Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wysoko płytki w łazience teraz sie daje ?

Renia

Recommended Posts

Do sufitu, do wysokości drzwi ?

Łazienka 2 x 3 m, okno na dłuższej ścianie pośrodku, o wym. 90 x 120. Po przeciwnej stronie szafka na dwie umywalki - 165 cm długa, nad nią lustro podwójne dość wysokie (Antado gięte).

Więc chyba ponad lustro muszą byc.

Płytki 20 x 25 KATANGA białe, kilka dodatkowo z dekorami oraz dekory kolorowe wąskie (oliwkowe).

Gdzie te wąskie dekory dac ? Naookolo wszystkich ścian na samej górze, wokół wanny i ...... ? Może jakas kompozycja na jednej wolnej ścianie (2-metrowej)?

Pasuje mi tez dobrac płytki podlogowe z innej kolekcji, bo w KATANDZE sa tylko białe, nie pasują mi bo nie utrzymam czystości, poza tym przy białych meblach byłoby "za bialo".

Pasuje mi jasna oliwka - może z Bambusa z Paradyża ?

Może ktoś ma jasno oliwkową podlogę ?

Dobre byłyby 33 x 33.

Och żebym już przynajmniej łazienke miała za sobą, z kuchnia pójdzie chyba łatwiej :wink:

Tak, to byłby duży krok do przodu....

To zalezy... przede wszystkim co sie komu podoba i jakie chce sie proporcje zachowac czy wydobyc przez plytki :lol: w mieszkaniu mam do drzwi, wysokosc pomieszczenia 2.45... plytki sa jasniutko szare, kwadrat i ten kawalek wolnej sciany optycznie ciut wyciaga pomieszczenie.

W chalupce chcialam koniecznie ciemniejsze (prostokatne), ale ze wysokosc tez 2.45 to w malej lazience mam w pionie do samego sufitu z jasniejszym pasem plytek w 1/3 wysokosci... w gornej lazience w poziomie calkiem ciemne, ale tylko w miejscach gdzie musza byc i wypada to na zabudowe geberyt-u, troche nad umywalka i troche nad wanne.... reszta scian jest wolna od plytek. Tylko u mnie sa naturalne ciecia tz koniec zabudowy geberyt-u, nad umywalka jest wielka szafa z lustrami, a na scianie z wanna jest na cala dlugosc wanny okno.

no własnei nieststy nie mam do końca tego co bym chciała zroboić :( TAkie aranzacje widział mój mąz w USA - nie dośc ze wyglada ładnie , to kolor scian mozesz zmienić jak ci sie znudzi. No i oszczedzasz tez sporo.

tu jest połaczenie które mi sie podoba ( równiez kolorystyka) ale sciany wolałbym gładkie

http://img242.imageshack.us/img242/9240/lazur01ta0.jpg

coś jak tutaj tylko te białe kafelki zamieniłabym na malowaną ścianę

http://img242.imageshack.us/my.php?image=lazur01pv9.jpg

albo jak w łazience wykonanej przez robmar - ściany malowane

http://images29.fotosik.pl/297/893a2fc33d831f7b.jpg

http://images31.fotosik.pl/405/413a50f41f7285f8m.jpg

co do tematu - to chyba do sufitu jest praktyczniej

Ja mam "alergię" na kafelki kładzione wszędzie gdzie się da w łazience. Oczywiście to moje upodobanie i nikt go podzielać nie musi.

W obecnej łazience (użytkowanej od prawie 6 lat) glazurę mam:

1. wokół wanny do wysokości ok. 1,5 m (od podłogi), a i tak w tej chwili uważam, że to o wiele za dużo - nawet przy 2 małych chlapiących w czasie kąpieli dzieciach. W domu nad wanną będzie pasek max 40-50 cm. Jedynie u dzieci będzie wyżej, bo one będą miały wannę z parawanem.

2. nad umywalką - akurat jest pas wysokości 2 m i szerokości ok. 80, ale tak wysoko tylko dlatego, że tak się ładniej komponowało

3. obudowany geberit.

Cała reszta ścian jest pomalowana zmywalnym, matowym Beckersem. A wiem, że teraz są o wiele lepsze farby. Ta i tak jest doskonała. Można ją normalnie myć gąbką.

W domu - glazura w łazienkach też będzie tylko tam gdzie jest to naprawdę niezbędne. W sumie wszyscy moi znajomi tak moją i nikt nie narzeka - wręcz przeciwnie. Jedna z przyjaciółek, jak jej się nudzi kolor ściany - bierze do ręki pędzel i robi sobie w jeden weekend nową łazienkę :wink:

W tej chwili odchodzi się od kafelkowania pod sufit.

Tamtu

Ja obecnie mam płytki na ścianie z umywalką - 1 rząd nad blatem, w kącie wannowo - prysznicowym do wysokości połowy okienka (do granicy szklanego parawanu prysznicowego. Płytki imola białe i beżowe.Reszta malowana zwykłą farbą łazienkową. W nowej łazience będzie podobnie, płytki tylko miejscami.

To tez tak nie jest, nie ma co sie oszukiwac ale kafle w lazienkach ze wszystkimi designiarskimi duperelami, dekorami itd wygladaja i maja dopiero efekt jak lazienka jest w calosci wykafelkowana.

To "odchodzi sie" jest sprawa czysto ekonomiczna, ktora przyjela sie we "wnetrzarskim" swiecie. Spowodowane jest to tym, ze chcemy coraz lepsze a w szczegolnosci ladniejsze-na topie kafle... a to kosztuje :wink: i to sporo..... czyli przewaznie kupuje sie czaderskie kafle i tnie sie ilosc, tak to poprostu funkcjonuje :wink:

To tez tak nie jest, nie ma co sie oszukiwac ale kafle w lazienkach ze wszystkimi designiarskimi duperelami, dekorami itd wygladaja i maja dopiero efekt jak lazienka jest w calosci wykafelkowana.

To "odchodzi sie" jest sprawa czysto ekonomiczna, ktora przyjela sie we "wnetrzarskim" swiecie. Spowodowane jest to tym, ze chcemy coraz lepsze a w szczegolnosci ladniejsze-na topie kafle... a to kosztuje :wink: i to sporo..... czyli przewaznie kupuje sie czaderskie kafle i tnie sie ilosc, tak to poprostu funkcjonuje :wink:

No nie, raczej się z tym nie zgodzę. Fakt, obecna 'stara' łazienka wyszła tanio, ale dużo bardziej podobają mi się łazienki, gdzie użyto różnych materiałów (plytki, drewno, kamień). Są ciekawsze niż wykafelkowane od góry do dołu, a ich wykonanie jest również kosztowne, z uwagi na materialy. Czyli raczej moda...

kafle w lazienkach ze wszystkimi designiarskimi duperelami, dekorami itd wygladaja i maja dopiero efekt jak lazienka jest w calosci wykafelkowana.

to samo tutaj napisalam, moze zle ujelam "w calosci wykafelkowana" - bardziej powinno byc w calosci wykonana :wink: a to sie ma nijak do golych scian, ktore "nic nie kosztuja" :wink:

moda, oczywiscie ze moda - nikt nie powiedzial nic innego. Kiedys byly modne spodnice z tetry :lol: ani to "ladne i praktyczne" nie bylo... nie mowiac o bardzo wytartych w plamy jeansach, ktore przez dluzszy okres byly szykiem mody... a zostaly wykreowane tylko dlatego ze kwas jest tanszy od mechanicznego wycierania :lol:

a "nie do konca" wykonane lazienki, wykreowano po to zeby normalny czlowiek mogl sobie kupic pare metrow kafelek, przy czym te pare metrow nie zwala z nog..... firmy produkcyjne dobrze wiedza ze tez sie zarabia sprzedajac milionom po pare metrow.

Tamtu - masz mzo ezdjecia tych łazienek??

Zdjęć nie mam, bo nie fotografuję łazienek znajomych.:wink: Swojej też zdjęć chwilowo nie mam. Zrobię jak będę sprzedawać mieszkanie :D

Sporo fajnych łazienek można obejrzeć na forum gazety "wnętrza".

A co do tego, że to moda wynikająca z cięcia kosztów to się nie zgodzę. W poprzednim mieszkaniu robionym jakieś 13 lat temu znajomy architekt zaproponował zrobienie glazury tylko w części łazienki, a w części (gdzie była pralka i wc) zrobienie ręcznie mazańców z tynku. I to dopiero było coś. Był pomysł, sensowne wykonanie. Liczył się pomysł, coś innego niż glazura od dołu do góry na wszystkich ścianach.

Najprościej jest narobić półeczek z glazury, nawkładać wszystkich możliwych wzorów i dekorów z danej serii glazury tak że potem można oczopląsu dostać w łazience przy myciu zębów :wink: :wink:

Tamtu