszczenia całą powierzchnią komory paleniskowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 24.11.2008 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 tradycyjny pobiera powietrze z pomieszczenia całą powierzchnią komory paleniskowej To wszystko zależy o od tego o jakiej "tradycji" mówimy. Kominek z otwartą komorą spalania w domu energooszczędnym? To prawie tak jak okna "pasywne" z nawietrzakami . Chodziło mi o kominek z zamkniętą komorą spalania z doprowadzeniem powietrza z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wushu77 24.11.2008 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 I o takim też kominku myślę i ja...Na razie wybiliście mi kominek z płaszczem wodnym z głowy. Zostanę przy gazie, i prawdopodobnie jakimś piecu na paliwa stałe, być może takim "na wszystko". Muszę się tylko co nieco o tym dowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts